Hríbiky z Rovenska

Autor receptu: medovnicek

Dala som si záväzok, že postupne "po oprašujem" recepty, ktoré sa zachovali po mojej mamke. Toto je jeden z nich. Zatiaľ som sa s týmito hríbikmi stretla len v mojej rodnej dedine, ale zistila som, že ich pozná aj @čistinka , dedukujem z toho, že je to recept z regiónu Záhoria

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky s cukrom miešame pol hodinu, až masa zdvojnásobí svoj objem. Ja som si vypomohla kuchynským robotom. Neviem si predstaviť, že by som to mala miešať ručne ako to voľakedy robila moja mamka.
  2. Potom pridáme mlieko, salajku ( u nás na Záhorí sa jej hovorí aj "frišká súl") a múku.
  3. Všetko dôkladne vymiešame. Potom z masy tvarujeme malé guličky - je lepšie ich robiť menšie, pretože pri pečení zväčšia svoj objem a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Guličky nekladieme tesne vedľa seba, necháme medzi nimi medzery.
  4. Dáme ich upiecť do rúry. Pečieme na 180 C dovtedy kým spodky hríbikov nie sú bledoružové.
  5. Ihneď po upečení v nich vyhĺbime ostrým nožíkom jamky a necháme ich dôkladne vychladnúť a cca 1 deň odstáť.
  6. No a potom ich už len naplníme krémom podľa vlastnej chuti, ten nastriekame tak, aby vyčnieval z hlavičky. Do krému zapichneme polovicu z podlhovastej piškóty. Dáme vychladiť a keď krém stuhne, tak vrch hríbikov namočíme do čokolády. Ako každé koláčiky, kde je salajka, potrebujú nejaký čas na zmäknutie.
  7. Ja som ich plnila vareným maslovým krémom nad parou. Lebo tak to robila aj maminka.