Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. júla 2012
Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept)
Foto: sracz

... a pokračujeme v „spanilej jazde“ s paprikami. 24. júna, t. r., by sa bola mamka_Nušta mojej krajšej ½ dožila 90. Ako „cukrovkárka“ Zobraziť celý popis... a pokračujeme v „spanilej jazde“ s paprikami. 24. júna, t. r., by sa bola mamka_Nušta mojej krajšej ½ dožila 90. Ako „cukrovkárka“ sa musela zďaleka vyhýbať všetkému čo voňalo múkou, ale v tento deň by od pani Dr. – svojej dcéry, určite dostala priepustku. Ja by som jej upiekol chlebík, ten náš, domáci, slovenský, na ktorom by som servíroval túto dobrotu z jaderníkov. Nušta naša predobrá je už na „pravde Božej“, ale aj tak sme jej „narodeninovský“ deň oslávili takýmito raňajkami.

4
porcie
17 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

2÷3 plátky (gazdovská)
podľa potreby PL - dobrý
1 ks stredná
2÷3  strúčiky
555÷777 ml
podľa potreby g
podľa potreby g
3÷4 PL (Blue cheese)
2÷3 PL
Na dokončenie:
podľa potreby g
podľa potreby g
podľa potreby ks čerstvá (listy)
podľa potreby ks
podľa potreby g naozajstné




Postup

  1. 1

    takže po poriadku! V prvom rade si pripravíme všetko tak, aby to bolo na dosah našich rúk!

    Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ostrým nožom si pokrájame: - pár plátkov domácej údenej prerastanej slaniny (môj otec_Tati ju volal „Adidaska“, stredne veľkú cibuľu (alebo množstvom zodpovedajúcu šalotku, alebo zelenú cibuľku aj s vňaťou) a čisté jaderníky čerstvých paprík, ktorých prvé horné ~ 4÷6 mm plátky, už boli použité do leča;

    Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    kúsky slaniny vypražíme do zlatočervenohneda, zmiešame s pokrájanou cibuľou a pretlačenými strúčikmi cesnaku a podusíme na „voňavopriesvitno“.

    Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na túto slastne voňajúcu perinku jemne uložíme plátky jaderníkov paprík, o_pa_tr_ne premiešame, krátko podusíme,

    Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    osolíme a oMČKujeme a opäť jemňúúúčko , nežňúúúčko o_pa_tr_ne premiešame a podusíme do „skorohotova“.

    Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    v tejto chvíli „dolaďujeme“ => pridáme 3÷4 PL syra s kultúrnou plesňou (Niva, Blue cheese, …), v momente, keď sa roztečie do jaderníkového podkladu primiešame 2 PL kápiovej nátierky (krému). Zmiešame, ochutnáme, podľa potreby dochutíme a ideme do finále!

    Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    polkrajce domáceho chlebíka „na sucho“ opečieme a „za horúca“ potrieme kúskom "naozajstného" masla.

    Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    tieto „omaslované“ hrianky rozložíme na taniere, pokryjeme ich patričnou vrstvou hodvábnej mňamky Nušta90, na ich povrch postrúhame oštiepok (alebo tvrdý údený syr), dozdobíme plátkami žltej paradajky (kto nemá, dozdobí červenou) a

    Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    lístočkami bazaličky vždyvoňavej - takto si ju mojkám na mojej záhrade, spolu s mätou piepornou, petržlenom vňaťovým, rozmarínom, koriandrom, šalviou tymiánom a šťaveľom_šóškou.

    Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a keďže narodeninovskú tortu ZBLANT sme mali minulý týždeň, pre Nuštu by som upiekol takýto medovník z Hurbanovej 20; ale to až na budúce. S chuťou do varenia, nič nevyhadzovať, všetko sa dá zúžitkovať, stačí iba nájsť spôsob, vyskúšať a napísať rcp!

    Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

letisia
Prvé som sa zahľadela na fotku. Krásna žena, podľa pohľadu a úsmevu nielen zvonku. A recept mňamkový, nikdy som taký nejedla, jaderníky som vždy vyhadzovala. Už nebudem a zajtra vyskúšam.
honestka
oj,jojjoj, a ktoze prisiel na navstevu a s tym perfektnym ostiepkom?
odkedy si uviedol sposob upravy jadernikov z paprik, tiez nevyhadzujem, ale papame...

dobrotky si urobil ozaj take nasske.
matata1
@sracz vyzerá to fajnovo a výraz : podusíme na „voňavopriesvitno" je geniálny. Mám dotaz: tie jadrovníky sú aj so semienkami, alebo bez?
matata1
asi sa pýtam blbo, čisté jaderníky sú pravdepodobne bez semienok :o)))
zdezda
:-) takto som jaderniky este nevyuzivala, davam ich do vyvaru, ci omacok, super napad :-)
jody
Fantázia! Konečne stretávam, hoci virtuálne, niekoho, kto tiež upotrebúva "srdiečka" z paprík, ako to my voláme. Klobúk dole a palec hore! :-)
medovnicek
výborný nápad ako využiť vlastne všetko z papriky a svokra bola nielen veľmi pekná, ale aj sympatická
tatranocka
Pripadám si ako moja stará mama ,keď sleduje počasie s Ďurom Mokrým...On ju tak zblbne,že absolútne nevie aké bude zajtra počasie.Tak ja čítam fascinovaná tento recept a postup a obávam sa,že podstata mi uniká v tomto vyšperkovanom slovníku a asi by som to ani nenavarila.Ale číta sa to dobre,ďakujem za kultúrny zážitok (z technológie varenia urobiť poviedku 1++++++++)
irenaw
nikdy som o takom recepte nepočula a veľmi sa mi páči. keď si pomyslím, koľko som povyhadzovala jaderníkov :-(
45678
Mám jeden zážitok s jaderníkmi z paprík a chcem sa s vami podeliť, možno niekto vyskúša nielen úžasne šetré hospodárenie aktéra tohto receptu. Tie čo som jedla boli ponechané čoby pologule vcelku a použité k hovädziemu mäsu na šťave s hríbami, dusili sa spolu .
Rovnako to používali aj do kotlíkového gulášu..Zaujímavá chuť a obohatilo to tanier a moje kulinárske skúsenosti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia