Hovädzie pečené špikované cesnakom /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Skúsili ste už niekedy piecť hovädzie z iného kusu ako sú tradične používané časti hovädzieho na pečenie ako pravá sviečková, vysoká alebo nízka roštenka? Mne sa to raz omylom podarilo - a to z glejovky na guláš a bolo to výborné. Mäsko bolo veľmi pekné, spravila som to znovu a verte-neverte, pochutnali sme si. Príprava je jednoduchá, síce to trvá troška dlhšie, ale stojí to za to. Skúste aj Vy upiecť hovädze z inej časti ako drahých kusov a neoľutujete.

4
porcie
24 minút
príprava
1 hodina 45 minút minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Hovädziu glejovku /tiež sa nazýva nožina, móčing a česky je známa ako kližka/ som umyla a vysušila papierovou utierkou.
  2. Očistený cesnak som pokrájala na hranolky.
  3. Pomocou ostrého noža s úzkou čepeľou som mäsko husto prešpikovala cesnakom.
  4. Prešpikované mäsko som riadne nasolila, soľ som do mäsa dobre vmasírovala.
  5. Osolené mäsko som vložila do pekáčika, preliala som ho olejom a prikryté alobalom som ho odložila na 24 hodín odpočívať do chladničky.
  6. Na druhý deň som rozpálila suchú titánovú panvicu a mäsko som sprudka opiekla najprv z jednej, ...
  7. ...potom z druhej strany až...
  8. ...kým nebolo opečené z každej strany - cca 4 -5 minút. Týmto opečením som dosiahla, že šťava zostala vo vnútri mäsa a po upečení nebolo suché. Nebojte sa opekať mäso na suchej panvici, mäsko sa neprilepí, lebo bolo naložené v oleji.
  9. Opečné mäsko som vrátila späť do pekáčika, podliala som ho trochou horúcej vody a prikryté alobalom som vo dala piecť do trúby vyhriatej na 170 stupňov C.
  10. Piekla som ho 1 hodinu 45 minút, ked som ho vybrala, nechala som ho odpočívať asi 20 minút a až potom som ho pokrájala na 0,5 cm pláty,nie skôr, aby sa šťava rozložila v mäse a nevytiekla.
  11. Do panvice som dala výpek z mäsa, trocha vody a usilovne som odškrabávala za stáleho miešania výpek, pridala som zátrepku z 1 CL múky a trochy vody. Prevarila som šťavu pod mäsko ešte 15 minút a po vypnutí som ešte pridala 1 rozotretý strúčik cesnaku a dosolila som ju.
  12. Podávala som horúce s dusenou ryžou a pokrájané plátky mäska som podliala cesnakovou šťavičkou. Mäsko sa dá podávať aj na studeno, na čerstvom chlebe natretom horčicou, obložené šalátom a sezónnou zeleninkou.