Foto: kukulienka71
Inšpirovala som sa francúzskym koláčom Bourdaloue tart. Viac na Hruškovo-mandľový koláč
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
300 ml |
|
3 PL |
|
50 g |
|
2 ks |
|
3 PL (alebo iný tuk) |
|
3 ks |
|
(na posypanie) |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si krehké cesto z múky, cukru, vajca a posekaného studeného masla. Pracujeme rýchlo, po spojení hmotu zakryjeme fóliou a vložíme do chladu na pol hodiny. Potrebujeme mäkkšie hrušky, ak sú tvrdé, ošúpané povaríme v osladenej vode alebo použijeme hruškový kompót. Rozpolíme ich, jaderník vyberieme a guľatú stranu husto narežeme po šírke. Cesto rozvaľkáme na placku a urovnáme do formy tak, aby sme vytvorili aj vyššie okraje, celé popicháme vidličkou, aby sa počas pečenia nevydulo.
-
2
Plnka: vajcia, tekutý tuk, cukor, mleté olúpané mandle a hustú smotanu poriadne premiešame, vylejeme na cesto. Rúru zapneme na 180°C. Hrušky poukladáme do plnky. Môžeme ozdobiť hrubšími plátkami celých mandlí.
-
3
Koláč pečieme 40-45 minút
-
4
Po chvíli chladnutia ho posypeme preosiatym práškovým cukrom
-
5
Nám chutil najviac ešte teplý. Nie je presladený, krehké cesto na okrajoch chrumká, plnka je jemná, rozplývavá, hrušky dodajú plus šťavnatosť. Vynikajúci je aj na druhý deň z chladničky.
vedia perfektne varit a piect.! Pozdravujem ta a tiez aj mojho kolegu.
*****
Oproti pôvodnému receptu, ktorý spomínam v úvode som znižovala množstvá, hlavne masla a cukru. Aj tak je koláč chuťovo výborný. @tassiedevil , počas pečenia som nakúkala cez okienko do rúry, aby som videla farbu, preto ti s určitosťou viem napísať, že plnka sa začala zvrchu vysušovať až po 30 minútach pečenia, je veľmi mokrá, ak myslíš, že by sa mohol predpečením cesta čas skrátiť. Nie je to potrebné ani z dôvodu, že by vsiakla do cesta, za ten čas a na uvedenej teplote sa prepečie/upečie všetko ako má. Ďakujem za otázku.
Budem rada, ak sa vám, ktorí chcete skúsiť, vydarí a bude chutiť.
@rain333 , smotanu podľa vlastného uváženia, len aby bola hustejšia. ja som použila kyslú 14%. `Dakujem ti.
varecha.pravda.sk/recepty/hruskovy-tart-z-mandloveho-cest...
, ale tvoj 5* si ukladam do KK a urcite upeciem.
@evanaaa , :-))) pobavila si ma, ale som rada, že sa ti tie slinky vyrojili aj pri mojom recepte. Presne tak, už aj tučné šľahačky predávajú husté, tak si môže každý vybrať, čo tam dá. Ďakujem.
@babav , vďaka za pekné hodnotenie. Tvoj je viac mandľový, vyzerá veľmi dobre s tými veľkými hruškami. Pre zmenu sa inšpirujem aj ja u teba;-)