Grilovaná kuracinka (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

grilovačka patrí k letu...

15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. ...vybavíme si krásne počasie a dáme chladiť pivo. Marinádu si spravíme z rôznych korenín, vhodé sú všetky na pečené mäsá, steaky...do marinády je výborný cesnak a plnotučná horčica. S olejom opatrne, ak je ho priveľa tak nám potom horí a dymí...Pri tejto grilovačke som použil na mäso len korenie Tandoori Masala...a bolo výborné. Mäso marinujeme dlhšie, alebo kratšie, podľa toho koľko máme času. Keď sme už v prírode, tak si najskôr pripravíme pahrebu, drevené uhlie dáme na kôpku a zapálime. Keď je pokryté vrstvou sivého popola a nehorí už, tak ho rozhrnieme, je pripravené...
  2. ...výbornou prílohou ku grilovanému mäsku sú zemiaky. Pripravujem ich najradšej dvoma spôsobmi, umyté a celé pečené na grile...potom už len soľ a maslo. Druhý spôsob je na pekáči na grile, nakrájané a ochutené korením, soľou a olejom...chvíľku ich grilujeme prikryté alobalom a potom ich dopečieme odkryté...
  3. ... mäso pri grilovaní často otáčame a kontrolujeme. Grilovať nesmieme dlho, lebo nám mäso vyschne a bude tvrdé, ale ani krátko, aby nebolo surové. TIP: na grilovanie je z bravčového mäsa najvhodnejšia nenaklepaná krkovička, asi 1cm hrubá. Na okraji grilu je zvyčajne nižšia teplota ako v strede, preto mäso prekladáme a meníme jeho polohu. TIP: aby nám konce krídiel nehoreli, preložíme ich takto...
  4. ...ak nám začne uhlie horieť, najľahšie ho zahasíme sódou vo fľaši... čiastočne odkrútime vrchnák a jemne postriekame. TIP: klobásu na grilovanie vyberajte tenšiu, s obsahom mäsa 75% a viac. Nikdy ju nenarežte, griluje sa vo vlastnej šťave, ktorá s klobások nevyteká a na uhlí nehorí...
  5. ...grilovanie sa nedá urýchliť, chce to čas. Výborná je aj grilovaná zelenina, cuketa, kukurica, paprika...ak dáme na rošt po ugrilovaní mäsa chlieb, bude výborný. Na grile je výborné aj jablko, banán, alebo syr s bielou plesňou. Grilované mäsko zapíjame chladeným pivom. TIP: Brikety z dreveného uhlia sú rovnako veľké, preto sa na nich griluje lepšie ako na drevenom uhlí...dobrú chuť