Halušky s domácou sudovou kapustou a slaninkou

izabella929 - fotkaizabella929, 2. januára 2012

Toto jedlo máme radi.Je veľmi rýchlo hotové a pokial sa kapusta dusí na cibuľke, uvarím halušky..Najlepšie sú čerstvé.

2
porcie
20 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
6 ks
 podla chuti
200 g
1 ks
1 lyžica
50 g




Postup

  1. 1

    Surové zemiaky ošúpem, umyjem a postrúham na elektrickom mixéri.Do zemiakovej masy pridám soľ, múku hladkú aj polohrubú a urobím polotuhé cesto.Do hrnca si dám zovrieť vodu na vyvarenie halušiek.Polial sa voda zovrie, dám si do rajnice pol lyžice masti a pokrájam do nej cibuľu.Sudovú kapustu keď vyberiem zo súdka, poprekrajujem na menšie kúsky, ak je veľmi kyslá, premyjem vodou.Pokrájanú kapustu som dala na upraženú cibuľu, pridala som lyžicu cukru a mleté čierne korenie a chvíľku ju miešam a pražím, nie dlho, len aby troška zmäkla.Keď mi voda vrie pridám k nej troška soli a cez haluškárku

  2. 2

    nahádžem halušky do vody.Keď sa vyplavia na vrch. vyberiem ich do rajnice, posypem upraženou kapustou.Do malej rajničky dám pokrájanú slaninu na malé kocky , opražím ju apolejem ňou halušky.Ak sa v šetky nepojedia,zostanú nám, zvyknem ich opražiť na rajnici do chrumkava a máme super večeru...ja ich mám rada s mliekom.

Diskusia k receptu

lia66
Mňááám, totoky som už dlhóóó nemala-dík za pripomenutie(to sa mi tu páči-pripomenieme si recepty, ktoré sme dlho nerobili, alebo sa naučíme nové!)... @Izabella929 máš ich nádherné-až cítim tú chuť...mňááám!!!
damisa
milujeme halušky tiež ich často robíme na všetky spôsoby
izabella929
@damisa..d íky za komentárik.-))veru halušky sú mňam.-))) vždy keď sa varia halušky príde mi na um jedna príhoda, ale skutočne sa to stalo...od nás neďaleko bývala jedna staršia pani a bolo ich doma hladných krkov veľa asi 8 členov rodiny..a stará pani každý pondelok zakúrila vonku na dvore pod kotol 50 litorvý/ako na zabíjačku/ a varila halušky/ručne hádzala/ mali celý týždeň halušky...každý deň inak,,raz s vajcom, raz s kapustou čerstvou, raz so sudovou a tak dokola, kým ich do soboty všetky nepojedli....stále sa smejem, keď mi o tom ich nevesta rozprávala.-))
bibia1
toto som už dávno nerobila, u nás ich voláme strapačky
bibia1
my sme si veru tiež dopriali cestovinku :)
rela
Strapačky s kapustou môžem variť iba v sobotu, keď sme všetci doma. Varím ich pre deviatich stolovníkov a ešte musí zostať riadna porcia vnukovi na večeru.
izabella929
@rela..boh áča, tak to je teda šichta.))))to varíš, ako tá moja suseda, za 50 l kotlík...máš veru čo robiť, aby si nachovala toľko hladošov....
garanco
Pred chvíľou som hovorila manželovi, že zajtra uvarím halušky s kyslou kapustou (už máme dosť tých sladkých a mäsových jedál) a Ty si to práve vystihla. Pri príprave postupujem tak, ako Ty. Už sa teším, ale ten Tvoj obrázok urobil zo mňa Pavlovovho psa :-))) ,,, to sú tie slinky
sylvinka
Jééééj,strapačky...veru dávno sme nemali,musím to napraviť!
aroooo
ďakujem za pripomenutie, aj ja by som zjedla už niečo iné,normálne, asi bude toto
izabella929
@aroooo...veru , mäsko ľúbime, ale už sa nám aj zunovalo a koláčiky a sladkosti a dobrotky...nastal čas reálny...ideme variť cestovuny, omáčky a kadečo, len nie mäsko.-))
dorisa
Halušky s kyslou kapustou, mňam. Inak sa to nedá komentovať. Uvarím si ich čo najskôr,l en dnes sme s lokšami minuli slaninku.
izabella929
@dajda veru, halušky aj u nás veľmi obľúbené a so sudovou sú výnimočné...joj a slaninka, alebo mám úlomky zo škvariek, to je tiež výborné...
modrykamen
Halušky varím aspoň raz do týždňa (kapustové, bryndzové, tvarohové, syrové). Akurát kyslú kapustu len trošilinku prehrejem. Tak sa nestratia vitamíny a pre nás je to chutnejšie (takto varí už štvrtá generácia). Ak niekto rád skúša nové chute, skúste pridať zopár strúčikov pretlačeného cesnaku. Mojej rodine to strašne chutí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia