Hruškový koláč s mandľovo-smotanovou plnkou

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 16. mája 2015

Inšpirovala som sa francúzskym koláčom Bourdaloue tart. Viac na Hruškovo-mandľový koláč

6-12
porcií
20 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
100 g
50 g
1 ks
Plnka:
300 ml
3 PL
50 g
2 ks
3 PL (alebo iný tuk)
3 ks
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si krehké cesto z múky, cukru, vajca a posekaného studeného masla. Pracujeme rýchlo, po spojení hmotu zakryjeme fóliou a vložíme do chladu na pol hodiny. Potrebujeme mäkkšie hrušky, ak sú tvrdé, ošúpané povaríme v osladenej vode alebo použijeme hruškový kompót. Rozpolíme ich, jaderník vyberieme a guľatú stranu husto narežeme po šírke. Cesto rozvaľkáme na placku a urovnáme do formy tak, aby sme vytvorili aj vyššie okraje, celé popicháme vidličkou, aby sa počas pečenia nevydulo.

    Hruškový koláč s mandľovo-smotanovou plnkou - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: vajcia, tekutý tuk, cukor, mleté olúpané mandle a hustú smotanu poriadne premiešame, vylejeme na cesto. Rúru zapneme na 180°C. Hrušky poukladáme do plnky. Môžeme ozdobiť hrubšími plátkami celých mandlí.

    Hruškový koláč s mandľovo-smotanovou plnkou - obrázok 2
  3. 3

    Koláč pečieme 40-45 minút

    Hruškový koláč s mandľovo-smotanovou plnkou - obrázok 3
  4. 4

    Po chvíli chladnutia ho posypeme preosiatym práškovým cukrom

    Hruškový koláč s mandľovo-smotanovou plnkou - obrázok 4
  5. 5

    Nám chutil najviac ešte teplý. Nie je presladený, krehké cesto na okrajoch chrumká, plnka je jemná, rozplývavá, hrušky dodajú plus šťavnatosť. Vynikajúci je aj na druhý deň z chladničky.

    Hruškový koláč s mandľovo-smotanovou plnkou - obrázok 5

Diskusia k receptu

amelie
krásny koláčik, @kukulienka , vydaril sa ti:-))) Skús dať čokoládovú plnku, hrušky na nej viac vyniknú :-))) *****
mesiar50
Velmi efektne a chutne vyzerajuci kolac.Zeny masiarov
vedia perfektne varit a piect.! Pozdravujem ta a tiez aj mojho kolegu.
pusta1
veľmi pekná recept, snúbia sa v ňom výborné chute, krásne spracovaný postup :-)
*****
tassiedevil
chutný, pekne prezentovaný tart, mám ich rád rýchle a chutné dezerty s rôznymi obmenami plniek a ovocia..:).***** a čo to cesto trochu predpiecť?:)
terinka55
Nemôžem ináč ako pochváliť, lebo vyzerá výborne. Hneď by som sa ponúkla.
violeta
krása, dala by som si kúsok, tie fotky sú pokušenie....:-)
kukulienka71
Ďakujem vám všetkým za pekné komentáre, tešia ma:-)
Oproti pôvodnému receptu, ktorý spomínam v úvode som znižovala množstvá, hlavne masla a cukru. Aj tak je koláč chuťovo výborný. @tassiedevil , počas pečenia som nakúkala cez okienko do rúry, aby som videla farbu, preto ti s určitosťou viem napísať, že plnka sa začala zvrchu vysušovať až po 30 minútach pečenia, je veľmi mokrá, ak myslíš, že by sa mohol predpečením cesta čas skrátiť. Nie je to potrebné ani z dôvodu, že by vsiakla do cesta, za ten čas a na uvedenej teplote sa prepečie/upečie všetko ako má. Ďakujem za otázku.
Budem rada, ak sa vám, ktorí chcete skúsiť, vydarí a bude chutiť.
rain333
krásny...práve som kúpila jablká tak bude jablkový, kk a 5*
kecemis
Vyzera skvelo. Chcel by som skusit trochu tvojho sveta. Vynikajuce foto.
kukulienka71
@kecemis , zle by si hádam nepochodil;-) my sme pohostinní:-) Ja zasa obdivujem tvoje fotky, tak mi pochvala dobre padne, ďakujem pekne.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný koláč, páči sa mi recept. Ja by som pocukrovala škoricovým cukrom :-).
evanaaa
Ak pri prvom pohľade na obrázok, hocijaký, sa mi vyroja slinky, už viem, že koláč bude chutný, čo je aj tento prípad. Na smotanu som sa aj ja chcela spýtať, lebo teraz už predávajú hustú aj šľahačkovú ( nielen z Kunína, ale aj náš podobný výrobok), takže si ho uložím a vo vhodnej chvíli vytiahnem......
kukulienka71
@dr , to nie je zlý nápad;-), ďakujem ti
@evanaaa , :-))) pobavila si ma, ale som rada, že sa ti tie slinky vyrojili aj pri mojom recepte. Presne tak, už aj tučné šľahačky predávajú husté, tak si môže každý vybrať, čo tam dá. Ďakujem.
@babav , vďaka za pekné hodnotenie. Tvoj je viac mandľový, vyzerá veľmi dobre s tými veľkými hruškami. Pre zmenu sa inšpirujem aj ja u teba;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia