Hovädzina na provensálsky spôsob fotorecept

afataga - fotkaafataga, 10. augusta 2015
Hovädzina na provensálsky spôsob (fotorecept)
Foto: afataga

Recept som našla v mojej hlave :-), Bembo Ty pretlak nemusíš dať :-)

6
porcií
30 minút
príprava
180 minút
na 150 °C

Suroviny

1 kg (alebo krk)
3 PL
3 ks
3 strúčiky
3 ks
1 PL (nemusí byť)
2 PL (nemusí byť)
2 ČL
podľa chuti
0,7 litra

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Natrhala som bylinky, chilli a pridala cesnak a nechala som si všetko nakrájať na drobno, cesnak na plátky

    Hovädzina na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som očistila mäso, nakrájala na plátky a prudko som opekala asi na 2 PL masti, len krátko, asi 2 min. z každej strany ako na steak, opekala som rovno v hrnci, v ktorom to nakoniec celé pôjde do rúry

    Hovädzina na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso som opekala postupne a dávala do misky

    Hovädzina na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vybrala som maslo s medvedím cesnakom, kto nemá, nedá

    Hovädzina na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnca som pridala cibuľu nakrájanú na 1/4 kolieska, chvíľu som prudko restovala, kým chytila trochu farbu

    Hovädzina na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do cibule sa prudko zarestovala pretlak a brusnice, pridala som nakrájaný cesnak, chilli, mackove maslo a všetky bylinky

    Hovädzina na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naliala som trochu vína, teraz som dala soľ a korenie, víno som dolievala postupne po troške, aby sa mi to celé neprestalo variť, omáčka je hotová

    Hovädzina na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do omáčky som vrátila opečené mäso aj so šťavou, ktorú časom pustilo

    Hovädzina na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dala som zakryté do rúry na 150° na 3 hod., nerada sa chválim, ale naozaj to bolo výborne, síce som sa trochu vyhriala pri sporáku, ale za tú pol hodinku to stojí, potom sa to už robí samo

    Hovädzina na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    No a na záver jedna z botanickej záhrady :-)

    Hovädzina na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu

bembo
rcp je už v KK,len neviem kde zoženiem čerstvú šalviu,saturejku a tymián.ten pradajkový pretlak by mi nevadil,pretože 2 lyžičky sú pre mňa v tomto prípade zanedbatelné množstvo.môj problém sú najmä surové paradajky.ostatné všetko mám.a na záver pridávam +++++
zuzanka1367
Dobre, že si to z tej hlavy aj sem preniesla, hovädzina je dobrota, veľmi sa mi páči ta zmes trávičiek v bode č. 1 a na záver som čakala dozrievajúce chilli priateľky :), ale pichliačiky sú rozkošné, od teba tradične dobré mäsko!
farbuska
vyzerá to náramne jedlo. tebou vymenované bylinky som na hovädzie nezvykla používať, ale rada skúsim.
frezia68
Nezvyknem podliehať chutiam,som dosť disciplinovaná,ale teraz pri pohľade na to mäso,ktoré je moje najobľúbenejšie ( no veď móčing ) ,prehĺtam slinky na prázdno.Už pár dní mám cukinu na rôzne spôsoby,načim urobiť podobnú fajnotku a máš 5* .
jozka2
Joooj,aj ja by som si dala.Vyzera velmi jedla ta porcia.5*
yogicek
Milá @afi
Teraz síce nie ale občas by som Tvoju hlavu chcel mať. Možno tak o pol roka. Recept sa mi veľmi pozdáva, tak si ho pre istotu uložím zvlášť aby sa mi nezamiešal medzi iné. Len to mackové masielko by poriadne vychladil a jemne zapracoval až úplne na koniec. Máš u mňa 5*. Pekný večer Ti prajem.
elixir
Moc krásna foto, vyzerá to veľmi dobre :) Premýšľala som, čo z toho sa dá povegetariánčiť, a napadla ma "ryža s kaktusom" :)
havino
dá sa to tu s vami vážne :-) no nedá,ale nech to tak aj ostane, už som našla komentár v hlave, ako @afataga recept a komentár vyfučal od úsmevu nad @tiginko , ale teraz vážne, ver, že vyskúšam, ked sme prišli na chuť hovädzine, teda močingu v rúre a tak si jedlo podala, odfotila, že už len nabrať si a jesť, ale hrniec liatinový máš špičkový, to viem isto :-) a botanická tiež
jerica
@afataga tomu sa hovorí "trefa" aj tanier by bol "oblíž prst" pre mňa žiadna zdravá stránka, dúfam, že nebudem mať miesto krvi samú masť :-)
mám otázočku, v tom krásnom predstavení čo si nám tu narežírovala, čo tam hrá šalvia, akú postavu? Ostaných super beriem, len tá šalvia mi tam akosi .........
Možno sa mýlim, určite si ma vyzvala dať oponu hore a postaviť sa k takému krásnemu predstaveniu s varechou v ruke :-)
amelie
Chcela som ti poslat 5 hviezdiciek,ale mam iba synov tablet a vobec ho neovladam, ale ako by sa stalo:)))
afataga
dakujem vsetkym za pekne slova
@bembo toho pretlaku som dala 2 PL, cerstve bylinky by si zohnal u mna, ale daju sa pouzit aj susene samozrejme
@zuzanka chilli boli v minulom rcp, akasi si narocna, aj tak by si mi ich zas zavidela :-)
@terinka55 dakujem
@farbuska ani ja, ale skusila som a vyslo to nad ocakavanie
@tigi pretlak sa dava do spajze, nie do hlavy :-)
@frezia68 tak smelo do toho, cuketu mam aj ja, asi bude v sobotu
@jozka2 bola jedla, prezili sme
@yogicek neviem, preco az za pol roka, ale asi nemusim vsetkemu rozumiet :-), s tym maslom by si mal pravdu, ak by som ho tam davala kvoli maslu ako takemu, ale ja som ho dala kvoli mackovemu cesnaku, ale najlepsie by som urobila, ak by som ho nedala vobec, lebo to bolo trochu mastne, uznavam
@elixir :-), len nie tento kaktus:  cs.wikipedia.org/wiki/Peyotl,...
musis si aj ten kaktus dobre vybrat :-), pre teba je skor moj predosly rcp a ani nebudes musiet vytahovat pichliace spomedzi zubov :-)
@havino veru tak a ty ten hrniec odkial poznas? :-)))
@jerica krasne si to napisala :-), to maslo som tam nemala dat, ako som uz pisala vyssie, ale no hadam prezijeme, ta salvia patri medzi provensalske bylinky, vobec ju nebolo citit, keby si nevedela, ze tam je, ani by si na to neprisla, ona hra taky akord s ostatnymi bylinkami, ak sa jej bojis, daj len jeden listok, podla mna tam patri, budem rada, ak skusis a das potom vediet
@amelie beriem na vedomie :-)
@methi pre teba skor pekna provokacia :-)
yogicek
Šak ja nič len som sa akosi rozkecal a už sa mi to nechcelo mazať. Inak ja toho moc nenakecám. Veď vieš.:)
luss44
provensálske korenie často používam na mäso, u nás je to najviac hydina, pečené zemiaky ním posypané mne stačia aj samé. Tvoja hovädzinka bola iste chutná, zvlášť s domácimi bylinkami. Kaktusom sa u vás evidentne páči :) Inak, teším sa pribúdajúcim fotkám kvietkov pod receptami, potešia oko :)
jarunka
Vyzera to velmi chutne, prave dnes som videla nozinu v obchode, ale manzel chcel nieco na gril, tak na buduce.
kika1212
výborné nápady sa v tvojej hlave rodia, luxusná hovädzinka, aj záhradu máš peknú
afataga
@yogicek viem :-)
@izabella929 dakujem
@luss44 skus aj na ine maso ako hydina, mozno vam zachuti a kaktusy uz vsetky odkvitli :-(, ale chilli kvitne a rodi stale :-)
@klaudia968 dakujem, budem rada ak skusis a bude chutit
@jarunka moze byt aj krk, alebo lopatka si myslim, dakujem
@kika1212 dakujem a zahradu, teda travu mam uplne vysusenu, polievam iba bylinky a obcas kaktusy, ale raz mozno aj zaprsi

Zaujímavé video z archívu TV Varecha