Hrianky s vyšperkovanými jaderníkmi papriky, sťaby raňajkový - mňamec Nušta 90 - (fotorecept)

Autor receptu: sracz

... a pokračujeme v „spanilej jazde“ s paprikami. 24. júna, t. r., by sa bola mamka_Nušta mojej krajšej ½ dožila 90. Ako „cukrovkárka“ sa musela zďaleka vyhýbať všetkému čo voňalo múkou, ale v tento deň by od pani Dr. – svojej dcéry, určite dostala priepustku. Ja by som jej upiekol chlebík, ten náš, domáci, slovenský, na ktorom by som servíroval túto dobrotu z jaderníkov. Nušta naša predobrá je už na „pravde Božej“, ale aj tak sme jej „narodeninovský“ deň oslávili takýmito raňajkami.

4
porcie
17 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. takže po poriadku! V prvom rade si pripravíme všetko tak, aby to bolo na dosah našich rúk!
  2. ostrým nožom si pokrájame: - pár plátkov domácej údenej prerastanej slaniny (môj otec_Tati ju volal „Adidaska“, stredne veľkú cibuľu (alebo množstvom zodpovedajúcu šalotku, alebo zelenú cibuľku aj s vňaťou) a čisté jaderníky čerstvých paprík, ktorých prvé horné ~ 4÷6 mm plátky, už boli použité do leča;
  3. kúsky slaniny vypražíme do zlatočervenohneda, zmiešame s pokrájanou cibuľou a pretlačenými strúčikmi cesnaku a podusíme na „voňavopriesvitno“.
  4. na túto slastne voňajúcu perinku jemne uložíme plátky jaderníkov paprík, o_pa_tr_ne premiešame, krátko podusíme,
  5. osolíme a oMČKujeme a opäť jemňúúúčko , nežňúúúčko o_pa_tr_ne premiešame a podusíme do „skorohotova“.
  6. v tejto chvíli „dolaďujeme“ => pridáme 3÷4 PL syra s kultúrnou plesňou (Niva, Blue cheese, …), v momente, keď sa roztečie do jaderníkového podkladu primiešame 2 PL kápiovej nátierky (krému). Zmiešame, ochutnáme, podľa potreby dochutíme a ideme do finále!
  7. polkrajce domáceho chlebíka „na sucho“ opečieme a „za horúca“ potrieme kúskom "naozajstného" masla.
  8. tieto „omaslované“ hrianky rozložíme na taniere, pokryjeme ich patričnou vrstvou hodvábnej mňamky Nušta90, na ich povrch postrúhame oštiepok (alebo tvrdý údený syr), dozdobíme plátkami žltej paradajky (kto nemá, dozdobí červenou) a
  9. lístočkami bazaličky vždyvoňavej - takto si ju mojkám na mojej záhrade, spolu s mätou piepornou, petržlenom vňaťovým, rozmarínom, koriandrom, šalviou tymiánom a šťaveľom_šóškou.
  10. a keďže narodeninovskú tortu ZBLANT sme mali minulý týždeň, pre Nuštu by som upiekol takýto medovník z Hurbanovej 20; ale to až na budúce. S chuťou do varenia, nič nevyhadzovať, všetko sa dá zúžitkovať, stačí iba nájsť spôsob, vyskúšať a napísať rcp!