Holandské šišky fotorecept

janger - fotkajanger, 9. februára 2011
Holandské šišky (fotorecept)
Foto: janger

Kedze sa na Slovensku pocas fasiangov vypekaju sisky, fanky a podobne dobrotky, rozhodla som sa pridat tento recept. Mozno ich niekto z vas Zobraziť celý popisKedze sa na Slovensku pocas fasiangov vypekaju sisky, fanky a podobne dobrotky, rozhodla som sa pridat tento recept. Mozno ich niekto z vas skusi spravit. Tu, v Holandsku, sa tradicne pecu sisky na Silvestra...Vtedy sa jedia v kazdej domacnosti, v restauraciach, na kazdej silvestrovskej oslave. Dokonca je kazdy rok sutaz, kde predavaju tie najlepsie... A volakedy ich piekli aj den pred Popolcovou stredou, ale tento zvyk uz tak casto nevidiet...

29kusov
porcií

Suroviny

500 g
40 g
1 ks
2 PL
40 g
3 PL
450 ml
0,5 KL
2 KL
250 g
 na vyprážanie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Tieto sisky sa mozu robit len tak, bez cohokolvek. No najcastejsie sa plnia hrozienkami. Takto ich robievame najradsej aj my. Niekto dava aj kusky jablk. Receptov na ne je tiez viac...Ked ich robi moj muz, tak dava do cesta aj pivo. A priznam sa, robila som ich parkrat aj z hotoveho cesta v prasku, lebo aj tie su velmi dobre.

  2. 2

    Hrozienka umyjeme a namocime do vody. Tentokrat som pouzila dvojake hrozienka, tmave aj bledsie. Ale na tom moc nezalezi. Co mate radsej...

    Holandské šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spravime kvasok.

  4. 4

    Do misy dame muku, (dala som ju najprv trochu predhriat na radiator), pridame cukor, vanilkovy cukor, vajce, podkysnuty kvasok. A zacneme miesat cesto. Ide to aj vareskou, lebo cesto nebude moc huste. Ja som robila v mixeri, lebo mam novy a chcem ho, samozrejme, na vsetko mozne vyskusat ;-))).

    Holandské šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridame citronovu stavu, postupne dame mlieko, sol a nakoniec rozpustene, ale nie horuce maslo. Vsetky suroviny musia byt vlazne. Vymiesame cesto. Nebude velmi huste.

    Holandské šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vodu z hrozienok vylejeme, dobre ich poutierame a nasypeme do cesta. Premiesame.

    Holandské šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Misu zakryjeme vlhkou utierkou a nechame necelu hodinku na teplom mieste kysnut.

    Holandské šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom cesto dobre premiesame vareskou. Znovu zakryjeme a este raz nechame asi pol hodinku kysnut

  9. 9

    Do kastrola dame rozohriat olej. Mozeme, samozrejme, pouzit aj fritovaci hrniec, ale ja mam uz taky zvyk, ze sisky robim radsej len tak, v kastroliku. Mam taky dojem, ze mam teplotu oleja lepsie pod kontrolou ;-). Ale to kto ako chce...

  10. 10

    Ked je olej dobre rozohriaty (mal by mat tak 180°C - ja to kontrolujem tak, ze hodim donho kusok chleba a ked sa hned zacne prazit, tak je teplota dobra), zacnem prazit sisky. Ak by bol olej moc studeny, tak by sa sisky moc napili oleja a boli by mastne. A ked je moc horuci, tak sa nam povrch spali a vnutro bude surove. Toto je taka rada pre neskusenejsich varechacov ;-).

  11. 11

    Sisky hadzeme do oleja pomocou zmrzlinovych kliestov. Kto ich nema, moze to robit pomocou dvoch lyzic. Na fotke vyzera ten olej cierny. Ale to sa len zda. Je to, samozrejme, uplne cerstvy olej...

    Holandské šišky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na moment ich cele ponorime pod hladinu. A potom uz prazime asi 8 minut.

    Holandské šišky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Sem-tam otocime. Niekedy sa spravia aj take chobotnicky, maju vselijake vybezky, ale to nevadi...

    Holandské šišky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potom ich vyberieme a dame odsat z oleja na kuchynsky papier.

    Holandské šišky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pred podavanim posypeme praskovym cukrom. Dobru chut!

    Holandské šišky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Este taka rada. Niektoru z tych prvych sisiek vzdy po vyprazeni roztrhnem a pozriem, ci je dobre prepecena. A podla toho si potom prisposobim aj cas, ci treba prazit dlhsie alebo kratsie.

Diskusia k receptu

babidka
Krasne sa ti vydarili - este sa mi mozno bude o nich v noci snivat :-)))) takze v sobotu mám v plane sisky - manzel sa ich v takom case pravidelne dozaduje :-) a preto urobim podla teba ...a uz sa tesiiiiim:-)
frezia68
S hrozienkami som ešte nejedla,tie by mi chutili.A krásny mixer,radosť s ním pracovať?Aj mňa čaká kúpa v dohľadnej dobe :-)))
jerica
@janger mám čas , spravím podľa Tvojho receptu , je zaujímavý ale ja skúsim pridať zopár kvapiek rumu , potom šišky nepijú olej pri pečení. Máš krásne nafotené aj s rozpisom. Už sa teším na tú vôňu aj s hrozienkami.
janger
Som rada, ze sa vam pacia! Len vyskusajte :-)))! @babidka , aj moj muz ma rad. Uz sa pytal, kolko si zajtra moze vziat do roboty ;-)! @frezia , mixeru som velmi rada, este sa chystam kupit nejake nadstavce. @jerica , aj rum mozes dat, ale tu ' funkciu proti nasatiu olejom' tu ma trosku ta citronova stava. Nie su mastne. Tiez nemam rada take olejove spongie :-)))!
jerica
to ma nenapadlo s tou citrónovou šťavou , nepoznala som to. :-)ďakujem , pekné sny:-)
andys
Skvelý nápad s hrozienkami. Najbližšie šišky u nás budú holandské :)
honestka
V tom 12 bode vyzera cesto fantasticky bublinkave, takze verim, ze su mnamka. U nas hrozienka idu iba do kuska cesta- vzdy pre mna- ini ich vyberaju von a zaujimave je, ze surove chrumaju ako cipsy...
Takze si predstavila krasu na zjedenie!
coldbery
Pekné šišky a my ich máme rady tiež s hrozienkami....:-)))
jarunka
U nas shrozienkami nechcu, vyberaju ich von. Ja by som ich privitala. Vyzeraju krasne.
janger
Dakujem :-). Kto nema rad hrozienka, robia sa aj bez nich. Pre dceru tiez robievam bez hrozienok. Ona si da potom k nim trosku dzemu. Aj tak su dobre.
jana001
tie šišiky sme si kupovali každý deň v decembri, mne chutia aj banánové a dcéra má zase najradšej s čerešňovým lekvárom, ale všetky sú neskutočne dobré, len škoda, že ich už nemajú, tak asi vyskúšam tvoj receptík
elisticka
@Janger dnes som robila tvoje sisky boli super len sa mi zdali dost mastne...neviem preco kde som urobila chybu.....prosim ta ak mozes napis mi...aj som ich davala na servitku po vysmazeni...dakujem :-)))
janger
@elisticka , neviem, mala si spravnu teplotu oleja? Nebol moc 'studeny'? Aj medzi jednotlivymi davkami treba dbat na to, aby bola teplota spravna. Neviem, ci by to aj od muky mohlo zalezat? Ale asi nie... Ale inac, nie su nikdy nejake 'suche', aj v preklade sa volaju 'olejove gule'...
janger
@elisticka , tie sisky nie su suche ako napriklad chlieb, ale nejake az moc olejove by zase nemali byt ;-))). To nie. Najdolezitejsia je ta (trvale) spravna teplota, to sa vzdy zdoraznuje.
cica2
krásne sa ti vydarili a krásne aj nafotené:))
cica2
a ďakujem za dobrý tip s citronovou šťavou:)
kia12
mmm.....vyzera to dobre! Myslíte si, že tam môžem dať aj kokos?
janger
@kia12 , s kokosom som to veru este nerobila a ani nikdy nejedla, takze z vlastnej skusenosti ti neviem povedat... Ale som guglila, a myslim, ze sa da. Napriklad, pokrajas si ananas na kusky, dobre ususis, obalis v kokosovej mucke a to pridas do cesta. A veru myslim, ze to moze byt dobre. Asi to aj vyskusam. Alebo len tak jednoduchsie by sa dalo, ze by si hotove sisky posypala s cukrom zmiesanym s kokosom :-).
straka1
dík za "recepis"-šišky nemám nikdy odvahu robiť-no zajtra sa už odhodlám.Vyzerá že je to celkom jednoduché-necháme sa p r e k v a p i ť.
aime
ja som tie sisky kupovala v NL v prasku , len zamiesala a piekla :) boli vyborne , Olibolle :))
janger
@aime , aj ja robievam aj z prasku, su velmi dobre...Len moj muz je taky 'protipraskovy', takze robime aj take 'naozajstne' :-).
cica2
@zuzana23 a napadlo ťa že to môže byťaj iné farebné prevedenie ako v skutočnosti tie šišky vyzerali? Skús nafotiť aspoň jeden fotorecept a uvidíš že dosť záleží aj od svetla a pod.
cica2
oprava.....môže byť aj!....nedala som medzeru
janger
@zuzana23 , zhorene nie su. Keby boli, tak to zasadne nejem. Tesim sa na tvoje recepty ;-).
@cica2 , dakujem ti, si zlata. Je to presne, ako hovoris. Tie sisky su ine ako slovenske sisky, ale nie zhorene. A fotka este inac ukaze. Ahojcek :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia