Hrad (fotorecept)
Autor receptu: jo
Postavila som hrad. Za dva dni. Podobnosť s ktorýmkoľvek hradom na Slovensku je čisto náhodná.
Postup
- Najskôr, počas dlhých zimných večerov, som si nachystala figúrky z marcipánu (falošného - zo sušeného mlieka). Zvieratká, hradnú stráž a samozrejme delo.
- V deň "D" som upiekla tri piškóty. Svetlá a tmavá piškóta : žĺtky vyšľahať s cukrom a vanilkovým cukrom do peny, postupne pridať vodu, olej a múku so zamiešaným práškom do pečiva. Na záver zľahka vmiešať tuhý sneh z bielkov. Pri tmavej piškóte samozrejme vmiešať preosiate kakao. Orechová piškóta : vymiešať cukor so žĺtkami. S tuhým snehom postupne primiešavať orechy, múku s kypriacim práškom a rum. Umečieme. Z plátov som nakrájala štvorce o veľkosti 17 x 17 cm. Použila som ich päť. Formičkou som povykrajovala kolieska priemeru 5 cm. Na každú vežu 8 kusov.
- Karamelovú plnku som pripravila o deň skôr. Postup : smotanu, kryštálový a vanilkový cukor necháme zovrieť. Po odstavení prilejeme roztopenú Ceru, pridáme uvarené Salko (varilo sa cca 2 hodiny), dobre premiešame a necháme cez noc odpočívať v chladničke. Na druhý deň som túto hmotu zmiešala s vyšľahaným maslom. Je dobré, ak karamelová hmota a maslo majú rovnakú teplotu.
Kakaová plnka : všetky suroviny, ktoré sú uvedené v rozpise uvariť na parou. Keď je hmota hustá (robí sa cestička za vareškou) odstaviť a miešať do vychladnutia. Nakoniec vyšľahať s maslom.
- Pláty som ponatierala plnkou, raz aj džemom. Rohy v miestach, kde som chcela pripevniť veže som mierne zarezala. Celú tortičku som natrela zmesou s rozmrvených zvyškov piškóty a krému. Pekne sa tým dajú zamaskovať rôzne nerovnosti. Nakoniec som tortu potiahla marcipánovou hmotou WI. Podobne som postupovala aj pri stavbe veží. Pre istotu som ich vystužila špajdlou.
- Pomocou špáradiel som pripevnila veže k "budove"
- ...a potom som už len zdobila. Takto...
- alebo aj takto..
- ..a takto.