Hanácke koláče fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 14. júna 2010
Hanácke koláče (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento recept som získala ešte od mojej mamky.Vždy keď ich upiekla,tak sa za nimi len tak zaprášilo.Presne tak,to bolo aj s mojimi deťmi a Zobraziť celý popisTento recept som získala ešte od mojej mamky.Vždy keď ich upiekla,tak sa za nimi len tak zaprášilo.Presne tak,to bolo aj s mojimi deťmi a neskôr z vnúčatami. Jednoducho tieto koláčiky majú veľký úspech u každej generácii.

35 kúskov
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

850 g
4 dcl
2 káv.lyžičky
40 g
380 g
300 g
4 ks
1 káv.lyžička
1 ks
250 g
250 g
100 g
100 g
1 balíček




Postup

  1. 1

    Cesto: 750 polohrubej múky,4dl vl.mlieka,2 lyžičky cukru, 40 g droždia. 180 g masla rozpusteného,100 g práš.cukru,3 žĺtky,vanilkový cukor,1 káv.lyžička soli,citrónová kôra. Z droždia mlieka cukru a trochu múky si pripravíme kvások.Necháme vykysnúť.Do preosiatej múky zapracujeme kvások žĺtka a ostatné uvedené ingrediencie. Cesto dobre vypracujeme a necháme vykysnúť na teplom mieste,na dvojnásobok.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď cesto vykysne,vyváľkame ho na pomúčenom lopáry a okruhlou formičkou vykrajujeme kolieska.

  3. 3

    Kolieska naplníme tvarohovou plnkou.: 250 g tvarohu,10 dkg hrozienok,10 dkg práškového cukru,1 lyž.káv.škorice,balíček vanilkového cukru,50 g masla.Všetko zamiešame a nanášame na kolieska.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kolieska uzavrieme ako buchtičky.Necháme nakysnúť.Poukladáme na vymastený plech.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do buchtičiek malým dnom pohárika vytlačíme dierky.Okraj buchtičiek potrieme žĺtkom.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do priestoru dierky, vložíme tuhší lekvár,slivkový,marhuľový.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Lekvár zasypeme mrveničkou. Mrvenička: 150 g masla,100 g práškového cukru,100 g polohrubej múky.Všetko spolu zmiesiť,aby sme dostali hrudkovitú štruktúru.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečené,chutné,Hanácke koláčiky.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

ketty3811
Vyzerá to chutne,vyskúšam.Myslím si,že ak si date upraviť recept,tak ten nevhodný obrázok sa dá vymazať.
tatranka
Ďakujem za radu,hneď vyskúšam.Dnes som recept vkladala prvý krát.No ak sa pousilujem a bude to častejšie,určite sa to naučím.Na Servery Varecha som len tretí deň.Ešte sa tu neviem pohybovať.Polepším sa.
tatranka
Hurá! Nesprávny obrázok zmizol,po dobrej rade ketty 3811.Vďaka.
jezibabka1
@tatranka tak Ťa vítam medzi nami, koláčiky vyzerajú veľmi chutne, ale zatiaľ sú v mojej čakacej zóne, ale určite ich vyskúšam:)
tatranka
Dievčatá ďakujem za podporu.Dobre mi to padlo.Držte i palce!
sandratamer
K tomu, že si tu len tretí deň, a vložila si rovno takýto nádherný fotorecept, ti musím zablahoželať, si šikulka! :-) Vítame ťa! :-)
tinca
@tatranka boduješ v tak krátkej dobe, toto sú moje obľúbené koláčiky, ja mám trošku iný recept, ale najbližšie skúsim tvoj. Perfektná fotodokumentácia:-))
honestka
zboznujeme tieto kolaciky a mam ich prave v plane robit tento weekend. Vyzeraju na spapanie a ta mrvenka je na nich najlepsia.
Vitaj medzi nami TATRANKA budes sa tu rada - paradne recepty a dobra pohoda Varechacov!
babav
Pekne ,iste aj chutne kolaciky!Novinkou pre mna je skorica do syrovej plnky,pocujem to po prvy raz.Skoricu mam rada ,pouzivam ju dost casto ,najcastejsie do jablkovych kolacov,ovocnych pajov a do posypky.
zdezda
:-) nóóóóó tieto koláčiky my voláme moravské, svadobné, sú perfiš, a ty naša nová varecháčka si komplet " zmaturovala " nielen v recepte ale i vo foto, mám sa čo doučovať :-(, teším sa tiež, že si sa k nám pridala a obohatíš naše kuchárske knihy :-))))))))
2010
vzdy ked pridem do Blavy tak ma cakaju doma cerstvo upeceneme na stole.Odkladam dakujem
tatranka
Odpovedám pre -babav- prosím nie do syrovej plnky škoricu,ale do tvarohovej.Do koláčikov ide tvarohová plnka!
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Tak tak, koláčik vyzerá určite v krátkej dobe vyskúšam, ohodnotím a napíšem.
evusik
@tatranka na to že je to tvoja varecháčska prvotina - je to super. My tieto koláčky voláme moravské, je s nimi síce piplačka, ale úspech je zaručný :-)
mamatata2
Sú prekrásne, ste ozaj veľmi šikovná. Želám Vám veľa zdravia, aby ste svoje okolie mohla obšťastňovať svojim kuchárskym umením a nás na vareche tiež receptami a krásnymi obrázkami.
marienka44
Nesedí mi množstvo masla. V recepte sa píše 250 g masla na pecenie. Do cesta pouzijeme 180 g, do tvarohu 50 g a do posypky 150 g,co spolu ciní 380 g!!!!
Dalej mám výhrady k tomu, ze do tvarohu sa nedáva vajce, aspon žľtok. Svokra ma ucila, ze ak do tvarohu nedáme vajce, tvaroh sa stratí v ceste. Rozhodne musi byt aspon žltok!
Inač, na zap. Slovensku sa volá tvaroh SYR.
marienka44
Ako je to s múkou? V recepte je 900 g , ale do cesta sa pouzije len 750 g. Do mrvenicky ide 100 g. Kde sa pouzije 200 g múky? To je dost vela múky. Lepsie je zlozky rozpisat , ako sumarizovat!
tatranka
Áno marienka 44,máš pravdu Pomýlila som tú gramáž.No ja som to vážila,fotila,zapisovala.Robila som to takto prvý krát.Možno som zvolila aj dosť náročný recept.Už to budem rozpisovať ináč.Chybami sa človek učí.Prepáč,ak som ťa zmiatla.
sovka62
To nič, moja, na prvý recept je to skvelé, jednoducho tie množstvá oprav. Robievam moravské koláčiky podľa iného receptu a s plnkami naruby - lekvár dnu, tvaroh von a sú to najobľúbenejšie v rodine. Vyskúšam ale aj tvoj recept, možno budú ešte lepšie.
enerrgizer
...najradšej mám z kysnutého cesta pečené buchty a pizzu, ale tieto tvoje koláčiky ma dostali, určite skúsim...musia byť perfektné
tatranka
Sovka62,ďakujem za povzbudenie,Trocha ma mrzí moja školácka chyba.Som rada,že si ma podržala.Zostala som trochu marienkou 44 zaskočená,hoci mala pravdu. Ďakujem.
jerica
Tak tomu sa hovorí , úvod do varechy hodný "zlatej varešky" neskutočne chutné a som čakateľka na ďaľšie krásne inšpirujúce recepty, "skúsené kuchárky"si vždy vedia helfnúť , ja to vždy prijímam s pokorou,teší ma , že si to aspom niekto dôkladne preštuduje "prešpíra"Len tak ďalej s chuťou do práce , ste "si" môj ročník.
tatranka
sovka 62,keď koláčiky upečieš,prosím daj mi vedieť ako chutili.Až potom sa upokojím.
buba29
mnaaaaam,tieto koláče milujem,už si ukladám recept...
stefani11
Ja som tieto koláčiky robila ,keď boli vnúčatá menšie skoro pravidelne.Vždy sa rýchlo pojedli.Teraz som ich už dávnejšie nerobila ale ich určite najbližšie upečiem.Ďakujem,že si mi ch pripomenula.Sú to dobré mňamky.
babav
Dobry recept na hanacke kolace uz davnejsie pridala @cistinka.
Zrejme sa daju piect s obmenou ,podla tradicie zachovanej
v kazdej jednotlivej rodine.@sovka , ja tiez plnim kolace opacne;
lekvar do kolaca,tvaroh (cream cheese) na vrch,ale tie sa nevolaju hanacke ;-)
tinca
@tatranka len sa ty nedaj odradiť, každá z nás /skúsená/ robí kysnuté cesto od oka, nehovoriac o mrveničke, to je tak ako keby niekto musel recept na varenie zemiakov. Drž sa si super kuchtička a aj tvoje koláčiky aj keď si sa pomýlila:-)))
tatranka
tinca, ani nevieš,ako mi takéto riadky dobre padnú.Ďakujem za povzbudenie.Ver,že sa usilujem a budem usilovať.Nevzdávam sa ľahko.Viem prijímať aj kritiku.Veď dobre myslená,je aj rada zároveň.
pulsatilka
tak tieto koláče určite upečiem a potom ti napíšem. zvyknem ich robievať..recept je trošku iný...no, skrátka dám ti vedieť. budú báječné, som si istá. a kde sa stratilo 200g múky? no predsa pri vaľkaní a spracovaní cesta na doske-aby sa nelepilo:)) nič si z toho nerob tatranka.
katarina64
Pečiem ich roky,trošku inakší základný recept na cesto ale ostatné rovnaké.Len ja ich poznám pod názvom svadobné koláčiky.Žila som 10 rokov v okolí Luhačovic a tam ich poznajú pod týmto názvom.Ozaj a robia sa veľmi malé.Priemer majú do 3cm...
enge149
tieto koláčky sú super je ich veľa receptov,ale základ je vždy kysnuté cesto..tak malá chybička sa stratí ja si to až tak nevšímam,veď každý sa pomýli...možno nabudúce si treba recept 2x prečítať a skontrolovaťja to takto robím,aby ma "varechy"nekritizovali..ale zasa si povedzme,že až tak veľa času na to všetky nemáme,tak si chybičky odmyslíme a ostatné domyslíme,veď kysnuté cesto už pozná každá,tak veľa chuti do pečenia aj písania...
enge149
tak "tatranka"po prečítaní profilu blahoželám,moja mamička by nevedela na počítači nič,ani nemá záujem,tak je to super...veď sa nemôžeme iba modliť ako moja mamička,ale aj pracovať a prispôsobiť sa dobe aj technike,veď už sme tu všetky "na kábli"a sme šťastné,tak aj naďalej veľa receptov a úspechov aj v živote a v rodine...
evanaaa
Ku koláčkom nemám komentár, ti sú super, ale MARIENKA44, som zozápadného Slovenska, ale ešte som ešte nepočula, že by sa tu TVAROH volal SYR. Tvaroh je tvaroh a syr je syr !
babav
@evanaaa , v trnavskom okrese sme tvaroh volali kravsky syr.
V dnesnej dobe je na trhu velke mnozstvo roznych druhov syra (kravsky ,ovci ,kozi,....taveny ,udeny, cerstvy,...)
domacich aj z dovozu,tak je zrejme treba upresnit nazov,hlavne pre tych co si na to potrpia ;-) .
evanaaa
Aha, teraz už chápem, ďakujem, prepáčte. Ja som si myslela, že názov " tvaroh " platí na celom Slovensku. Ale ako potom voláte syr ?
evanaaa
A ešte ma mýli, že syr je v celku, kompaktný, kým tvaroh ( podľa nášho) je inej konzistencie- hrudkový alebo pastovitý. Ale myslím, že to pochopím, ak bude písaný syr a nie tvaroh.
tatranka
Celkom slušná debata na tému hanácke koláčiky.No verte,že tie za to stoja.Pridáva sa jemne hrúdkový tvaroh.Nie syr!
Želám všetkým ktoré ich budete robiť,veľa zdaru a nech vaším stravníkom a návšteve chutia,pretože sú výborné!!!!!!!!!!!!
jerica
Martulík , vrátila som sa na Tvoj recept , aby som z radosťou Ti dala vedieť , že Tvoj recept použila a piekla mladá žena , ktorá sa mi pochválila , že ma videla na vareche , hľadala dobrý recept na Hanácke buchty , prešpírala internet , nikde ich nevedela nájsť , až natrafila na portál VARECHA , potešila sa Tvojmu receptu aj ich robila presne ako uvádzaš v popise , nemenila nič , lpovedala že sa za nimi zaprášilo , nevieš si predstaviť akú som mala radosť . Bolo to u kaderníčky , tá mladá žienka je nechtová dizajnérka , sľúbila že sa zaregistruje .
tibor816
Pekný večer dámy, som tak trochu tiež deravá varecha a sem tam zablúdim aj do pečenia takýchto dobrôt. Konkretne tieto koláče robievam aj ja, ale z malou zmenou. Mám tento istý recept z Moravy ale je starý okolo 60 rokov. Rozdiel v recepte je len ten, že múku oddelím tak, že 1/3 na muky sa zmieša z bravčovou masťou a 2/3ny múky sa potom zmiešajú z kváskom. Cesto z kváskom nechám podkysnút asi 5 min a potom ho na doske rozválkam. Na rozválkané cesto rozotrem cesto z bravčovou masťou./musí byť redšie/ Potom ho 3 x preložím ako keď sa robý lístkové cesto. Ďalej zostáva ten istý postup. Výsledok? Dámy, budete prekvapené. Sladkú dobrú chuť
lucylee
@tatranka nechápem, prečo si vymazala môj príspevok. Recept som vyskúšala a napísala som sem svoje postrehy a skúsenosti-pozitívne, ale aj negatívne. Keby som kritizovala nevyskúšaný recept iba podľa toho, čo čítam, nepoviem nič, ale ak niečo napíšem k receptu, ktorý som osobne vyskúšala a autor ho vymaže len preto, že sa mu nepáči, tak to naozaj nechápem...
tatranka
@tibor816 musím ti poďakovať za vylepšenie receptu.Robila som ho tak ako uvádzaš a naozaj som cítila zmenu k lepšiemu.Vďaka.Odporúčam.
denyselvisom
tak ja som ohurila dnes rodinu,obrovske dakujem pani tatranke!!! tak dobre a podarene kolaciky som este nemala. dakujem.
jawadea
Áno Jerica zaregistrovala som sa. Koláče majú neskutočný úspech. Vždy keď ich narobím a nejaké ostanú po vychladnutí ich hneď zamrazím. A sú aj potom vynikajúce. Ďakujem za takúto dobrotu :-)
tatranka
@jawadea dnes som sa vrátila k tomúto receptu hanácke koláče. Prečítala som si ešte ráz celú diskusiu k mojim koláčikom.Bola ešte dlho mojou nočnou morou,hneď na začiatku pôsobenia na Vareche.Ono totiž to bol prvý recept,ktorý som tu uviedla.
Vlastne som chcela dať taký recept,s ktorým by varecháči boli spokojní.A my sme tieto koláčiky milovali.
Predpokladám,ak spomínaš @jericu že ty si tá nechtová dizajnérka,ktorú zase spomínala ona vo svojom príspevku.
No a ja ti ďakujem za tvoju pochvalu.
Dnes som na Vareche ako rybka v bystrinke.Na recepty nových varecháčov sa pozerám s porozumením a viem,čo asi prežívajú pri prvých krokoch na týchto stránkach.Chcem ich len povzbudiť a zaželať im výdrž a dobré recepty.
majka20201
Dnes som robila koláčiky podla vašeho receptu a boli úžasné, len tá mrvenička sa mi nezdá. Nemá tam byť 100 g masla? Ďakujem.

tatranka
@majka20201 ten pomer masla je v poriadku na mrveničku s ostatnými ingredienciami.Vieš,nemám rada suchú mrveničku.No určite ak sa ti niečo nezdalo,prispôsobila si si svojej potrebe.Ináč som rada,že si koláčiky pochválila a že sa ti páčia.
mirca1
No dnes som sa rozhodla upiect tieto kolače a podarilo sa su bombové len ja som robila len lekvarove s mrvenickou a zo zaciatku sa mi nezdalo cesto bolo riedke davala som 750 g a nakoniec som minula 1kg ale nepečiem prvý den tak som vedela odhadnúť ake cesto musi približne vyzerať.Ale su ozaj chutne makučke ukladám. :-)
naja
potvrdzujem ... kolace su vyborne .. uz som ich podla tochto receptu asi 3x robila .. uz patria k nasim oblubenym .. dakujem za recept :-)
mesiar50
Senzačné koláčiky.Kysnuté ja rád velmi.Uložíme,prídeme na sk spravíme.Za recept vďaka.Pozdravujem
angie
Je to výborný receptík a koláčiky mojim doma veeeeeeľmi chutia robím ich dosť často len som si ich trošičku upravila múku dávam 300g hladkej a 450g polohrubej a pri mrveničke mi úplne stačí 50g masla,50g cukru a 50g múky a mrveničku si spravím ako prvú a dám do chladničky, aby kedˇpríde jej čas som ju mohla vybrať z chladničky a dobre stuhnutú nastrúhať na pripravené koláčiky. Ináč je to výborný recept a vďaka zaň ste šikulka aj v práci s počítačom.
jariam
No krasne, ja robim tiez taketo, ... Ale veru sa vytrapim pokial ich krasne uzavriem , aby mi z nich nic nevytieklo...- asi to chce trening... Ale vyskusam aj tieto vaše..:)
mariaklara
Ďakujem Martuška....už si ich ukladám, prídu mi deti, tak budem vypekať...:-)))
elisticka
super Martuska ani ja som nemala ulozene a nasi ich maju radi :-) nadherne su...
tatranka
...ďakujem Eli.Len si na nich pochutnajte.Sú naozaj veľmi chutné a je ich z tejto dávky hodne.Na dva plechy.
evel21
Pani tatranka! Tieto koláčiky sú neskutočné, robím ich už asi dva roky a po pravde určite raz do mesiaca :-) Samozrejme z kila múky, a ešte som nevyhodila ani jeden sú super aj na tretí deň, ak ostanú. Moje deti ich milujú musím dávať na vrch kvantum mrveničky. Veľmi pekne dakujem za super recept...:)
tatranka
@evel21 vyrozumela som dobre,že už dva roky pečieš tieto ohromné koláčiky podľa môjho receptu?Teším ma,že ich máte tak radi.U nás je to tiež obľúbený koláčik.Tak len nech chutia aj naďalej...
xslavkax
úžasný recept, som začínajúca kuchárka takže je pre mňa ťažké variť, piecť. vaše recepty sú skvelé!podrobne popísané do detailu čo je pre mňa veľké plus. hanácke koláče sa mi podarili boli vynikajúce! cela šťastná, z toho že sa mi tak podarili, som hneď na druhy deň skúšala cibuľkové bagety a tiež sa podarili, ďakujem za skvele recepty!
slávka
tatranka
@Xslavkax (6.3.2017 10:35)

Moja drahá! Tento recept s ktorým si taká spokojná, som sa veru prvý krát prezentovala na Vareche.Je to už z pred siedmich rokov.Pamätám si,ako som každý svoj krok zvažovala a tri krát merala,kým som ho pridala.
No našla som tu veľa šikovných a prajných žien,ktoré mi v týchto mojich začiatkoch pomáhali a som im za to do dnes vďačná.
Generácia vareškárov sa už vymenila a zmenila a ja na tento portál zavítam málokedy.Veľa zo svojej-akože šikovnosti som sa snažila ponúknuť.Získala som tu kopec krásnych darčekov-ocenení.
O to mi je vzácnejšie,pokiaľ príde od vareškárky taká odozva,ako od teba.Ďakujem ti za ňu.
Ináč hanácke koláčiky máme aj my veľmi radi.Preto som ich uvádzala ako prvé,vedela som že budú chutiť aj iným.
Želám ti,aby si sa na Vareche dobre cítila a získala tu veľa nových receptov,poznatkov a nie v poslednej miere aj priateľov.
Tak to je aj u mňa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia