Foto: sjuz
Keďže má dnes môj manžel narodeniny, rozhodla som sa mu pripraviť niečo fajnové:)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Panenku pozdĺžne nakrojíme tak, aby vznikol po celej dĺžke otvor, ktorý budeme plniť.
- 2
Nakrájame na drobno cibuľu, slaninku na maličké kocôčky, slivky na menšie kúsky.Na masle s troškou olivového oleja osmažíme, kým slaninka nie je skoro chrumkavá. Pridáme lyžicu slivkového lekváru, trošku červeného vína, a štipku mletej škorice. osolíme a okoreníme. Za stáleho premiešavania prehrejeme na hladkú masu - resp. hustejšiu omáčku.
- 3
Panenku naplníme slivkovou zmesou, a zviažeme tak, aby plnka nevytiekla. Panenku osolíme a okoreníme zo všetkých strán.
- 4
Na panvicu dáme maslo a trochu oleja, rozohrejeme a vložíme opatrne panenku rozkrojenou časťou smerom hore. Opatrne obraciame a opekáme zo všetkých strán cca 3-4 minúty. Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 st. C, a do už vyhriatej vložíme na pekáči panenku. Pečieme 15 minút. Potom panenku potrieme medom rozpusteným v teplej vode, a zagrilujeme cca 5 minút.
- 5
Do výpeku, ktorý zostal v panvici pridáme ešte maslo, lyžicu slivkového džemu, červené víno a prevaríme. Podľa chuti osolíme, okoreníme, môžeme zahustiť trochou múky.
- 6
Hotové mäso necháme 15-20 minút postáť pri izbovej teplote, odstránime niť, a nakrájame na plátky. Podávame poliatu šťavou, a s prílohou podľa chuti.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
honestka - ďakujem za nápad:), určite nabudúce urobím tak, to narezanie sa mi veĺmi nepáčilo, skúsim vareškou. Ja som mala panenku trochu zmrazenú, a dosť som sa ponáhľala, ale viem si predstaviť, že keď bude úplne mäkká, pôjde to ľahko.
koleno bolí, som ako moja babka, ktorá chodí po jednom schode a pri každom zjojkne:))
A čo máš s kolenom??
Chystám sa k nejakému ortopédovi, lebo manžel už hľadá ďaľšiu lyžovačku na Veľkú noc...:), dúfam, že tam nebudem len na varenie:)))