Foto: kajusiqq
Názov gyros môže označovať aj celý sendvič z chleba pita, ktorý sa podáva s rôznymi šalátmi a omáčkami. Plnený je väčšinou paradajkami, cibuľou, hranolkami Zobraziť celý popisNázov gyros môže označovať aj celý sendvič z chleba pita, ktorý sa podáva s rôznymi šalátmi a omáčkami. Plnený je väčšinou paradajkami, cibuľou, hranolkami a omáčkou tzatziki. Podobné jedlá sú arabské shawarma a mexické tacos al pastor, všetky sú odvodené od kebabu, ktorý sa prvýkrát spomína v 19 stor. v meste Bursa.
porcie
tepelná úprava
Postup
-
1
Kuracie prsia nakrájame na pásiky posolíme pokoreníme a dáme aspon na hodinku do chladničky.
-
2
Pripravíme si hranolky.
-
3
pripravíme si tzatziky: http://varecha.pravda.sk/recepty/tzatziky-fotorecept/34541-recept.html
-
4
Mäsko grilujeme:)......10-15 min.)
-
5
Plníme do pita chleba:.......(ten si spravíme ako prvý....alebo ho možme kúpiť:)) inšpirovala som sa receptami z: http://www.receptyzindie2.com/2012/01/pita.html http://www.pricemania.sk/katalog/cudzokrajne-kucharky/arabska-kucharka-2325481/....vrelo odporuča podľa prveho receptu ja som ešte pridala trocha viac soli aby lepšie kyslo:)
-
6
Podávame s paradajkami ,šalátom,červenou cibuľou,olivami,tzatziky omáčkou,hranolkami....a všetkým čím len chceme:) tu je v pita chlebe:).....hore na fotke je s tzatziky omáčkou iba tak ľahká večera:)
1 lyzica sol
1 lyzicka sladka paprika
1/4 lyzicky mleteho cierneho korenia
1/4 lyzicky oregano
Ked sa gyros robi tradicne, preklada sa vertikalne tak kazda vrstva je okrem korenenia aj pooctovana.