Hummus, hommos, musbaha

Autor receptu: pusta

Ide o predjedlo, ktoré sa pripravuje z cíceru, tahiny -pasty zo sezamu, citronovej šťavy, cesnaku a soli. Po zmiešaní týchto zložiek sa posype tesne pred podávaním mletým čiernym korením, sladkou mletou červenou paprikou a posekanou petržlenovou vňaťou, pokvapkané olivovým olejom. Servíruje sa s Pita chlebom. Je veľmi obľúbené v Sýrii, Palestíne, Izraeli, Grécku, v dalších štátoch blízkeho Východu a stredomoria. Takto ho robím ja podľa receptu, ktorý som našla na internete.

1 dávka
porcia
15 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Postup

  1. Cícer namočíme na 12 hodín do studenej vody. Scedíme a dáme do veľkého hrnca, zalejeme hojne čerstvou studenou vodou. Nesolíme. Varíme prudkým varom 10 minút, potom varíme na strednom plameni za zbierania peny, kým cícer nezmäkne - asi 1 hodinu. Scedíme, necháme dobre odkvapkať a cícer necháme vychladnúť, scedenú vodu zachytíme a odložíme na neskoršie použitie.
  2. V miske zmiešame tahinu s citronovou šťavou, soľou a prelisovaným cesnakom.
  3. Vychladnutý cícer rozmixujeme na hladkú kašu bez hrudiek. Túto kašu nariedime odloženou vodou z varenia cíceru a zmiešame so šťavou z tahiny, ktorú sme si predtým pripravili. Ochutnáme, ak treba dosolíme a upravíme podľa potreby odloženou vodou z varenia cíceru do konzistencie pasty. Odložíme prikryté do chladničky.
  4. Tesne pred podávaním posypeme mletým čiernym korením, sladkou mletou paprikou, a posekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame ako predjedlo s Pita chlebom, pokrájaným na trojuholníky. Hummus dáme doprostred stola a každý si naberie sám. Recept na Pita chlieb mám t na vareche. Poznámka: hummus nikdy nepripravujeme z konzervovaného cíceru, lebo nie je taký chutný ako z čerstvo uvareného cíceru.
  5. Tahina je pasta zo sezamu, dostať ju kúpiť v špecializovaných arabských predajniach v Bratislave v Auparku, niekedy v hypermarketoch, v obchodoch špecializovaných na koreniny a v e-shopoch.