Hríbová omáčka

Autor receptu: anina6

Ak potrebujem dobre a rýchlo navariť, siahnem po hubách a spravím omáčku. Najlepšia je samozrejme z čerstvo nazberaných, ale môžme použiť aj mrazené. Ja ju varím z kozákov, ktoré si vlastnoručne nazbieram, u nás ich voláme červeňáky a najviac sa ich tu vyskytuje, hlavne pod brezami.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Huby si nakrájame a prepláchneme studenou vodou. Ak nemám čerstvé, používam aj mrazené, ktoré prepláchnem teplou vodou. Na oleji si spením cibuľu, jemne osmahnem a pridám rascu asi pol lyžičky.
  2. Potom pridám odkvapkané huby, posolím, okorením a opražím. Ked sú huby opražené, podlejem troškou vody a ešte chvíľu podusíme.
  3. Pripravíme si smotanu, v ktorej rozhabarkujem asi 1 PL hladkej múky a huby zahustím. Ked nám omáčka prevrie, odstavím. Na záver ešte dávam na zjemnenie lyžičku masla. Podávame s cestovinou, knedľou a môže byť aj mäsko. Mne sa zvýšili od nedele kuracie prsia, tak som to takto skombinovala, a poviem vám, fajnotka.