Hríbová omáčka

anina6 - fotkaanina6, 8. októbra 2013
Hríbová omáčka
Foto: anina6

Ak potrebujem dobre a rýchlo navariť, siahnem po hubách a spravím omáčku. Najlepšia je samozrejme z čerstvo nazberaných, ale môžme použiť aj mrazené. Ja Zobraziť celý popisAk potrebujem dobre a rýchlo navariť, siahnem po hubách a spravím omáčku. Najlepšia je samozrejme z čerstvo nazberaných, ale môžme použiť aj mrazené. Ja ju varím z kozákov, ktoré si vlastnoručne nazbieram, u nás ich voláme červeňáky a najviac sa ich tu vyskytuje, hlavne pod brezami.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Huby si nakrájame a prepláchneme studenou vodou. Ak nemám čerstvé, používam aj mrazené, ktoré prepláchnem teplou vodou. Na oleji si spením cibuľu, jemne osmahnem a pridám rascu asi pol lyžičky.

  2. 2

    Potom pridám odkvapkané huby, posolím, okorením a opražím. Ked sú huby opražené, podlejem troškou vody a ešte chvíľu podusíme.

  3. 3

    Pripravíme si smotanu, v ktorej rozhabarkujem asi 1 PL hladkej múky a huby zahustím. Ked nám omáčka prevrie, odstavím. Na záver ešte dávam na zjemnenie lyžičku masla. Podávame s cestovinou, knedľou a môže byť aj mäsko. Mne sa zvýšili od nedele kuracie prsia, tak som to takto skombinovala, a poviem vám, fajnotka.

Diskusia k receptu

eviana
Kombináciu húb a smotany milujem... ale namiesto kyslej mám radšej šľahačkovú smotanu. Výborné a isto nesmierne chutné jedlo si veru navarila, chválim :)
sracz
... opäť "prudkojedlá fajnotková lakokocinka" v domácom východniarskom predvedení, milá @anina6 ku ktorej sa nechám "surovo" pozvať aj o 1/2 noci! Takéto lahodné dobroty "na mašelku aj na šmetanke" varievali moja babička Lady Ann a jej dve dcérky, moja mamka Aňuci a jej sestra, moja krstná Ančinénika, ktorá celý život naplnený prácou a starostlivosťou o 6 detí, prežila v Stropkove (jedna z jej dcér, mimochodom tiež "Anina", je lekárkou v Humennom)!!!
hubata
Keď sa napíše "hríbová", tak si myslím že omáčka pochádza zo Záhoria, lebo všade inde sú huby, len u nás na Záhorí máme hríby (huby majú iný význam)......
Omáčka je podobná tej našej, len naša je pikantnejšia o cesnak...... Je to jednoducho dobrotka ktorá sa nedá z ničoho iného uvariť - len z hríbov ......
julica
Huby či hríby, významy sa bežne zamieňajú, veľkú logiku do toho nevnesieme, jazyk si žije svojím životom. Táto omáčka musí byť mňam, no a mňa by zaujímalo, že s čím ju tak najviac zvyknete servírovať. len nevravte, že s krkovicou :)
sonulienka
Fajnotka aj u nás dnes na raňajky bola hríbová praženica a na obed budú vypražené bedle. Včera bol manžel a nazbieral tak aj sušíme už bol pár krát tak máme toho nasušené dosť. A dusené nechám vychladnúť - dusím na hrncoch bez masti len trochu posolím a dám do sáčka zo zipsom do mrazničky na lopatku a ostane asi 1 cm hrubá placka keď to zmrzne ukladám jedno na druhé nezaberie veľa miesta.
anina6
@izabella929 , ďakujem za koment, veru tento obed je rýchlovka. eviana aj ja dávam niekedy do omáčky šľahačkovú smotanu, je lahodnejšia, ale aj kalorickejšia. milý sracz, kebyže bývaš kuščičko bližej, ta kľudne aj o polnoci. díky za pekný komentík a posielam pekný pozdrav za more. Hríby či huby, to je jedno, len aby rástli a my sme sa na nich pochutili, že Hubata? Milá @julica , hríbovú alebo hubovú omáčku bežne servírujem s cestovinou alebo knedľou, ale ako som uvádzala v recepte, zvýšilo mi kuracie mäso, tak som ho tam pridala. K takej lahodnej omáčke ani mäsko nemusí byť. Sonulienka, díky za komentár aj tebe, ja som práve došla z lesa a tiež som doniesla kopec kozákov, konečne sa im začalo dariť. Tak ma čaká tiež sušenie a mrazenie týchto nádherných a chutných hríbov.
radost
húb je u nás tento rok málo..neviem-čo sa s tým podhubím stalo..??!!
takáto omáčka z nich je výborné jedlo..len s haluškami-či cestovinami by sa to super jedlo...
huby neumývame vodou..načo..sme deti prírody-trochu z hory špinky neuškodí...:-)
a miesto kyslej smotana sladká..alebo pravé poctivé -tukové-mlieko..
a netreba ani želať =dobrú chuť!=...bo ona je..
anina6
milá @radost aj u nás sa hubám nechcelo veľmi von, ale teraz konečné zmúdreli a rastú. samozrejme nie všade, ja už poznám svoje miestečka, tak si pre nich zájdem. boli sme aj dnes so švagrinou, a poviem ti treba ich poriadne hľadať, sú zamaskované trávou, lístim a machom. ale ja si svoje nájdem aj napriek ich maskovaniu. a radšej si ich trošku premyjem, hoci môj manžel je toho názoru čo ty. díky za komentár a prajem pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia