Holandská omáčka
Holandská omáčka
Autor receptu: nocka
....treba to len skúsiť.....
4 porcie |
5 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Do misky si pripravíme 2 žĺtky, pridáme vlažný vývar alebo biele víno, korenie a trochu soli. Do nádoby si dáme variť vodu. Keď sa z nej začne pariť, na nádobu položíme misku so žĺtkami, ktorá sa priamo nedotýka vody a šľaháme metličkou, pokiaľ nám žĺtky nezačnú hustnúť. Voda sa nemusí variť, preto si občas vypneme platničku, alebo odtiahneme hrniec nabok. Stále šľaháme.
- Skôr ako ideme šľahať žĺtky, do hrnčeka si dáme stápať maslo. Stačí na nižší stupeň, alebo len na kraj sporáka. Keď sa stopí, zoberieme z vrchu penu, potom maslo premiešame a odložíme. Necháme ho v pokoji postáť, aby voda klesla na dno.
- Keď máme žĺtky vyšľahané, maslo si z hrnčeka opatrne zlejeme. Zlejeme si len žltú časť, bielu vodu necháme v hrnčeku. Túto zliatu tukovú časť pomaly prilievame do vyšľahaných žĺtkov a miešame metličkou. Ak je omáčka veľmi hustá zriedime ju vývarom alebo vínom, dosolíme a ochutíme citrónovou šťavou.