Hovädzie na pastiersky spôsob fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 21. februára 2012
Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept)
Foto: dorisa

Chcela som variť niečo z hovädziny, ale už nie na šťave, tak som sa inšpirovala rôznymi receptami a vzniklo toto. Zobraziť celý popisChcela som variť niečo z hovädziny, ale už nie na šťave, tak som sa inšpirovala rôznymi receptami a vzniklo toto. Zapečené mäsko v rúre, je to mňam.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g (krk)
1-2 ks veľká
1 ks
 na obalenie
100-200 ml
150-200 g strúhaný napr. Eidam
  /podľa chuti/
1 PL




Postup

  1. 1

    Hovädzie mäsko si narežeme na porcie.

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nenaklepávame, mäsko osolíme, okoreníme a oprášime hladkou múkou.

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji na panvici jednotlivé kúsky rýchlo osmahneme...

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...potom si mäsá vyberieme na tanier, alebo ich hneď poukladáme do pripraveného pekáča, alebo zapekacej misy

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso je v pekáči a je treba si nakrájať cibuľu na plátky a klobásu na kolieska, tú najprv musíme zbaviť obalu.

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvici na minime oleja osmahneme klobásu....

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridáme cibuľu ...

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...podlejeme hovädzím vývarom( ja som mala zamrazený) a všetko dusíme domäkka.

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Touto zmesou polejeme mäská, ktoré máme poukladané v pekáči.

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom všetko mierne pokvapkáme ľubovoľným kečupom...ja som dala jemný, ale dobré by bolo aj pikantným.

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a posypeme nastrúhaným tvrdým syrom.

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dáme piecť do rúry na 200 stupňov, najprv zakryté alobalom, potom odkryjeme a len dopečieme.

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pred koncom pečenia som dala na vrch ešte petržlenovú vňať, ktorú som nemala tiež čerstvú,ale zamrazenú.

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na obed som pripravila k tomuto mäsku zemiakovú kašu s mliekom a maslom. Dobrú chuť.

    Hovädzie na pastiersky spôsob (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

sona67
ďakujem za inšpiráciu, ukladám a vyskúšam :-)
horalka66
tak to áno...chutné to musí byť a isto aj šťavnaté...ďakujem za inšpiráciu..uložím si a urobím :-))
dorisa
@horalka66 , @sona67 , morenajea, ďakujem za komentáre. Jedlo je chutnejšie, keď sa zohrieva, čím dlhšie sme jedli, tým som si viac pochutila.
zuzliak
Super dzamkadlo, Vlasti :) KK moji chlapi chcu masa chodz z pesa :)
betty21
určite výborné a človek sa z toho aj naje, žiadna dieta :)
vierik
Ďaľší dobrý námet na chutný obedík...:-)
ejta
to sa mi páči, samé dobrotky tam idú :-)
helca103
samé dobroty si použila a narobila poriadne chute na výborné jedlo ...
tatranocka
Chcem sa spýtať:za 30 min. sa to mäso urobí v tom pekáči ? Aké mäso si mám kúpiť ? Ďakujem.
dorisa
@tatranocka , mäsko je už prepečené v panvici, a je to krk hovädzí, to je mäkkučké za chvilku,ale ak budeš používať iné časti hovädzieho mäska, tak buď opekaj dlhšie na panvici, alebo dlhšie peč.Potom by som ten strúhaný syr pridala do pekáča neskor, aby neprihorel. Veď skúsiš vidličkou v pekáči, či je mäsko upečené. Ja som mala hovädzí krk prvýkrát. @ejta , @helca103 , aj Vám ďakujem za komentáre.
rea1
... na pastiersky sposob? preco? mala by to byt snad nejaka variacia na shepherd´s pie? tak to ani omylom. ale ako recept sa mi to paci, snad bez kecupu. miesto neho by som tam skor nakrajala paradajku na tenke kolieska. vykusame, uvidime.
afataga
dobry napad a iste by sa dalo pouzit aj bravcove masko
pivonka
Páči sa mi tvoj recept, akurát, že krk som u mäsiara nevidela. kk
dorisa
@pivonka , takéto mäsko doniesol priateľ, chcel nejaké hovädzie kúpiť a ponúkli mu to. Aj som sa hnevala, lebo kúpil asi tak 3 kg, ale som bola prekvapená, aké chutné je to mäso. Robila som ešte aj na stave s knedľou taký guláš, no, bolo to mňam. Ale som na nete pozerala, keď si daš obrázky hovädzieho krku, tak ho tam pekne vidíš. Dá sa samozrejme použiť aj bravčovina @afataga. @rea1 , neviem, prečo sa to jedlo tak volá,možno, aby pastier ma veľa sily na pasenie, aby nevyhladol:)
marijanka712
velmi dobrý receptík a výborný nápad spracovania hovädzieho mäska , ani ja som sa krkom ešte nestretla , budem si musieť viacej všímať čo majú v ponuke dík za nápad aj za receptík
rea1
@dorisa , figu sa tak vola, moja zlata, najdi si recept. pastiersky kolac sa robi z jahnacieho alebo hovadzieho - ale je to MLETE maso a je zapekane POD zemiakovou kasou. klobasa? zlate oci. ako som napisala: recept zneje chutne ale okolo pastierskeho kolaca ani nechodil. nemozes "biele halusky", ked ich podavas s kyslou kapustou nazvat "strapacky". sice - mozes, pravdaze, ale sa to nepatri. :-)
porzellanka
@rea1 a kde si prosim vzala, ze to ma byt variacia na shepherd´s pie?
Polozis si otazku, odpovies si na nu, a skritizujes dorisu....
Recept sa vola hovädzie na pastiersky sposob. A je vytvoreny kombinaciou viacerych receptov. Prosim ved nebudme papezskejsi od papeza. Keby kuchari neexperimentovali a nevymyslali nic nove, co by sme dnes jedli?i Mamuti uz vyhynuli :-)
1x sonja
tatranka
Pekný a chutný recept.Tá úvodná fotografia je veľmi lákavá.Slinky tečú aj keď nechcem.Vidíš,podmienený reflex.
dorisa
...ďakujem za milé komentáre. Každý si mäsko , teda recept môže nazvať ako chce, ja som sa podelila s vami oň, keď sa niekomu nepáči, nech ho nepozerá.
palokuchki
@dorisa , vyzera to byt velmi chutne, dobre si to vymyslela. Maso z krku mam rada, je jemnejsie ako z nohy. Casto ho peciem v kuse. Nepiekla som ho este takto narezane na platky. Nechapem @rea1 , preco tak zareagovala. Ved si nikde nespomenula, ze si robila pastiersky paj.
dorisa
@palokucki , ďakujem za komentár, aj ja som vo svojich 60 rokoch objavila tento druh mäsa, nikdy som ho nekupovala, ani som nedela ,že taký druh existuje. čo sa týka receptu, ja tu veľa veciam nerozumiem, mňa, aj iné varecháčky si tu hocikto napadne. Ja by som si to nikdy nedovolila, ale každy mám svoju hranicu, po ktorú je ochotný ísť. Dosť dlho som recepty nepridávala, ale ako vidím, zas je to niekomu proti srsti. Takže ďakujem za komentárik. Ďakujem aj @chelonka.
vanilka111
velmi pekný receptík,vonia až sem ku mne :-) a pastiersky hádam preto,lebo je tam syr nie? kk
evusik
shepherd´s pie - tak toto je mi úplne smiešne. Keby bol toto môj recept asi by som sa vážne nasr...la. Čo mi sme už tak sprostí, že nevieme nič navariť, len sa opičiť po západe. Dávno, pradávno sme doma varili: Pastiersku roštenku, Pastiersky rezeň, Bačove gule a teraz aj Hovädzie na pastiersky spôsob.... a dokonca aj ten pastiersky koláč moja mama piekla, keď chcela nakŕmiť kopec detí, dala na plech pomleté ochutené mäso a zakryla to zemiakovou kašou. A my sme to volali Mäso pod perinou. A moja mama nemala ani potuchy, že pečie nejakú variáciu na Shepherd´s pie, tak o čom to tu milá @rea1 točíš? mimochodom nikde v recepte nie je spomenutý koláč...
@dorisa nenechaj sa vytočiť, stačí že som sa vytočila ja
prajem všetkým pekné varenie a hlavne nech našim stravníkom chutí!!!
1x sonja
palokuchki
@dorisa , rozumiem ti. Je to velmi neprijemne, ked ta niekto necitlivo napadne. Mne sa to stalo raz. Bolo mi z toho dost smutno a vdaka trom velmi milym varechackam, @jerica , @honestka a @babi som mala odvahu pridavat viacej receptov. Ja tiez mam niekedy vyhrady k niektorym receptom, ale nedovolim si ich necitlivo kritizovat. Ci je to kvoli vegete, sanitre alebo umelym farbivam. Vsetci sme tu dospeli ludia, vieme co je zdrave a co skodlive. Kazdy ma pravo si rozhodnut co chce vo vareni pouzivat. Nedaj sa znechutit. Pridavas velmi dobre recepty.
kuchticka
@dorisa , tento tvoj recept je vynikajuci. Pripemenul mi to, co som varila minulu nedelu pre celu rodinu. Tiez hovadzie platky s rajcinami.
@rela1 , ty ucis niekde v skole varenie? Tam mozes poucovat a kritizovat (ak ti to strpia), ale na Vareche sme nie profesional-kucharky a naviac, @dorisa nepisla, ze ide piiect kolac. Nie je vhodne, aby si takto kritizovala snahu a pracu kohokolvek na Vareche. Dakujem za poslech.
porzellanka
@kuchticka @evusik myslim, ze sme sa vytocili viac ako dorisa....
Tak dnes idem pastierske hovadzie vyskusat. Mam 4 platky stehna, mala som v plane urobit z toho spanielske vtaciky, ale urobim toto.
Dorisa, musim tu slaninu s klobasou este dusit? nestaci oprazit a dat na maso? (Leniva som, vsetko si chcem ulahcit....:-)) Dam tam malicke datlove rajciny namiesto kecupu.... uz teraz sa mi zbiehaju slinky :-)
jerica
@dorisa perfektné foto , určite si s tým narobila chúťky, ale musím napísať , že po dlhšom čase som sa dobre pobavila,prosím ťa pridaj ešte recept čo by sa volalo resp. s názvom čo by sme sa dobre pobavili,už nám to asi chýbalo:-) s pozitívnym myslením viem sa naštartovať na každý deň,aj keby ma mal "šľak trafiť"
janger
@dorisa , dvakrat som pridlala komentar k tomuto receptu, ale ani raz sa nezobrazil, neviem, preco, tak to vzdavam. Do mailu ti tiez neprisli?
cica2
tento receptík som si uložila, máme radi takéto zapekané a hlavne moji chlapi. Krásne si recept spracovala a nafotila :-))
@rea1 a čo tak pridať aspoň jeden tvoj recept?!
cica2
ešte som zabudla, keby som bola včera objavila tento tvoj recept, tak ho dnes spravíme :-)....lebo práve robíme podľa receptu čo pridal @rein , tú čertovú nevestu :-)
dorisa
@cica2 , dakujem, potom napíš, ako chutilo, a tu čertovu nevestu si musím vyhladat, znie to lakavo.
rea1
ach jaj, osy, ved nechajte vlozit do pravidiel, ze na vareche su ziadane a vitane iba komentare plne pochval. iba opakovanie "uzasne, obediky, receptiky...", vlastny nazor, ak sa nestotoznuje so vsetkymi ostatnymi, je neziaduci. hm, hm.
evanaaa
@dorisa , mňa naštartoval už len pohľad an ten tvoj obrázok hore, slinky sa tvoria pri pohľade naň, len škoda, musela by som robiť bez cibule, muž ju veľmi nemusí, jedine, že yb som rozmixovala a tak dala navrch.
Ja hovädzí krk kupujem, nedávno som robila na šťave, ešte mám z neho v chladničke.
evanaaa
@rea1 , rozhorčilo ťa to, ale zle si pochopila - aj kritika je vítaná, len ju treba vedieť podať taktne, tak, aby si neodradila dotyčného a neznechutila iných. Aj svoj názor môžeš samozrejme mať, veď si čítaj komentáre druhých, uvidíš, poučiť sa nechať nie je zlé. A aj sa niekomu z nás niečo vôbec nepáči, alebo máme výhrady, tak miesto kritiky radšej nekomentujeme, preto sa zdá, že sú tu len samé pochvaly ( ale nie vždy), lebo každý nechce sem dať zlé pripomienky a ak, tak ako som už spomenula, aby to bolo primerane povedané.
porzellanka
@rea1 urcite treba aj negativne komentare. Keby bola Dorisa uviedla svoj recept ako Shepherd´s pie, bol by Tvoj komentar na mieste. Vies, nie je kazdy povinny vediet, ze podobny recept uz existuje. A v tomto pripade si dovolim tvrdit, ze ani nie je podobny.
Ja som dnes toto jedlo varila. Pouzila som hovadzie stehno - chutilo to vyborne, ale maso nie je take stavnate... co uz. Moja chyba. Trochu to zachranili paradajky. Urcite este raz skusim z krku.
luda4
Váš recept je fajn,už ho mám v KK. Nenechajte sa otráviť ľudskou hlúposťou a závisťou, len tak ďalej a viac Vašich receptov.
enge149
"dorisa"rcp-je super,nech každý vyskúša a potom kritizuje a na názve naozaj nezáleží..krk je najkvalitnejšie mäsko aj na guľáš,to bola súťaž a ja som to tiež nevedela,ale už si to pamätám,šéfkuchár to varil a dával ochutnávať na Agrokomplexe,bolo to mäkkučké,a pre Teba na povzbudenie,viem,že si šikovná,tak nech Ťa aj kritika posúva ďalej,veď musíme s tým počítať a nedať sa odradiť..dobrú chuť..
dorisa
@enge149 , ďakujem za komentárik, ja sa tomu smejem, nikdy by ma nenapadlo, že aj nadpis môže sposobiť konflikt. @luda4 , tu si tykáme všetci, tak kľudne tykaj. ... a ďakujem za povzbudenie a pochvalu.
salinka
Ja sa vyjadrim len k receptom, ktore ma oslovia (samozrejme nemam cas prezriet vsetky). Urcite nie je prijemne, ked ma clovek za prejavenu snahu zozat neopravnenu kritiku. Ved za tym stoji kopa casu, energie a chut podelit sa s ostatnymi o svoje gurmanske zazitky a schpnosti. Tak by sme to mali ocenit. Houk!
Toto masko urcite vyskusam, vsetko, co tam je, mi chuti.
mdudasova
ďakujem za dobrý rp,vyskúšam,máme radi hovädzinu na vš.spôsoby :-))
luda4
"dorisa", dnes som recept vyskúšala,je suuuper...
margarida
Zbytočne sa hašteríte ako kofy na trhu. Podstatné je, že mäso chutí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia