Hubovo-fazuľkové rizoto

habakukurica - fotkahabakukurica, 24. júna 2013

rýchle, jednoduché, vynikajúce :)

5-6
porcií
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
200 g alebo mrazené
1 hrnček väčší
2 dl
 alebo mleko




Postup

  1. 1

    Šampióny nakrájame na plátky (väčšie, menšie, hrubšie, tenšie - kto má aké rád :) Do hrnca dáme trošku olivového oleja a keď je rozohriaty pridáme šampióny. Fazuľkové struky nakrájame na cca 1,5 - 2 cm časti a pridáme do hrnca. Všetko okoreníme, osolíme a pridáme rascu a na prudkejšom ohni restujeme až kým sa nevyparí prebytočná šťava.

  2. 2

    Následne pridáme väčší hrnček ryže a na strednom ohni ju osmahneme a pridáme pohár bieleho vína. Rizoto robíme za stáleho miešania, v odokrytom hrnci. Keď sa víno odparí pridávame postupne po pohári vody, alebo mlieka (alebo ich kombinácie) a dosoľujeme podľa potreby. Tento postup opakujeme až kým nie je ryža hotová.

  3. 3

    Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu. Na záver môžeme pridať trošku masla aby bolo ešte lahodnejšie a krémovejšie. Podávame buď ako hlavné jedlo, alebo ako prílohu k rybám či zelenine.

Diskusia k receptu

mijaita
@habakukurica mne se libi skladba jidla, ale v teto konzistenci, kdyz si muzu vybrat, to nemam rada. Moc fotogenicka take nesjou :-)
Takze udelam ryzi zvlast. Ale uvarim uricte. Jen tomu nebudu rikat rizot, ale ryze se zampionovo fazolkovou, vinnou omackou. Neva, vid?
evusik
ja takéto jedlá mám rada a aj si ich rada pripravujem a tiež to všetko splácam dokopy a je to výborné.... akurát som ešte nerobila ryžu s vínom, mliekom a vodou... dávam víno a buď vývar, alebo vodu, alebo víno celkom vynechám, záleží aj od toho z akej ryže robím..
mijaita
@habakukurica uz dlouho mi nic tak nesedlo jako v tuhle chvili tvuj recept. Nejen ze jsem vsechno prave prinesla z trznice, ale pri cteni jsem na to dostala nevyslovnou chut. Jiste mi promines, ze jsem neudelala rizoto, udelala jsem jak jsem psala. Jen se obavam, ze to musim co nejdriv opakovat. Mas u me řád fazolové lusky, diky za uzasny recept!


mijaita
@evusik neboj se toho, ryze s vinem je hodne dobra. Pridala jsem smetanu, protoze jsem nechtela delat tuhle fůzi :-) Sýr také nemusím strouhat, ale průsvitné plátečky dávám.
habakukurica
:D každý podľa gusta - ak chce pridať človek vývar pridá vývar, ak chce smotanu dá smotanu a kto chce spraví si to separé .. netreba sa držať nejakých bodov, každý vie najlepšie čo mu ako chutí :)
@mijaita vyzerá to výborne :) a som rada, že som trochu inšpirovala :)
evusik
@mijaita ale ja som písala, že robím z vínom.... asi si zle čítala :-) len som ešte nikdy nerobila v kombinácii víno + mlieko, robievam víno+vývar a na záver maslo úplná klasika....
tvoja fotka nemá chybu, ty by si si v tomto smere rozumela s tým mojím... ja keď poviem, že bude rizoto tak on hneď - ale mne zvlášť! čiže pre neho spravím ryžu zvlášť a ostatné zvlášť ako prílohu a ja ako klasické rizoto pekne všetko spolu, podľa mňa je to úplne jedno, ale keď to tak chce :-)
mijaita
@evusik aha, cetla jsem spatne, zato rychle :-) Rizoto jako takove, to suche, to muzu. Tohle je takova kase a to je presne ono, proc radeji jako tvuj drahy. A jeste k tomu mi nechutna jist lzici :-) Az to uvaris, napis jake bylo, ja jsem fakt unesena! A houby ja krajim ne velke kusy, zampiony jsou na 1/8 takove vetsi kloboucky, lusky na poloviny.
pacik
ja môžem hocijako, ale jedno je pravda, huby a fazuľka idú náramne dohromady :-)
habakukurica
veru, veru :) ja som túto kombináciu nepoznala, ale keďže máme prebytok strukov skúsila som a razom je toto kombo v top 3 obľúbených :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia