Foto: janger
Kedze sa na Slovensku pocas fasiangov vypekaju sisky, fanky a podobne dobrotky, rozhodla som sa pridat tento recept. Mozno ich niekto z vas Zobraziť celý popisKedze sa na Slovensku pocas fasiangov vypekaju sisky, fanky a podobne dobrotky, rozhodla som sa pridat tento recept. Mozno ich niekto z vas skusi spravit. Tu, v Holandsku, sa tradicne pecu sisky na Silvestra...Vtedy sa jedia v kazdej domacnosti, v restauraciach, na kazdej silvestrovskej oslave. Dokonca je kazdy rok sutaz, kde predavaju tie najlepsie... A volakedy ich piekli aj den pred Popolcovou stredou, ale tento zvyk uz tak casto nevidiet...
porcií
Postup
-
1
Tieto sisky sa mozu robit len tak, bez cohokolvek. No najcastejsie sa plnia hrozienkami. Takto ich robievame najradsej aj my. Niekto dava aj kusky jablk. Receptov na ne je tiez viac...Ked ich robi moj muz, tak dava do cesta aj pivo. A priznam sa, robila som ich parkrat aj z hotoveho cesta v prasku, lebo aj tie su velmi dobre.
- 2
Hrozienka umyjeme a namocime do vody. Tentokrat som pouzila dvojake hrozienka, tmave aj bledsie. Ale na tom moc nezalezi. Co mate radsej...
- 3
Spravime kvasok.
- 4
Do misy dame muku, (dala som ju najprv trochu predhriat na radiator), pridame cukor, vanilkovy cukor, vajce, podkysnuty kvasok. A zacneme miesat cesto. Ide to aj vareskou, lebo cesto nebude moc huste. Ja som robila v mixeri, lebo mam novy a chcem ho, samozrejme, na vsetko mozne vyskusat ;-))).
- 5
Pridame citronovu stavu, postupne dame mlieko, sol a nakoniec rozpustene, ale nie horuce maslo. Vsetky suroviny musia byt vlazne. Vymiesame cesto. Nebude velmi huste.
- 6
Vodu z hrozienok vylejeme, dobre ich poutierame a nasypeme do cesta. Premiesame.
- 7
Misu zakryjeme vlhkou utierkou a nechame necelu hodinku na teplom mieste kysnut.
- 8
Potom cesto dobre premiesame vareskou. Znovu zakryjeme a este raz nechame asi pol hodinku kysnut
- 9
Do kastrola dame rozohriat olej. Mozeme, samozrejme, pouzit aj fritovaci hrniec, ale ja mam uz taky zvyk, ze sisky robim radsej len tak, v kastroliku. Mam taky dojem, ze mam teplotu oleja lepsie pod kontrolou ;-). Ale to kto ako chce...
- 10
Ked je olej dobre rozohriaty (mal by mat tak 180°C - ja to kontrolujem tak, ze hodim donho kusok chleba a ked sa hned zacne prazit, tak je teplota dobra), zacnem prazit sisky. Ak by bol olej moc studeny, tak by sa sisky moc napili oleja a boli by mastne. A ked je moc horuci, tak sa nam povrch spali a vnutro bude surove. Toto je taka rada pre neskusenejsich varechacov ;-).
- 11
Sisky hadzeme do oleja pomocou zmrzlinovych kliestov. Kto ich nema, moze to robit pomocou dvoch lyzic. Na fotke vyzera ten olej cierny. Ale to sa len zda. Je to, samozrejme, uplne cerstvy olej...
- 12
Na moment ich cele ponorime pod hladinu. A potom uz prazime asi 8 minut.
- 13
Sem-tam otocime. Niekedy sa spravia aj take chobotnicky, maju vselijake vybezky, ale to nevadi...
- 14
Potom ich vyberieme a dame odsat z oleja na kuchynsky papier.
- 15
Pred podavanim posypeme praskovym cukrom. Dobru chut!
- 16
Este taka rada. Niektoru z tych prvych sisiek vzdy po vyprazeni roztrhnem a pozriem, ci je dobre prepecena. A podla toho si potom prisposobim aj cas, ci treba prazit dlhsie alebo kratsie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Takze si predstavila krasu na zjedenie!
@cica2 , dakujem ti, si zlata. Je to presne, ako hovoris. Tie sisky su ine ako slovenske sisky, ale nie zhorene. A fotka este inac ukaze. Ahojcek :-).