Foto: nazarboncuk
"Gül" znamená v preklade ruža, čiže börek v tvare kvetu. Je to ďalšia z variácií na obľúbený slaný turecký koláč. Okrem syra sa dá Zobraziť celý popis"Gül" znamená v preklade ruža, čiže börek v tvare kvetu. Je to ďalšia z variácií na obľúbený slaný turecký koláč. Okrem syra sa dá naplniť špenátom, zemiakmi, dusenou šošovicou alebo mäsovým ragú. Zakaždým je iný a zakaždým tááák dobrý!
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do misky nadrobíme syr, pridáme nasekanú petržlenovú a kôprovú vňať, ochutíme mletým čiernym korením a dobre premiešame.Cesto vybalíme z obalu, rozvinieme na podložke diagonálne prekrojíme. Zo 4 ks cesta tak dostaneme 8 veľkých trojuholníkov.
-
2
Vo odmerke metličkou rozšľaháme biely jogurt, mlieko, olej a vajce. Každý plát cesta potrieme dvoma-troma lyžicami jogurtovej zmesi, do stredu navrstvíme syrovú náplň a zrolujeme, viď. obrázky.
-
3
Takto pokračujeme so zvyškom cesta. Jogurtovú zmes nespotrebujeme celú, budeme ju ešte potrebovať. Hotové ružičky poukladáme do olejom vymazanej zapekacej nádoby a každú ešte polejeme zvyškom jogurtovej zmesi.
-
4
Posypeme sezamom a černuškou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 35-40 minút do zlata. Treba ich samozrejme sledovať, pretože každá rúra pečie inak.
-
5
Po vytiahnutí z rúry ich ešte horúce pokropíme vodou (stačí si namočiť ruky a oprskať ich nimi) a zakryjeme utierkou. Necháme vychladnúť. Podávame napr. s čajom alebo acidkom.
-
6
Ešte na záver, na všetky tieto slané koláče používam toto cesto, je výborné a ľahko sa s ním pracuje.
*****, KK