Hruškový koláč s mandľovo-smotanovou plnkou
Autor receptu: kukulienka71
Inšpirovala som sa francúzskym koláčom Bourdaloue tart. Viac na Hruškovo-mandľový koláč
6-12 porcií |
20 minút príprava |
40-45 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si krehké cesto z múky, cukru, vajca a posekaného studeného masla. Pracujeme rýchlo, po spojení hmotu zakryjeme fóliou a vložíme do chladu na pol hodiny. Potrebujeme mäkkšie hrušky, ak sú tvrdé, ošúpané povaríme v osladenej vode alebo použijeme hruškový kompót. Rozpolíme ich, jaderník vyberieme a guľatú stranu husto narežeme po šírke. Cesto rozvaľkáme na placku a urovnáme do formy tak, aby sme vytvorili aj vyššie okraje, celé popicháme vidličkou, aby sa počas pečenia nevydulo.
- Plnka: vajcia, tekutý tuk, cukor, mleté olúpané mandle a hustú smotanu poriadne premiešame, vylejeme na cesto. Rúru zapneme na 180°C. Hrušky poukladáme do plnky. Môžeme ozdobiť hrubšími plátkami celých mandlí.
- Koláč pečieme 40-45 minút
- Po chvíli chladnutia ho posypeme preosiatym práškovým cukrom
- Nám chutil najviac ešte teplý. Nie je presladený, krehké cesto na okrajoch chrumká, plnka je jemná, rozplývavá, hrušky dodajú plus šťavnatosť. Vynikajúci je aj na druhý deň z chladničky.