Hanácke koláče (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Tento recept som získala ešte od mojej mamky.Vždy keď ich upiekla,tak sa za nimi len tak zaprášilo.Presne tak,to bolo aj s mojimi deťmi a neskôr z vnúčatami. Jednoducho tieto koláčiky majú veľký úspech u každej generácii.

35 kúskov
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cesto: 750 polohrubej múky,4dl vl.mlieka,2 lyžičky cukru, 40 g droždia. 180 g masla rozpusteného,100 g práš.cukru,3 žĺtky,vanilkový cukor,1 káv.lyžička soli,citrónová kôra. Z droždia mlieka cukru a trochu múky si pripravíme kvások.Necháme vykysnúť.Do preosiatej múky zapracujeme kvások žĺtka a ostatné uvedené ingrediencie. Cesto dobre vypracujeme a necháme vykysnúť na teplom mieste,na dvojnásobok.
  2. Keď cesto vykysne,vyváľkame ho na pomúčenom lopáry a okruhlou formičkou vykrajujeme kolieska.
  3. Kolieska naplníme tvarohovou plnkou.: 250 g tvarohu,10 dkg hrozienok,10 dkg práškového cukru,1 lyž.káv.škorice,balíček vanilkového cukru,50 g masla.Všetko zamiešame a nanášame na kolieska.
  4. Kolieska uzavrieme ako buchtičky.Necháme nakysnúť.Poukladáme na vymastený plech.
  5. Do buchtičiek malým dnom pohárika vytlačíme dierky.Okraj buchtičiek potrieme žĺtkom.
  6. Do priestoru dierky, vložíme tuhší lekvár,slivkový,marhuľový.
  7. Lekvár zasypeme mrveničkou. Mrvenička: 150 g masla,100 g práškového cukru,100 g polohrubej múky.Všetko spolu zmiesiť,aby sme dostali hrudkovitú štruktúru.
  8. Upečené,chutné,Hanácke koláčiky.