Hríbová máčanka fotorecept

damisa - fotkadamisa, 21. decembra 2011
Hríbová máčanka (fotorecept)
Foto: damisa

Toto jedlo sme prvýkrát ochutnali na návšteve u vychodniarov pred sviatkami keď dokvasila kyslá kapusta

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 gr
1 liter
600 gr uvarené
4 pol.lyž.
1 pol.lyž.
2 pol.lyž.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    sušené hríby/dubáky,suchohríby,modráky-najlepšie sú pomiešané/ namočíme, opláchneme a dáme variť do vody z kyslej kapusty,

    Hríbová máčanka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    uvaríme zemiaky v slanej vode a urobíme si zásmažku

    Hríbová máčanka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    uvarené hríby vylejeme do zásmažky a povaríme spolu, dochutíme korením, ak je máčanka hustá môžeme ju zriediť vodou zo zemiakov

    Hríbová máčanka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    uvarené zemiaky opražíme v panvici na oleji a podávame

    Hríbová máčanka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Krasne na macanke je to, ze ju skoro kazdy vychodniar robi inak. Ale kazda verzia je super. Ja pridavam este aj slaninu, klobasku a smotanu. Ked mam domacu kyslu kapustu, smotana ju zjemni.
hej toto je čisto hríbová máčanka a babka našich známych ju vraj len takto varila a naučila ju to zase jej babka len vtedy používali masť miesto oleja
Voľakedy sa "robilo" aj na Štedrý deň - ale tak že sme si od rána len želali šťastné a veselé a samozrejme sme sa navzájom hostili: každá mala už napečené, voľačo doniesla, chlapi mali na starosť tekuté a posedeli sme si. Kolegyňa od Čadce priniesla máčanku, vtedy som ju ja záhoráčka po prvý krát jedla. Dávala do nej ešte aj slivky. Dobrá bola, ale hladnááá ..........
na Zemplíne sa mačanka robí : pomleté alebo nadrobno posekané huby popražiť na oleji, zaliať vodou (čistou z vodovodu), povariť a nakoniec pridať zátrepku ( a povariť ). Po novelizácii možno namiesto vody použiť mäsový vývar. Nepoužívame korenie, iba soľ. Voda z kyslej kapusty (juška) sa používala na prípravu vianočnej polievky tak, že v juške sa varili hubové pirohy ( bez kapusty).
no asi o tomto basni moj drahy...ze sa to u nich jedava na stedry vecer len ja som presne nevedela ako to ma chutit...iny kraj iny mrav...ukazala som mu tento recept a zajasal...:)))Dakujem

Pridaj komentár k receptu: