Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/

pusta - fotkapusta, 6. augusta 2012
Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/
Foto: pusta

Skúsili ste už niekedy piecť hovädzie z iného kusu ako sú tradične používané časti hovädzieho na pečenie ako pravá sviečková, vysoká alebo nízka roštenka? Zobraziť celý popisSkúsili ste už niekedy piecť hovädzie z iného kusu ako sú tradične používané časti hovädzieho na pečenie ako pravá sviečková, vysoká alebo nízka roštenka? Mne sa to raz omylom podarilo - a to z glejovky na guláš a bolo to výborné. Mäsko bolo veľmi pekné, spravila som to znovu a verte-neverte, pochutnali sme si. Príprava je jednoduchá, síce to trvá troška dlhšie, ale stojí to za to. Skúste aj Vy upiecť hovädze z inej časti ako drahých kusov a neoľutujete.

4
porcie
24 minút
príprava
1 hodina 45 minút minút
na 170 °C

Suroviny

600 g
5 - 6 strúčikov podľa veľkosti
podľa chuti
2 PL
1 Cl
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Hovädziu glejovku /tiež sa nazýva nožina, móčing a česky je známa ako kližka/ som umyla a vysušila papierovou utierkou.

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Očistený cesnak som pokrájala na hranolky.

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou ostrého noža s úzkou čepeľou som mäsko husto prešpikovala cesnakom.

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Prešpikované mäsko som riadne nasolila, soľ som do mäsa dobre vmasírovala.

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Osolené mäsko som vložila do pekáčika, preliala som ho olejom a prikryté alobalom som ho odložila na 24 hodín odpočívať do chladničky.

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Na druhý deň som rozpálila suchú titánovú panvicu a mäsko som sprudka opiekla najprv z jednej, ...

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    ...potom z druhej strany až...

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    ...kým nebolo opečené z každej strany - cca 4 -5 minút. Týmto opečením som dosiahla, že šťava zostala vo vnútri mäsa a po upečení nebolo suché. Nebojte sa opekať mäso na suchej panvici, mäsko sa neprilepí, lebo bolo naložené v oleji.

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Opečné mäsko som vrátila späť do pekáčika, podliala som ho trochou horúcej vody a prikryté alobalom som vo dala piecť do trúby vyhriatej na 170 stupňov C.

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Piekla som ho 1 hodinu 45 minút, ked som ho vybrala, nechala som ho odpočívať asi 20 minút a až potom som ho pokrájala na 0,5 cm pláty,nie skôr, aby sa šťava rozložila v mäse a nevytiekla.

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    Do panvice som dala výpek z mäsa, trocha vody a usilovne som odškrabávala za stáleho miešania výpek, pridala som zátrepku z 1 CL múky a trochy vody. Prevarila som šťavu pod mäsko ešte 15 minút a po vypnutí som ešte pridala 1 rozotretý strúčik cesnaku a dosolila som ju.

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 11
  12. 12

    Podávala som horúce s dusenou ryžou a pokrájané plátky mäska som podliala cesnakovou šťavičkou. Mäsko sa dá podávať aj na studeno, na čerstvom chlebe natretom horčicou, obložené šalátom a sezónnou zeleninkou.

    Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/ - obrázok 12

Diskusia k receptu

tatranka
Veď už v tejto dobe drahého mäska ani ináč gazdinkám nevychádza,len meniť,vylepšovať svoje recepty.Tebe sa to podarilo.Aj ja som už veľa krát veru zmenila svoj receptár.
izabella929
tal toto vyzerá úžasne.-)))vydarili sa ti recept na jednotku.-)))nie je na ňom napísaná cena, takže hlavná vec, že vám chutilo.-)))) tak gustušne vyzerá to mäsko.-)))


pusta
@izabelka , mäsko bolo v Bille v akcii 1 kg/5,90e, takže obedík z neho nebol tak drahý a bol gustušne dobrý
sovka62
Ja už som hovädzinu vzdala. Pri posledných troch razoch (roštenka, guláš, polievka) mäso nezmäklo ani po štyroch hodinách a aj potom nebolo mäkké, skôr sa rozpadávalo na tvrdé jednotlivé vlákna. Iba ak by som si doviezla mäso zo zahraničia, tam azda indické posvätné kravy nedovážajú.
pusta
@sovka62 , mäsíčko bolo mäkkučké ako masielko, práve papám posledné. predávalo sa v bille ako móčing z mladého býka, dokonca bolo v akcii. napokon to vidno aj na farbe surového mäsa na fotografiách.
pusta
@horalka66 , @tatranka , @izabella - dakujem za uznanie. @sovka62 , mám skúsenosť, že nie práve drahé hovädzie mäso je najlepšie, často nebola mäkká práve vysoká roštenka, či stehno, dokonca pravá sviečková...
evanaaa
Škoda, že som tú akciu prehliadla, veď ja stále všetko sledujem a minulý týždeň som kúpila hovädzie zadné na sviečkovú ( miesto tej pravej sviečkovice) a mám ten istý problém, čo @sovka , mäso sa aj rozpadáva a ja ho nerozžujem, vlákna sú trochu tuhú, takže neviem..........ale receptík sa mi celkom páči.
pusta
@evanaaa , akciu si neprehliadla, bola koncom júna. ja si pýtam vždy mäso z býka, je vždy krehkejšie. mäso z kravy je tuhé. okrem toho si pýtam z mladého býka. dá sa poznať aj podľa farby - je svetlo červené a mäso nechám zrieť v chladničke. ak sa nemýlim, robí to aj @eraserhead ,@2010 , @energizzer , @honestka a iní. mňa to naučili kuchári, mäsko je potom mäkké, skús to takto a nebude tuhé
evanaaa
Aj teraz by mala byť akcia v Bille ( od dnes, 8.8) na hovädzie mäso z mladého býka, @pusta , ďakujem, budem sa pozerať, a ja tiež vyberám tú svetlejšiu farbu, nie tmavobordovú, tá sa mi nepáči, určite je staršie to mäso.
evanaaa
....a všimla som si, že už môžeš odpovedať priamo, nie prostredníctvom redakcie, máš to s PC asi už v poriadku, čo je dobre.
pusta
@evanaaa , ešte som ti chcela povedať, ak kúpiš akékoľvek hovädzie mäsko, tak vyberaj také mramorované - t.j. prerastené tukom. tuk dáva mäsku chuť, mäsiar bude vedieť o čom hovoríš. predtým než ho odložíš do chladničky na niekoľko dní zrieť zabalené do fólie, najprv poodkrajuj ostrým nožom z povrchu tuhé šľachovité časti a blany. ak to spravíš takto, po tepelnej úprave budeš s ním na výsosť spokojná.
rulik
vo štvrtok majú mať v akcii v Hyper..... hov.predné bez kosti za peknú cenu tak chcem skúsiť, ešte som to nerobil, ale skúsim zapojiť cenak a slaninku a uvidíme, nebudem sa ponáhľať, dám mu čas
pusta1
@rulik , poteší ma, ak skúsiš aj ty :-)
ak tomu dáš ešte aj čas naviac, to bude super.
dakujem za správu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia