Hovädzie z hrudníka so sladkou kapustou fotorecept

srac - bez fotkysrac, 18. apríla 2013
Hovädzie z hrudníka so sladkou kapustou (fotorecept)
Foto: srac

Verte – neverte ale jednoduchší rcp na prípravu hovädzinky si naozaj nedokážem predstaviť! Pôvod má určite z Írska. St. Patrick Day {III/17} si Íri, Zobraziť celý popisVerte – neverte ale jednoduchší rcp na prípravu hovädzinky si naozaj nedokážem predstaviť! Pôvod má určite z Írska. St. Patrick Day {III/17} si Íri, aj tu v Des Moines – Iowa, uctievajú práve touto špecialitou. Varieva sa v každej ich domácnosti a pretože je zároveň lahôdkou, prevzali ju aj ostatní staroosadníci i „pristáši“ – vrátane mňa s mojou krajšou ½. Obchody ponúkajú hovädzinu (brisket) už v náleve a s vrecúškom korenia, tak stačí iba kúpiť a uvariť, či upiecť. Ja som ale varil po svojom!

4-6
porcie
15 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5-2 kg
podľa potreby ml
4 PL
1 PL
Koreniny:
2-3 ks
2 čl
6-8 ks
2-3 ks
1 čl
1 čl
Príloha:
podľa potreby g
8-10 ks




Postup

  1. 1

    … patričný kúsok hovädieho mäsa umyjeme pod tečúcou studenou vodou, vložíme do hrnca, zalejeme vodou (~ 2 000 ml), prisypeme 4 PL soli a 1 PL kryštálového cukru, prikryjeme pokrievkou a uložíme na pár dní do chladničky (ja som ho tam mal týždeň v uzatváracom plastikovom vrecku)! V deň „D“ – teda, ak nastal čas varenia, mäso vyberieme zo slaného nálevu (ten už splnil svoju úlohu, tak poputuje do výlievky), uložíme ho do varného hrnca, zalejeme studenou vodou tak, aby bol ponorený, prisypeme všetky koreniny - bobkový list 2÷3 ks; celé čierne korenie 2 KL; celé nové korenie 6÷7 ks; klinčeky 2÷3 ks; semienka horčice 1 KL; semienka jalovca 1 KL - (kto je múdry, všetky koreniny vloží do kovového vajíčka na čaj a nemusí ich potom „naháňať“ v polievke; ja som tentoraz „zaváhal“ – lepšie povedané zabudol); položíme na šporák, privedieme do varu, asi po 30´pozbierame penu, zdroj energie nastavíme na režim „buľkotanie“ a počas pozorovania občasných bubliniek, varíme do mäkka (asi 120´ na 1 000 g mäsa – ale to už každý / každá z Vás pozná svoju normu)

    Hovädzie z hrudníka so sladkou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    mäso sa varí, máme dostatok času na mariáš, alebo Loru vo dvojici a medzitým pripravíme hlávku kapusty (prípadne aj zemiaky, my sme ostali „iba“ pri kapuste) na varenie; odstránime z nej nepotrebné listy, rozrežeme ju na ¼_inky

    Hovädzie z hrudníka so sladkou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vykrojíme hlúbik, ja som ho potom zjedol a ¼-inky po dĺžke rozpolíme

    Hovädzie z hrudníka so sladkou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ak je hovädzinka uvarená, porozkladáme okolo nej osminky kapusty (kto má chuť na zemiaky, tak ich olúpané a rozpolené, pridá ku kapuste) a v priebehu 20÷30´ ju s mäsom uvaríme – a to je vlastne všetko

    Hovädzie z hrudníka so sladkou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    uvarené mäso i zeleninu vyberieme na porcovací tanier (vývar necháme vychladnúť, nalejeme ho do plastmisiek a uložíme do mrazničky, ďalej už viete čo s ním)

    Hovädzie z hrudníka so sladkou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pripravíme si takéto „gustuš“ porcie a jeme a koštujeme a lahodíme si … a na záver nezabudneme zapiť „fajne vychladeným a oroseným dvanáckom zes Plzně“ – nezabudnite dať vedieť, ako „šmakovalo“ Vám!

    Hovädzie z hrudníka so sladkou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a dnes som nám na raňajky pripravil opäť paprikové jaderníky–srdiečka, tentoraz však restované na slanine a cibuli, s volským okom a hrebeňmi pečenej slaniny naviac => => kalorická bomba, po ktorej som išiel klčovať záhradu a rúbať drevo do kozuba

    Hovädzie z hrudníka so sladkou kapustou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

daguska
Zaujimavy recept a aj tvoj komentar-paci sa mi a vyskusam.
pacik
Pre mňa novinka a nakoľko máme radi hovädzie, zaradíme "do výroby", ale až kúpime pekné mäsko, pretože mám v mraziaku, ale neviem, čo by povedalo po rozmrazení na ten niekoľkodňový kúpeľ :-)
frezia68
Ozaj jednoduchý recept,tiež by mi nechýbali bandurky-varené mäso s kapustou-výborný, odľahčený.....vyskúšam :-)
jamarlen
z hovädzej polievky som mal vždy rád kapustu, ktorú tam otec pridával proti maminej vôli, lebo podľa nej kazila chuť polievky ...
a ty hovoríš, že z írska:))))
marinovanie sa mi páši, robievam tak kura
radost
ked som sa učila variť-tiež mi babka hovorila-do mäsovej polievky nikdy nedávaj kapustu-bo si ju pokazíš..!! kel áno...
ale toto je o inom =to ma láka..hovädzinka plus kapusta s ňou uvarená..hmmm..
dakujem @srac milý..za novú špecichuť...možno..raz...to moje chuťové bunky poznajú-a budú mať názor vlastný...pekný deň...:-)