Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - fotorecept
Foto: sracz
... a pokračujeme v „spanilej jazde“ s paprikami. 24. júna, t. r., by sa bola mamka_Nušta mojej krajšej ½ dožila 90. Ako „cukrovkárka“ Zobraziť celý popis... a pokračujeme v „spanilej jazde“ s paprikami. 24. júna, t. r., by sa bola mamka_Nušta mojej krajšej ½ dožila 90. Ako „cukrovkárka“ sa musela zďaleka vyhýbať všetkému čo voňalo múkou, ale v tento deň by od pani Dr. – svojej dcéry, určite dostala priepustku. Ja by som jej upiekol chlebík, ten náš, domáci, slovenský, na ktorom by som servíroval túto dobrotu z jaderníkov. Nušta naša predobrá je už na „pravde Božej“, ale aj tak sme jej „narodeninovský“ deň oslávili takýmito raňajkami.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2÷3 plátky (gazdovská) |
|
podľa potreby PL - dobrý |
|
1 ks stredná |
|
2÷3 strúčiky |
|
555÷777 ml |
|
podľa potreby g |
|
podľa potreby g |
|
3÷4 PL (Blue cheese) |
|
2÷3 PL |
|
Na dokončenie: | |
podľa potreby g |
|
podľa potreby g |
|
podľa potreby ks čerstvá (listy) |
|
podľa potreby ks |
|
podľa potreby g naozajstné |
|
Postup
-
1
takže po poriadku! V prvom rade si pripravíme všetko tak, aby to bolo na dosah našich rúk!
-
2
ostrým nožom si pokrájame: - pár plátkov domácej údenej prerastanej slaniny (môj otec_Tati ju volal „Adidaska“, stredne veľkú cibuľu (alebo množstvom zodpovedajúcu šalotku, alebo zelenú cibuľku aj s vňaťou) a čisté jaderníky čerstvých paprík, ktorých prvé horné ~ 4÷6 mm plátky, už boli použité do leča;
-
3
kúsky slaniny vypražíme do zlatočervenohneda, zmiešame s pokrájanou cibuľou a pretlačenými strúčikmi cesnaku a podusíme na „voňavopriesvitno“.
-
4
na túto slastne voňajúcu perinku jemne uložíme plátky jaderníkov paprík, o_pa_tr_ne premiešame, krátko podusíme,
-
5
osolíme a oMČKujeme a opäť jemňúúúčko , nežňúúúčko o_pa_tr_ne premiešame a podusíme do „skorohotova“.
-
6
v tejto chvíli „dolaďujeme“ => pridáme 3÷4 PL syra s kultúrnou plesňou (Niva, Blue cheese, …), v momente, keď sa roztečie do jaderníkového podkladu primiešame 2 PL kápiovej nátierky (krému). Zmiešame, ochutnáme, podľa potreby dochutíme a ideme do finále!
-
7
polkrajce domáceho chlebíka „na sucho“ opečieme a „za horúca“ potrieme kúskom "naozajstného" masla.
-
8
tieto „omaslované“ hrianky rozložíme na taniere, pokryjeme ich patričnou vrstvou hodvábnej mňamky Nušta90, na ich povrch postrúhame oštiepok (alebo tvrdý údený syr), dozdobíme plátkami žltej paradajky (kto nemá, dozdobí červenou) a
-
9
lístočkami bazaličky vždyvoňavej - takto si ju mojkám na mojej záhrade, spolu s mätou piepornou, petržlenom vňaťovým, rozmarínom, koriandrom, šalviou tymiánom a šťaveľom_šóškou.
-
10
a keďže narodeninovskú tortu ZBLANT sme mali minulý týždeň, pre Nuštu by som upiekol takýto medovník z Hurbanovej 20; ale to až na budúce. S chuťou do varenia, nič nevyhadzovať, všetko sa dá zúžitkovať, stačí iba nájsť spôsob, vyskúšať a napísať rcp!
odkedy si uviedol sposob upravy jadernikov z paprik, tiez nevyhadzujem, ale papame...
dobrotky si urobil ozaj take nasske.
Rovnako to používali aj do kotlíkového gulášu..Zaujímavá chuť a obohatilo to tanier a moje kulinárske skúsenosti.