Gül Böreği (fotorecept)
Autor receptu: nazarboncuk
"Gül" znamená v preklade ruža, čiže börek v tvare kvetu. Je to ďalšia z variácií na obľúbený
slaný turecký koláč. Okrem syra sa dá naplniť špenátom, zemiakmi, dusenou šošovicou
alebo mäsovým ragú. Zakaždým je iný a zakaždým tááák dobrý!
4 porcie |
15 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky nadrobíme syr, pridáme nasekanú petržlenovú a kôprovú vňať, ochutíme mletým čiernym korením a dobre premiešame.Cesto vybalíme z obalu, rozvinieme na podložke diagonálne prekrojíme. Zo 4 ks cesta tak dostaneme 8 veľkých trojuholníkov.
- Vo odmerke metličkou rozšľaháme biely jogurt, mlieko, olej a vajce. Každý plát cesta potrieme dvoma-troma lyžicami jogurtovej zmesi, do stredu navrstvíme syrovú náplň a zrolujeme, viď. obrázky.
- Takto pokračujeme so zvyškom cesta. Jogurtovú zmes nespotrebujeme celú, budeme ju ešte potrebovať. Hotové ružičky poukladáme do olejom vymazanej zapekacej nádoby a každú ešte polejeme zvyškom jogurtovej zmesi.
- Posypeme sezamom a černuškou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 35-40 minút do zlata. Treba ich samozrejme sledovať, pretože každá rúra pečie inak.
- Po vytiahnutí z rúry ich ešte horúce pokropíme vodou (stačí si namočiť ruky a oprskať ich nimi) a zakryjeme utierkou. Necháme vychladnúť. Podávame napr. s čajom alebo acidkom.
- Ešte na záver, na všetky tieto slané koláče používam toto cesto, je výborné a ľahko sa s ním pracuje.