Grilovaná kuracinka fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 4. júla 2010

grilovačka patrí k letu...

15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    ...vybavíme si krásne počasie a dáme chladiť pivo. Marinádu si spravíme z rôznych korenín, vhodé sú všetky na pečené mäsá, steaky...do marinády je výborný cesnak a plnotučná horčica. S olejom opatrne, ak je ho priveľa tak nám potom horí a dymí...Pri tejto grilovačke som použil na mäso len korenie Tandoori Masala...a bolo výborné. Mäso marinujeme dlhšie, alebo kratšie, podľa toho koľko máme času. Keď sme už v prírode, tak si najskôr pripravíme pahrebu, drevené uhlie dáme na kôpku a zapálime. Keď je pokryté vrstvou sivého popola a nehorí už, tak ho rozhrnieme, je pripravené...

    Grilovaná kuracinka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...výbornou prílohou ku grilovanému mäsku sú zemiaky. Pripravujem ich najradšej dvoma spôsobmi, umyté a celé pečené na grile...potom už len soľ a maslo. Druhý spôsob je na pekáči na grile, nakrájané a ochutené korením, soľou a olejom...chvíľku ich grilujeme prikryté alobalom a potom ich dopečieme odkryté...

    Grilovaná kuracinka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... mäso pri grilovaní často otáčame a kontrolujeme. Grilovať nesmieme dlho, lebo nám mäso vyschne a bude tvrdé, ale ani krátko, aby nebolo surové. TIP: na grilovanie je z bravčového mäsa najvhodnejšia nenaklepaná krkovička, asi 1cm hrubá. Na okraji grilu je zvyčajne nižšia teplota ako v strede, preto mäso prekladáme a meníme jeho polohu. TIP: aby nám konce krídiel nehoreli, preložíme ich takto...

    Grilovaná kuracinka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...ak nám začne uhlie horieť, najľahšie ho zahasíme sódou vo fľaši... čiastočne odkrútime vrchnák a jemne postriekame. TIP: klobásu na grilovanie vyberajte tenšiu, s obsahom mäsa 75% a viac. Nikdy ju nenarežte, griluje sa vo vlastnej šťave, ktorá s klobások nevyteká a na uhlí nehorí...

    Grilovaná kuracinka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...grilovanie sa nedá urýchliť, chce to čas. Výborná je aj grilovaná zelenina, cuketa, kukurica, paprika...ak dáme na rošt po ugrilovaní mäsa chlieb, bude výborný. Na grile je výborné aj jablko, banán, alebo syr s bielou plesňou. Grilované mäsko zapíjame chladeným pivom. TIP: Brikety z dreveného uhlia sú rovnako veľké, preto sa na nich griluje lepšie ako na drevenom uhlí...dobrú chuť

    Grilovaná kuracinka (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ketty3811
aj my sme dnes boli na grilovačke a grilovali stehienka.Varili sme aj kotlíkový guláš,zapíjali pivom a vínom a teraz doma už len odfukujeme :-)
evusik
ticho závidím a slintám pri pohľade na tvoje ako vždy krásne fotky a krásny opis grilovačky :-)
tinca
@eny ta ja do tých Košíc prídem, keď ty budeš pridávať takéto lákadlá,mimochodom mám tam bratranca, tak niekedy to bude aj reálne?? Ukladám, ako pomôcku, keď budem pozvaná. Zajtra idem k susedovcom na chalupu, ale nemám nič brať, ale takéto dokonalé to asi nebude. Ja som kúpila takú slaninku s cesnakom vlastne bok, aby som celkom nešla naprázdno.
enerrgizer
ďakujem ... bolo výborne, aj keď nám dvakrát spŕchlo, ale to boli len také letné prehánky... @tinca daj vedieť keď budeš v Košiciach, niečo poriešime...
tinca
@enerrgizer ešte musím dodať, že taký perfektný návod na celú grilovačku, nielen rád čo grilovať, ale aj z čoho oheň, kedy začať, veľa užitočných rád,že to zvládne každý,kto aj prvýkrát ide grilovať. Vidieť, že ťa príprava jedla baví máš u mňa michelin hviezdičky,neviem ich rýchlo nájsť na klávesnici tak aspoň takto:xxxxx...
jerica
++++++ jednoducho "super" k tomu nie je čo dodať!
benko
Fantázia. Grilujem už roky, ale stále sa mám čo učiť. Ďakujem za perfektný výklad.
hera
@enerrgizer to je suprove! Ty si daleko lepsi ako encyklopedia lebo pri tej sa mi tak nezbiehaju slinky a nie je ani taka "lopatisticka". Dakujem,najblizsie vyskusam.
sracz
******************************************************************************* Srácz
alzbetka2
@enerrgizer , ďakujem za dobré rady, toto leto nás čakajú ešte nejaké tie grilovačky, dúfam, že ich využijem.Tie tvoje pochúťky-dala by som si povedať:))))
enerrgizer
ďakujem...grilujeme už pekných pár rokov a spomínal som, ako sme začínali, čo sme sa nové naučili, vylepšili a aké rady by nám vtedy pomohli ...nech je každá grilovačka trošku lepšia ako tá predchádzajúca...
zitar
vyzerá to všetko výborne, ja len ku bodu 4 maličký zlepšováčik, keď začne uhlie horieť, ja mám na vrchnáku z fľaše urobené vývrtkou na víno dierky a tým hasím plamene
mojeocko
Ahojky,aj my sme teraz cez víkend grilovali.Najprv sme plánovali´,že nás bude asi desať.Z toho šesť p.učiteliek,lebo im konečne skončila škola.Nakoniec sa nás zišlo skoro štyridsať aj s deťmi.Grilovali sme skoro všetko,kuriatka, klobasky,zeleninku a vyskúšali sme i podomácky vyrobenú údiarničku na kuriatka,zo starého boilera na vodu.Skrátka paráda.Aj pivko bolo,aj pekné počasie,aj ohník večer.Všetci sa samozrejme okrem detí tešili na moju "fazulovicu".Tým tradične na záhrade začíname.Na vysvetlenie je to záhradná zmes tento rok ma 30 rokov a nakolko v pivnici nemam male poháriky,tak sme to prvý krát načapovali do sedemdecového pohára od zavaranej fazule.Je to 52 stupnová frndžalica,ktorá fakt píše.Ale to je len na prípitok.
Inak dakujem za radu s tými krídelkami,lebo vždy mi končeky zhoreli.Tak pekné leto od Emča
martula
My grilujeme tiež veľmi často a ponúkam aj ja svoje postrehy: najviac nám chutí už vyššie spomínaná krkovička a kuriatko. Stehienka ale vykostím - máme to ako rezeň. A nenamáčam do oleja - pri grilovaní horí, ale len posypem zmesou korenia a nechám odstáť. Zaujímavé, že doma nikdy nezjeme toľko, koľko v prírode grilovaného mäsa. Aj u vás je to tak??? :)