Hanácke koláče (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Tento recept som získala ešte od mojej mamky.Vždy keď ich upiekla,tak sa za nimi len tak zaprášilo.Presne tak,to bolo aj s mojimi deťmi a neskôr z vnúčatami.
Jednoducho tieto koláčiky majú veľký úspech u každej generácii.
35 kúskov porcií |
60 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: 750 polohrubej múky,4dl vl.mlieka,2 lyžičky cukru, 40 g droždia. 180 g masla rozpusteného,100 g práš.cukru,3 žĺtky,vanilkový cukor,1 káv.lyžička soli,citrónová kôra.
Z droždia mlieka cukru a trochu múky si pripravíme kvások.Necháme vykysnúť.Do preosiatej múky zapracujeme kvások žĺtka a ostatné uvedené ingrediencie.
Cesto dobre vypracujeme a necháme vykysnúť na teplom mieste,na dvojnásobok.
- Keď cesto vykysne,vyváľkame ho na pomúčenom lopáry a okruhlou formičkou vykrajujeme kolieska.
- Kolieska naplníme tvarohovou plnkou.: 250 g tvarohu,10 dkg hrozienok,10 dkg práškového cukru,1 lyž.káv.škorice,balíček vanilkového cukru,50 g masla.Všetko zamiešame a nanášame na kolieska.
- Kolieska uzavrieme ako buchtičky.Necháme nakysnúť.Poukladáme na vymastený plech.
- Do buchtičiek malým dnom pohárika vytlačíme dierky.Okraj buchtičiek potrieme žĺtkom.
- Do priestoru dierky, vložíme tuhší lekvár,slivkový,marhuľový.
- Lekvár zasypeme mrveničkou.
Mrvenička: 150 g masla,100 g práškového cukru,100 g polohrubej múky.Všetko spolu
zmiesiť,aby sme dostali hrudkovitú štruktúru.
- Upečené,chutné,Hanácke koláčiky.