Hliva na smotane s polentou fotorecept

jarco - fotkajarco, 21. mája 2011
Hliva na smotane s polentou (fotorecept)
Foto: jarco

Inšpiroval som sa receptom od šéfkuchárky z hotela Plejsy (keď som tam bol ja pred vyše piatimi rokmi, kuchyni šéfoval nejaký Talian, a robil to tiež dobre) a vymyslel som si na dnešný obed takéto jedlo. Trochu nezdravé, ale raz za čas dobre padne.

3
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
25 g
150 g
100 ml
60 g
1 ks
1 strúčik
50 g
20 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sušené dubáky som zalial vriacou vodou, nechal nabobtnať, prepláchol, a tento postup 3x zopakoval. Hlivu som umyl a nechal odkvapkať.

    Hliva na smotane s polentou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pol litra vody (lepší by bol vývar, ale ten som nemal a kocku som používať nechcel) som priviedol do varu, jemne osolil a za stáleho miešania som prisypal cca 150 g instantnej polenty. Stačí variť a miešať minútu-dve, potom zakryté odstaviť do tepla.

    Hliva na smotane s polentou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do polenty som vmiešal tretinu (20 g) masla, mrazený hrášok a strúhaný parmezán (môže byť aj grana padano alebo pecorino).

    Hliva na smotane s polentou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa všetko dobre prepojilo, polentu som zakryl pokrievkou a odložil na chladnúcu platňu sporáka.

    Hliva na smotane s polentou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vo veľkej panvici som rozpustil zvyšok masla, pridal nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a pálivú mletú papriku.

    Hliva na smotane s polentou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Restoval som cca 5 minút na dvojtretinovej teplote, kým cibuľa nezmäkla.

    Hliva na smotane s polentou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do panvice som pridal hlivu nakrájanú na väčšie kúsky, (aby na tanieri bolo vidno, čo to je) aj namočené dubáky. Tie podľa mňa nie sú nevyhnutné, ale hlivu som pripravoval prvý raz a mal som obavu, či to nebude chutiť "príliš vegetariánsky" ako napríklad nemarinované tofu :-) Restoval som približne 5 minút.

    Hliva na smotane s polentou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zalial som smotanou a až teraz dochutil soľou a mletým čiernym korením. Nechal som 5 minút povariť, kým huby nezmäkli a smotana jedlo trochu nazahustila.

    Hliva na smotane s polentou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Polentu som natlačil do vymastených malých misiek, vyklopil na taniere, pridal huby v omáčke a ozdobil. Zapíjal som pivkom. Celkom fajne bolo :-)

    Hliva na smotane s polentou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Veľmi pekne spracovaný recept. Hliva je aromatická a veľmi zdravá huba. Kľudne môže byť aj bez tých dubákov. Ukladám si ...uvarím si :-))
Psst .... tááák a už ťa mám: to si bol ty, čo si mi ukradol spred nosa ten veľký dubák v strelnici v S...??? Tak ti prepačujem, lebo toto je veľmi dobré jedlo ktoré robím aj ja - ale s haluškami. Vyskúšame niekedy aj s kukuričnou kašou a uvidíme, možno zmeníme prílohu.

Pridaj komentár k receptu: