Hríbiky z Rovenska

medovnicek - fotkamedovnicek, 25. decembra 2012

Dala som si záväzok, že postupne "po oprašujem" recepty, ktoré sa zachovali po mojej mamke. Toto je jeden z nich. Zatiaľ som sa s Zobraziť celý popisDala som si záväzok, že postupne "po oprašujem" recepty, ktoré sa zachovali po mojej mamke. Toto je jeden z nich. Zatiaľ som sa s týmito hríbikmi stretla len v mojej rodnej dedine, ale zistila som, že ich pozná aj @čistinka , dedukujem z toho, že je to recept z regiónu Záhoria

Suroviny

5 ks
250 g
8 PL
2 KL
500 g
2 balíčky
podľa chuti
 na polievanie

Online leták

Postup

  1. 1

    Žĺtky s cukrom miešame pol hodinu, až masa zdvojnásobí svoj objem. Ja som si vypomohla kuchynským robotom. Neviem si predstaviť, že by som to mala miešať ručne ako to voľakedy robila moja mamka.

    Hríbiky z Rovenska - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridáme mlieko, salajku ( u nás na Záhorí sa jej hovorí aj "frišká súl") a múku.

  3. 3

    Všetko dôkladne vymiešame. Potom z masy tvarujeme malé guličky - je lepšie ich robiť menšie, pretože pri pečení zväčšia svoj objem a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Guličky nekladieme tesne vedľa seba, necháme medzi nimi medzery.

  4. 4

    Dáme ich upiecť do rúry. Pečieme na 180 C dovtedy kým spodky hríbikov nie sú bledoružové.

    Hríbiky z Rovenska - obrázok 4
  5. 5

    Ihneď po upečení v nich vyhĺbime ostrým nožíkom jamky a necháme ich dôkladne vychladnúť a cca 1 deň odstáť.

    Hríbiky z Rovenska - obrázok 5
  6. 6

    No a potom ich už len naplníme krémom podľa vlastnej chuti, ten nastriekame tak, aby vyčnieval z hlavičky. Do krému zapichneme polovicu z podlhovastej piškóty. Dáme vychladiť a keď krém stuhne, tak vrch hríbikov namočíme do čokolády. Ako každé koláčiky, kde je salajka, potrebujú nejaký čas na zmäknutie.

  7. 7

    Ja som ich plnila vareným maslovým krémom nad parou. Lebo tak to robila aj maminka.

Diskusia k receptu

cistinka
Paráda....Ivetka potešila si ma, že si sem ten recept dala a pripomenula mi tieto hríbiky, ďakujem :-)
helca103
dobre si urobila že si začala oprašovať tie recepty,už teraz sa teším na ďalšie.
zdenkas
Milé sú tie hríbiky.Je to pre mňa novinka,ukladám si receptík a rada vyskúšam.
iva63
aj ja sa teším na ďalšie "oprášené" receptíky...majú veľkú hodnotu, rada ich odkladám a následne aj skúšam-:)
mesiar50
To je krásne a milé.Naše maminy a starké boli vynaliezavé a šikovné žienky.Mne si pripomenula časy
keď som chodil na dubáky do naších nedalekých lesov.
Škoda že život to zariadil tak že som stade už nebol dlhé roky.Receptík ukladám.pozdravujem z Nederland
medovnicek
@cistinka veľmi pekne ďakujem, našťastie mi vyšiel čas a ja som ich vedela upiecť, v našej rodine ich už nikto nepečie, sestra mi ich jeden rok napiekla a potom povedala, že je to babračka, tak mi neostalo nič iné, len pokračovať v tradícii, lebo počas môjho detstva nechýbali u nás na stole ani jedny Vianoce a viem, že sa v dedine pekávali aj na svadby
@helca103 musím si od neterky vypýtať jej starý zošit s receptami a všetky si poodpisovať a potom budem postupne skúšať
@iva63 ja tiež milujem všelijaké ako ty píšeš "oprášené receptíky", myslím si, že by sme na ne nemali zabúdať, pretože je to dedičstvo po našich starenkách a maminkách a vyvolávajú v nás spomienky na detstvo
@mesiar50 to s tou vynaliezavosťou a šikovnosťou našich mám máš veru pravdu
@sonulienka veľmi pekne ďakujem
honestka
pridavam sa k chvalam. aj ja si spominam na nieco podobne co bolo davno na stole. ja som si tu zjednodusila moje hubky tak, ze z lineckeho som vzdy pospajala plnkou aby boli dvojite a ciapocky som namocila do cokolady.
Iste raz vyskusam tieto - su take original a prosim, pridavajte skvele stare neopakovatelne dobre receptiky...
zdenka1009
veľmi pekné dubáčiky ako pravé...a ešte si to aj pekne pod stromček naaranžovala...zbieranie hríbov je moja veľká záľuba -:)
medovnicek
@zdenka1009 veľmi pekne ďakujem, tie hríbiky sú z lineckého cesta, do ktorého som pridala pistáciový puding a ja mám hríby veľmi rada, ale bohužiaľ ich neviem zbierať