Hruškový koláč s mandľovo-smotanovou plnkou

Autor receptu: kukulienka71

Inšpirovala som sa francúzskym koláčom Bourdaloue tart. Viac na Hruškovo-mandľový koláč

6-12
porcií
20 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si krehké cesto z múky, cukru, vajca a posekaného studeného masla. Pracujeme rýchlo, po spojení hmotu zakryjeme fóliou a vložíme do chladu na pol hodiny. Potrebujeme mäkkšie hrušky, ak sú tvrdé, ošúpané povaríme v osladenej vode alebo použijeme hruškový kompót. Rozpolíme ich, jaderník vyberieme a guľatú stranu husto narežeme po šírke. Cesto rozvaľkáme na placku a urovnáme do formy tak, aby sme vytvorili aj vyššie okraje, celé popicháme vidličkou, aby sa počas pečenia nevydulo.
  2. Plnka: vajcia, tekutý tuk, cukor, mleté olúpané mandle a hustú smotanu poriadne premiešame, vylejeme na cesto. Rúru zapneme na 180°C. Hrušky poukladáme do plnky. Môžeme ozdobiť hrubšími plátkami celých mandlí.
  3. Koláč pečieme 40-45 minút
  4. Po chvíli chladnutia ho posypeme preosiatym práškovým cukrom
  5. Nám chutil najviac ešte teplý. Nie je presladený, krehké cesto na okrajoch chrumká, plnka je jemná, rozplývavá, hrušky dodajú plus šťavnatosť. Vynikajúci je aj na druhý deň z chladničky.