Hrad (fotorecept)

Autor receptu: jo

Postavila som hrad. Za dva dni. Podobnosť s ktorýmkoľvek hradom na Slovensku je čisto náhodná.

Suroviny

Postup

  1. Najskôr, počas dlhých zimných večerov, som si nachystala figúrky z marcipánu (falošného - zo sušeného mlieka). Zvieratká, hradnú stráž a samozrejme delo.
  2. V deň "D" som upiekla tri piškóty. Svetlá a tmavá piškóta : žĺtky vyšľahať s cukrom a vanilkovým cukrom do peny, postupne pridať vodu, olej a múku so zamiešaným práškom do pečiva. Na záver zľahka vmiešať tuhý sneh z bielkov. Pri tmavej piškóte samozrejme vmiešať preosiate kakao. Orechová piškóta : vymiešať cukor so žĺtkami. S tuhým snehom postupne primiešavať orechy, múku s kypriacim práškom a rum. Umečieme. Z plátov som nakrájala štvorce o veľkosti 17 x 17 cm. Použila som ich päť. Formičkou som povykrajovala kolieska priemeru 5 cm. Na každú vežu 8 kusov.
  3. Karamelovú plnku som pripravila o deň skôr. Postup : smotanu, kryštálový a vanilkový cukor necháme zovrieť. Po odstavení prilejeme roztopenú Ceru, pridáme uvarené Salko (varilo sa cca 2 hodiny), dobre premiešame a necháme cez noc odpočívať v chladničke. Na druhý deň som túto hmotu zmiešala s vyšľahaným maslom. Je dobré, ak karamelová hmota a maslo majú rovnakú teplotu. Kakaová plnka : všetky suroviny, ktoré sú uvedené v rozpise uvariť na parou. Keď je hmota hustá (robí sa cestička za vareškou) odstaviť a miešať do vychladnutia. Nakoniec vyšľahať s maslom.
  4. Pláty som ponatierala plnkou, raz aj džemom. Rohy v miestach, kde som chcela pripevniť veže som mierne zarezala. Celú tortičku som natrela zmesou s rozmrvených zvyškov piškóty a krému. Pekne sa tým dajú zamaskovať rôzne nerovnosti. Nakoniec som tortu potiahla marcipánovou hmotou WI. Podobne som postupovala aj pri stavbe veží. Pre istotu som ich vystužila špajdlou.
  5. Pomocou špáradiel som pripevnila veže k "budove"
  6. ...a potom som už len zdobila. Takto...
  7. alebo aj takto..
  8. ..a takto.