Hruškový koláč fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 30. marca 2011
Hruškový koláč (fotorecept)
Foto: dorisa

Vynikajuci koláčik s kompótom a orechami.

10
porcií
25 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
125 g
100 g
1 ks
25 g
Plnka:
3-5 PL (z 1-2 hrušiek)
50 g
1 ks
1/2 PL
1-2 PL
2 ks
20 g
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Suroviny na prípravu koláčika (ja som mala kompót a aj hruškové pyré zavarené).

    Hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    suroviny na cesto vypracujeme....

    Hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    .... cesto zabalíme do fólie a necháme asi 30min. odležať v chladničke.

    Hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak nemáme kompót a hruškové pyré, tak si ho urobíme. Hrušky olúpeme, rozpolíme, zbavíme jadierok a povaríme v osladenej vode s par kvapkami citrónovej šťavy. Z jedenej takej hrušky si pripravíme pyré rozmixovaním. Pyré vymiešame s pomletymi orechami....

    Hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...vanilkovým cukrom, hnedým cukrom a so zlatym klasom.

    Hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom si vymažeme formu na pečenie. Ja som volila porcelánovú formu ovalneho tvaru velkosti 36x14cm, ktorú som vyhrala vo Vianočnej sutaži. Dnes ma premiéru.

    Hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom cesto rozvalkáme a prenesieme ho do zapekacej misy tak, že cesto má prečinevať aj na okraje.

    Hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na cesto navrstvíme upravené hruškové pyré...

    Hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom na vrch dáme vychladnuté hrušky(kompót)

    Hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto pripravený koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 45 minút, krátko pred upečením posypeme vlašskými orechami a dopečieme.

    Hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame posypané cukrom, nakoľko je koláčik len mierne sladký, tak si možeme k nemu dopriať aj šľahačku.

    Hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

vierik
Hrušky mám zavárané,veru vyskúšam.Ešte ktomu aj tie orechy,určite výborny koláčik,dík za nápad.Len aby Ti ho tie motýle nenačali :-)
anina43
Koláčik musi byť úžasne dobrý keď tak pozerám čo všetko si na jeho pripravupoužila, hrušky zbožňujem a s orechami je to vyberaná pochúťka. krásne foto, dik za rcp
coldbery
Krásny koláčik...hrušky mám rada....vyskúšam ho...:-)))
pekne nafotený postup a ta zapekacia misa by sa mi zišla...:-)))
bejda7
Ten vyzerá chutný:),krásne si to nafotila a tu zapekaciu formu máš peknú,to máš novú?:))
dorisa
@bejda7 , to som vyhrala vo vianočnej sutaži, tu na vareche.Bol to taký baliček.

bejaja
mňa, určite bol výborný, mohla si kúsok poslať...:)))
silvia68
Je dobrý , odporúčam, práve sme ho zjedli , je sezona hrušiek tak skúšam zaradom všetky.
qaroh
Ja robím tento koláčik od kamarátky:
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia