Foto: nocka
....treba to len skúsiť.....
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do misky si pripravíme 2 žĺtky, pridáme vlažný vývar alebo biele víno, korenie a trochu soli. Do nádoby si dáme variť vodu. Keď sa z nej začne pariť, na nádobu položíme misku so žĺtkami, ktorá sa priamo nedotýka vody a šľaháme metličkou, pokiaľ nám žĺtky nezačnú hustnúť. Voda sa nemusí variť, preto si občas vypneme platničku, alebo odtiahneme hrniec nabok. Stále šľaháme.
- 2
Skôr ako ideme šľahať žĺtky, do hrnčeka si dáme stápať maslo. Stačí na nižší stupeň, alebo len na kraj sporáka. Keď sa stopí, zoberieme z vrchu penu, potom maslo premiešame a odložíme. Necháme ho v pokoji postáť, aby voda klesla na dno.
- 3
Keď máme žĺtky vyšľahané, maslo si z hrnčeka opatrne zlejeme. Zlejeme si len žltú časť, bielu vodu necháme v hrnčeku. Túto zliatu tukovú časť pomaly prilievame do vyšľahaných žĺtkov a miešame metličkou. Ak je omáčka veľmi hustá zriedime ju vývarom alebo vínom, dosolíme a ochutíme citrónovou šťavou.
Tiež omáčka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vďaka
Na vymiešaných žľtkach s cukrom, jahodovej pene a pod. sme si pochutnávali a ešte pochutnávame temer všetci... A žijeme bez salmonelózy. Hold, niektorí sú prepišťaní a preto nepoznajú úžasný pocit týchto jednoduchých skvostov:-)
koment bol určený @staflik , nie @Zinnajdha
Môj milý, nemôžeš byť taký negatívny. Veď keď ide o to, tak tie žltky zhustnú preto lebo ich "uvaríme v pare". Neviem aká teplota sa tam dosiahne, nikdy som to nemerala, prilieva sa horúce maslo a salmonela sa ničí už pri teplote 70 stupňov. Myslím, že vždy lepšie ako majonéza.
Najdlhšie ti trvá kým si vyšľaháš žítky musíš ich šľahať nad horúcou vodou, ale nie nad vriacou, aby sa ti žltky nezrazili. Potom už len zamiešaš prepustené maslo a stále miešaš. Dúfam, že sa ti podarí,alebo podarila.