Domáci chlieb
Domáci chlieb

Hrnčekový chlebík s chrumkavou kôrkou

orsi212 - fotkaorsi212, 21. februára 2021

Suroviny

1,5 hrnčeka
1,5 hrnčeka
1 hrnček
1,5 ČL
1,5 ČL
2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
2 hrnčeky (teplá)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hrnček používame 250-300 ml. Všetko dáme do jednej misy - 1,5 hrnčeka hladkej múky, 1,5 hrnčeka hladkej ražnej múky, 1 hrnček pšeničnej chlebovej múky, 1, 5 lyžičky sušeného droždia, 1,5 lyžičky soli, 2 lyžičky rasce, semienka podľa chuti, ja som dala slnečnicové, ľanové a konopné, z každého 1 lyžičku, ešte pridáme 2 hrnčeky teplej vody.

  2. 2

    Všetko zmiešame vareškou, nemusíme robotom, ani nemusíme dlho hniesť. Prikryjeme utierkou a dáme kysnúť pri izbovej teplote 7-12 hodín. Čím dlhšie necháme kysnúť, tým väčšie diery budú v chlebíku. Ale nie dlhšie ako 12 hodín.

  3. 3

    Po vykysnutí preložíme na rozpálený pekáč, postriekame studenou vodou, posypeme rascou, rúru máme predohriatu na 240 °C, na dne rúry plech s vodou, takto pečieme 10-15 minút, potom teplotu znížime na 210 °C vyberieme plech s vodou, chlebík zasa postriekame vodou a pečieme ešte 40-45 minút. Ihneď po vybratí z rúry zasa postriekame vodou a dáme na mriežku vychladnúť. Pozn: Chlebík pečieme v spodnej časti rúry, nie v strede.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Chlieb a pečivo, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu