Foto: dorisa
Vynikajuci koláčik s kompótom a orechami.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
125 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
25 g |
|
Plnka: | |
3-5 PL (z 1-2 hrušiek) |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1/2 PL |
|
1-2 PL |
|
2 ks |
|
20 g |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Suroviny na prípravu koláčika (ja som mala kompót a aj hruškové pyré zavarené).
-
2
suroviny na cesto vypracujeme....
-
3
.... cesto zabalíme do fólie a necháme asi 30min. odležať v chladničke.
-
4
Ak nemáme kompót a hruškové pyré, tak si ho urobíme. Hrušky olúpeme, rozpolíme, zbavíme jadierok a povaríme v osladenej vode s par kvapkami citrónovej šťavy. Z jedenej takej hrušky si pripravíme pyré rozmixovaním. Pyré vymiešame s pomletymi orechami....
-
5
...vanilkovým cukrom, hnedým cukrom a so zlatym klasom.
-
6
Potom si vymažeme formu na pečenie. Ja som volila porcelánovú formu ovalneho tvaru velkosti 36x14cm, ktorú som vyhrala vo Vianočnej sutaži. Dnes ma premiéru.
-
7
Potom cesto rozvalkáme a prenesieme ho do zapekacej misy tak, že cesto má prečinevať aj na okraje.
-
8
Na cesto navrstvíme upravené hruškové pyré...
-
9
Potom na vrch dáme vychladnuté hrušky(kompót)
-
10
Takto pripravený koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 45 minút, krátko pred upečením posypeme vlašskými orechami a dopečieme.
-
11
Podávame posypané cukrom, nakoľko je koláčik len mierne sladký, tak si možeme k nemu dopriať aj šľahačku.
pekne nafotený postup a ta zapekacia misa by sa mi zišla...:-)))
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.
Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.