Slivkový koláč

Hrnčekový slivkový jogurtový koláč s mrveničkou (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Je mäkký, šťavnatý, sladkokyslý a patrí medzi moje obľúbené koláče. Na rýchlu prípravu a pečenie vám stačia ruky, hrnček a drevená varecha...

Suroviny

Postup

  1. Najprv si prstami pripravím mrveničku z masla, hrubej múky, kryštálového cukru a polievkovej lyžice umu. Odložím do chladničky.
  2. Slivky umyjem, osuším, rozdelím na polovičky a odkôstkujem. Nechávam bokom.
  3. Všetky suroviny na cesto spolu poriadne vymiešam v miske lopatkou.
  4. Hustejšie cesto rozotieram rovnomerne na tukom vymastený a hrubou múkou posypaný plech 20 x 35 x 5 cm. Na rozotreté cesto husto ukladám – reznou hranou šikmo do cesta (na šikmého stojaka) polovičky sliviek – viď fotku. Naukladané slivky zvrchu trochu posypem škoricovým cukrom a potom ich posypem všetkou maslovo-rumovou mrveničkou.
  5. Dávam piecť do vyhriatej rúry najprv 7-10 minút na 200 stupňov a následne znížim teplotu na 175 stupňov a koláč pečiem ešte 20-25 minút. Kontrolujem špajľou.
  6. Upečený koláč nechám vychladnúť, potom nakrájam.