Foto: tatranka
Tento recept som získala ešte od mojej mamky.Vždy keď ich upiekla,tak sa za nimi len tak zaprášilo.Presne tak,to bolo aj s mojimi deťmi a Zobraziť celý popisTento recept som získala ešte od mojej mamky.Vždy keď ich upiekla,tak sa za nimi len tak zaprášilo.Presne tak,to bolo aj s mojimi deťmi a neskôr z vnúčatami. Jednoducho tieto koláčiky majú veľký úspech u každej generácii.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
850 g |
|
4 dcl |
|
2 káv.lyžičky |
|
40 g |
|
380 g |
|
300 g |
|
4 ks |
|
1 káv.lyžička |
|
1 ks |
|
250 g |
|
250 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 balíček |
|
Postup
-
1
Cesto: 750 polohrubej múky,4dl vl.mlieka,2 lyžičky cukru, 40 g droždia. 180 g masla rozpusteného,100 g práš.cukru,3 žĺtky,vanilkový cukor,1 káv.lyžička soli,citrónová kôra. Z droždia mlieka cukru a trochu múky si pripravíme kvások.Necháme vykysnúť.Do preosiatej múky zapracujeme kvások žĺtka a ostatné uvedené ingrediencie. Cesto dobre vypracujeme a necháme vykysnúť na teplom mieste,na dvojnásobok.
-
2
Keď cesto vykysne,vyváľkame ho na pomúčenom lopáry a okruhlou formičkou vykrajujeme kolieska.
- 3
Kolieska naplníme tvarohovou plnkou.: 250 g tvarohu,10 dkg hrozienok,10 dkg práškového cukru,1 lyž.káv.škorice,balíček vanilkového cukru,50 g masla.Všetko zamiešame a nanášame na kolieska.
- 4
Kolieska uzavrieme ako buchtičky.Necháme nakysnúť.Poukladáme na vymastený plech.
- 5
Do buchtičiek malým dnom pohárika vytlačíme dierky.Okraj buchtičiek potrieme žĺtkom.
- 6
Do priestoru dierky, vložíme tuhší lekvár,slivkový,marhuľový.
- 7
Lekvár zasypeme mrveničkou. Mrvenička: 150 g masla,100 g práškového cukru,100 g polohrubej múky.Všetko spolu zmiesiť,aby sme dostali hrudkovitú štruktúru.
- 8
Upečené,chutné,Hanácke koláčiky.
- 3
Vitaj medzi nami TATRANKA budes sa tu rada - paradne recepty a dobra pohoda Varechacov!
určite vyskúšam, prikladám do KK
Dalej mám výhrady k tomu, ze do tvarohu sa nedáva vajce, aspon žľtok. Svokra ma ucila, ze ak do tvarohu nedáme vajce, tvaroh sa stratí v ceste. Rozhodne musi byt aspon žltok!
Inač, na zap. Slovensku sa volá tvaroh SYR.
Zrejme sa daju piect s obmenou ,podla tradicie zachovanej
v kazdej jednotlivej rodine.@sovka , ja tiez plnim kolace opacne;
lekvar do kolaca,tvaroh (cream cheese) na vrch,ale tie sa nevolaju hanacke ;-)
V dnesnej dobe je na trhu velke mnozstvo roznych druhov syra (kravsky ,ovci ,kozi,....taveny ,udeny, cerstvy,...)
domacich aj z dovozu,tak je zrejme treba upresnit nazov,hlavne pre tych co si na to potrpia ;-) .
Želám všetkým ktoré ich budete robiť,veľa zdaru a nech vaším stravníkom a návšteve chutia,pretože sú výborné!!!!!!!!!!!!
Vlastne som chcela dať taký recept,s ktorým by varecháči boli spokojní.A my sme tieto koláčiky milovali.
Predpokladám,ak spomínaš @jericu že ty si tá nechtová dizajnérka,ktorú zase spomínala ona vo svojom príspevku.
No a ja ti ďakujem za tvoju pochvalu.
Dnes som na Vareche ako rybka v bystrinke.Na recepty nových varecháčov sa pozerám s porozumením a viem,čo asi prežívajú pri prvých krokoch na týchto stránkach.Chcem ich len povzbudiť a zaželať im výdrž a dobré recepty.
slávka
Moja drahá! Tento recept s ktorým si taká spokojná, som sa veru prvý krát prezentovala na Vareche.Je to už z pred siedmich rokov.Pamätám si,ako som každý svoj krok zvažovala a tri krát merala,kým som ho pridala.
No našla som tu veľa šikovných a prajných žien,ktoré mi v týchto mojich začiatkoch pomáhali a som im za to do dnes vďačná.
Generácia vareškárov sa už vymenila a zmenila a ja na tento portál zavítam málokedy.Veľa zo svojej-akože šikovnosti som sa snažila ponúknuť.Získala som tu kopec krásnych darčekov-ocenení.
O to mi je vzácnejšie,pokiaľ príde od vareškárky taká odozva,ako od teba.Ďakujem ti za ňu.
Ináč hanácke koláčiky máme aj my veľmi radi.Preto som ich uvádzala ako prvé,vedela som že budú chutiť aj iným.
Želám ti,aby si sa na Vareche dobre cítila a získala tu veľa nových receptov,poznatkov a nie v poslednej miere aj priateľov.
Tak to je aj u mňa.