Hrad fotorecept

jo - fotkajo, 1. februára 2011
Hrad (fotorecept)
Foto: jo

Postavila som hrad. Za dva dni. Podobnosť s ktorýmkoľvek hradom na Slovensku je čisto náhodná.

Suroviny

svetlé cesto :
4 ks
200 g
250 g
100 ml, horúca
100 ml
1 ks
1 ks
tmavé cesto, to isté +:
3 PL
orechové cesto:
8 ks
200 g
200 g
50 g
1 ks
1 PL
trochu
plnka kakaová:
2 ks
200 g
3 PL, uvarená
1 ks
2 PL
250 g
plnka karamelová:
250 ml
120 g
1 ks
150 g
1 ks, uvarené
400 g




Postup

  1. 1

    Najskôr, počas dlhých zimných večerov, som si nachystala figúrky z marcipánu (falošného - zo sušeného mlieka). Zvieratká, hradnú stráž a samozrejme delo.

    Hrad (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V deň "D" som upiekla tri piškóty. Svetlá a tmavá piškóta : žĺtky vyšľahať s cukrom a vanilkovým cukrom do peny, postupne pridať vodu, olej a múku so zamiešaným práškom do pečiva. Na záver zľahka vmiešať tuhý sneh z bielkov. Pri tmavej piškóte samozrejme vmiešať preosiate kakao. Orechová piškóta : vymiešať cukor so žĺtkami. S tuhým snehom postupne primiešavať orechy, múku s kypriacim práškom a rum. Umečieme. Z plátov som nakrájala štvorce o veľkosti 17 x 17 cm. Použila som ich päť. Formičkou som povykrajovala kolieska priemeru 5 cm. Na každú vežu 8 kusov.

    Hrad (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Karamelovú plnku som pripravila o deň skôr. Postup : smotanu, kryštálový a vanilkový cukor necháme zovrieť. Po odstavení prilejeme roztopenú Ceru, pridáme uvarené Salko (varilo sa cca 2 hodiny), dobre premiešame a necháme cez noc odpočívať v chladničke. Na druhý deň som túto hmotu zmiešala s vyšľahaným maslom. Je dobré, ak karamelová hmota a maslo majú rovnakú teplotu. Kakaová plnka : všetky suroviny, ktoré sú uvedené v rozpise uvariť na parou. Keď je hmota hustá (robí sa cestička za vareškou) odstaviť a miešať do vychladnutia. Nakoniec vyšľahať s maslom.

  4. 4

    Pláty som ponatierala plnkou, raz aj džemom. Rohy v miestach, kde som chcela pripevniť veže som mierne zarezala. Celú tortičku som natrela zmesou s rozmrvených zvyškov piškóty a krému. Pekne sa tým dajú zamaskovať rôzne nerovnosti. Nakoniec som tortu potiahla marcipánovou hmotou WI. Podobne som postupovala aj pri stavbe veží. Pre istotu som ich vystužila špajdlou.

    Hrad (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomocou špáradiel som pripevnila veže k "budove"

    Hrad (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a potom som už len zdobila. Takto...

    Hrad (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    alebo aj takto..

    Hrad (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..a takto.

    Hrad (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

andys
Krásny hrad :) Náhodne sa podobá na jeden, ktorý tróni u nás v detskej izbe na polici :)))
marianne69
...no kraaasny,si stavbar na 1*:-)a ohromne sikovna,mne by ho bolo luto zjest:-)
evusik
tak na toto ja nemám slov..... hádam len úžasné... krásne... waw
alexdidi
Ten je teda krásny a ktože sa mu najviac teší(okrem Teba a nás samozrejme)?
tothka
Jednoducho parráááda, na toto by som sa teda nedala nahovoriť, nuž ale vnuk, syn, nevesta a manžel budú naraz oslavovať narodeniny - majú ich v rozpätí 9 dní tak tiež musím niečo vymyslieť.
evas13
Zlaté ruky a úžasná trpezlivosť, krásne, ba nádherné. :)
lyali
Perfektné! Môj 3-ročný synček si šiel na ňom oči nechať!
zdezda
:-))))))jééééééj, nádhera, svätá trpezlivosť
klaura
toto nemá chybu ... ja žasnem nad šikovnosťou a nápadmi mnohých varecháčov ... prekrásna tortička :)
maartina
nádhernééé, idem si oči vyočiť :)) ...obdivujem tvoju šikovnosť i trpezlivosť zároveň ...o takéto niečo sa asi nikdy pokúšať nebudem, nechám to na šikovnejších ...aj keď prvú tortičku s poťahovou hmotou mám úspešne za sebou a zrejme i poslednú :)
babav
Trpezlivost ruze a ty si nam dokazala ,ze aj hrady, p r i n a s a!
Krasne ,obdivuhodne!!!
hubata
Paráda... a máš zaplatenú daň z nehnuteľností ????
wevewe
moje nervy!!!! to by som ani z lega nepostavila, nie este upiekla. klobuk dole
evanaaa
Možno ešte tak z plastelíny, ale modelovať z cesta, vyzdobiť detailmi, upiecť, óoch, ešte tak zjesť......by som dokázala.
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
my sme tu všetci veery nadšený a čo potom tie detičky pre ktoré si to piekla.Alebo je to model vášho bývania snov?Ozaj prijímaš objednávky?
michsamant
Krasne sa ti podaril. Na obr. c 5 mi pripomina Bradlo :) ale podobnost bude cisto nahodna :))) paci sa mi uvodne slovo k receptu. Si sikulka.
brituska
Skutočne niečo prekrásne dat na výstavu a hodné pre výhru vopred gratulujem
celero
Krásna torta. Nebudem písať, že škoda zjesť, lebo ja by som si z nej dala ;)
diabambulka
supééér:-))) pripájam sa hodné výhry aj to typujem na výhru veď to nemá chybu:-)))
elisticka
naaaaaaaaaaaadherna torticka super!!! si sikulka len tu hmotu Wi nepoznam to si objednala hotovu? postup krasne sparacovany ...:-)) a tie vyborne plnky mnamky....ukladam
tatranka
Bóžinku to bolo roboty,ako na kostole.Pardón na hrade....Veľmi,veľmi pekné.
tedko
Je to parádne,treba založiť živnosť na pečenie.........
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Ďakujem Vám všetkým za toľkú chválu. S výzdobou som sa pohrala a zistila som, že ma to veľmi baví. Je to moja štvrtá torta v živote. Robila som ju pre bratrancovho synčeka k narodeninám. Bol natešený, odmietol ju nechať pokrájať. Po pol hodine som ho horko-ťažko presvedčila, že tortičku musíme dať do chladničky ak ju nebudeme jesť. Nakoniec sa zmieril s tým, že ju rozkrájame, ale len preto, lebo bol zvedavý, či je vo vnútri veže veľké točité schodisko. @elisticka - hmotu WI som objednávala cez internet, 1 kg stojí okolo 6 euro.
porzellanka
@jo nemam slov. A to v profile pises, ze niektore zakusky sa musia vyjest z plechu. As ti to neverim :-))). Uzasne, obdivujem takychto sikovnych ludi.
sovka62
To sa mi pááááááááči..... A keď sa ti ešte bude chcieť stavať hrady, uplatníš sa pri Podolí v Piešťanoch v Matúšovom kráľovstve. Tam sú slovenské hrady v historickej podobe v mierke tuším 1:50. Teda nejedlé, ale keby si sa tam objavila so svojím jedlým, návštevníci by si objednávala: dva kúsky Bojnického, jeden kúsok Čachtického, tri Zvolenského ........... Biznis jak hovado!
matased
tak teda " KLOBÚK DOLE!"deti ma už nahovárajú, ale trúfnem si vobec???? Nádhernéééééééééé.
pisot
bez komentára,vedel by mi dakto poradiť,ako upiesť tortu ako sopku?Vnúčik po ní túúúží,pekla som ji ako bábovku,ale nebolo to ono.
vieka
je to fantazia...nadhera.aj skoda jest taku krasu,ze???
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
ďakujem Vám všetkým veľmi pekne
cica2
wau, nádhera!!! Si velmi šikovná!!!
enge149
super,nádhera,aj v Liet.Svinnej sú miniatúry hradov vonku,aj ja používam túto hmotu je vynikajúca,ale kupila som ju za 8eur.
moli
Krásny hrad, naozaj!A podľa zloženia musí byť aj chuť vynikajúca!
marianna76
Krásna torta... a keď ju okolie vie aj oceniť. Ja keď som dačo zdobila, vyrábala, balila krásne, nikto sa nad tým nepozastavil, rozbalil, roztrhal darček, alebo jedlo sa zjedlo tak jak ostatné.. tak už neskúšam... ale vám veľa dobrých nápadov v budúcnosti...
majkahra
super, ukladám, ale či sa niekedy odhodlám urobiť také dielo, tak to budem veľmi rozmýšľať.
medulienka122
vidím, že je to už starší recept, ale je krásny! Škoda, že si tak ďaleko, objednala by som ju pre môjho drahého. Stále tvrdí, že má modrú krv, tak by sa možno na ten hrad aj presťahoval,:))) Krásna práca!!
iboja
No super niečo nádherné ste šikovná




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia