Gül Böreği fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 12. februára 2014

"Gül" znamená v preklade ruža, čiže börek v tvare kvetu. Je to ďalšia z variácií na obľúbený slaný turecký koláč. Okrem syra sa dá Zobraziť celý popis"Gül" znamená v preklade ruža, čiže börek v tvare kvetu. Je to ďalšia z variácií na obľúbený slaný turecký koláč. Okrem syra sa dá naplniť špenátom, zemiakmi, dusenou šošovicou alebo mäsovým ragú. Zakaždým je iný a zakaždým tááák dobrý!

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

4 pláty
200 g (napr. feta)
1 zväzok
100 ml
100 ml
50 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misky nadrobíme syr, pridáme nasekanú petržlenovú a kôprovú vňať, ochutíme mletým čiernym korením a dobre premiešame.Cesto vybalíme z obalu, rozvinieme na podložke diagonálne prekrojíme. Zo 4 ks cesta tak dostaneme 8 veľkých trojuholníkov.

    Gül Böreği (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo odmerke metličkou rozšľaháme biely jogurt, mlieko, olej a vajce. Každý plát cesta potrieme dvoma-troma lyžicami jogurtovej zmesi, do stredu navrstvíme syrovú náplň a zrolujeme, viď. obrázky.

    Gül Böreği (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto pokračujeme so zvyškom cesta. Jogurtovú zmes nespotrebujeme celú, budeme ju ešte potrebovať. Hotové ružičky poukladáme do olejom vymazanej zapekacej nádoby a každú ešte polejeme zvyškom jogurtovej zmesi.

    Gül Böreği (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posypeme sezamom a černuškou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 35-40 minút do zlata. Treba ich samozrejme sledovať, pretože každá rúra pečie inak.

    Gül Böreği (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vytiahnutí z rúry ich ešte horúce pokropíme vodou (stačí si namočiť ruky a oprskať ich nimi) a zakryjeme utierkou. Necháme vychladnúť. Podávame napr. s čajom alebo acidkom.

    Gül Böreği (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte na záver, na všetky tieto slané koláče používam toto cesto, je výborné a ľahko sa s ním pracuje.

    Gül Böreği (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tiginko
už som ich obdivovala na FB, chválim druhýkrát, lebo si to zaslúžia :-)
denyany
Ružička priam na zjedenie!:-) Výborná náplň, kôpor by som dala možno samotný, ale isto vyskúšam aj v kombinácii s petržlenom, zo zvedavosti...
zuzkabluzka
fakt pekne, musim vyskusat, ale s listkovym cestom, dufam, ze sa to bude podobat :)
hubata
Zaujali ma tie semienka černušky: asi krajový názov nejakej bylinky?
alex37
môj balkánsky chlap miluje tieto veci, krásne ružičky si vyrobila :-)
*****, KK
marianne
chces po holej...? si to vypalila vsetko naraz....,ja sa mozem teraz zblaznit co skor a nemam kedy,sak sa dnes hokej hra...:-) ale toto strudlove cesto som uz kupila,nevyzera to nadlho,len sa to musim naucit motat,,:-) krasne @elinka
marikafil
musím pohľadať to štrúdľové cesto! alebo nejaké podobné:-)
tatranka
Viem si predstaviť,aké je to ohromne chrumkavé .Určite má konzument potešene z tohto koláčika.Neviem ani zopakovať ten názov,tak radšej ho nazvem slanou dobrotou.Recept som si uložila,lebo sa mi páči.
medovnicek
musím ho konečne už aj ja vyskúšať, určite je výborný, dúfam, že budem cesto vedieť tak pekne zamotať ako ty:)
tetuska
ďakujem za tip na cesto, vždy je napísané "filo" a čo, keď ho nedostať, tak máme náhradu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia