Foto: jarco
Inšpiroval som sa receptom od šéfkuchárky z hotela Plejsy (keď som tam bol ja pred vyše piatimi rokmi, kuchyni šéfoval nejaký Talian, a Zobraziť celý popisInšpiroval som sa receptom od šéfkuchárky z hotela Plejsy (keď som tam bol ja pred vyše piatimi rokmi, kuchyni šéfoval nejaký Talian, a robil to tiež dobre) a vymyslel som si na dnešný obed takéto jedlo. Trochu nezdravé, ale raz za čas dobre padne.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Sušené dubáky som zalial vriacou vodou, nechal nabobtnať, prepláchol, a tento postup 3x zopakoval. Hlivu som umyl a nechal odkvapkať.
-
2
Pol litra vody (lepší by bol vývar, ale ten som nemal a kocku som používať nechcel) som priviedol do varu, jemne osolil a za stáleho miešania som prisypal cca 150 g instantnej polenty. Stačí variť a miešať minútu-dve, potom zakryté odstaviť do tepla.
-
3
Do polenty som vmiešal tretinu (20 g) masla, mrazený hrášok a strúhaný parmezán (môže byť aj grana padano alebo pecorino).
-
4
Keď sa všetko dobre prepojilo, polentu som zakryl pokrievkou a odložil na chladnúcu platňu sporáka.
-
5
Vo veľkej panvici som rozpustil zvyšok masla, pridal nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a pálivú mletú papriku.
-
6
Restoval som cca 5 minút na dvojtretinovej teplote, kým cibuľa nezmäkla.
-
7
Do panvice som pridal hlivu nakrájanú na väčšie kúsky, (aby na tanieri bolo vidno, čo to je) aj namočené dubáky. Tie podľa mňa nie sú nevyhnutné, ale hlivu som pripravoval prvý raz a mal som obavu, či to nebude chutiť "príliš vegetariánsky" ako napríklad nemarinované tofu :-) Restoval som približne 5 minút.
-
8
Zalial som smotanou a až teraz dochutil soľou a mletým čiernym korením. Nechal som 5 minút povariť, kým huby nezmäkli a smotana jedlo trochu nazahustila.
-
9
Polentu som natlačil do vymastených malých misiek, vyklopil na taniere, pridal huby v omáčke a ozdobil. Zapíjal som pivkom. Celkom fajne bolo :-)
Diskusia k receptu