Gratinovaný ružičkový kel fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 5. marca 2014
Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept)
Foto: mariamka

Kúpila som ružičkový kel, chvíľu čakal na svojich 5 minút slávy, čo prišlo dnes. Veľmi rýchla, chutná úprava, síce bez mäsa, ale s poctivou Zobraziť celý popisKúpila som ružičkový kel, chvíľu čakal na svojich 5 minút slávy, čo prišlo dnes. Veľmi rýchla, chutná úprava, síce bez mäsa, ale s poctivou dávkou syra.

2-3
porcie
20-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

20-30 ks (podľa veľkosti)
cca 200 g podľa chuti (plesnivý, ementál, grana padano, parmezán)
 podľa chuti (pažítka, tymián, petržlen)
200 ml (môžeme zriediť mliekom)
2 PL




Postup

  1. 1

    Ružičkový kel umyjeme, odzrežeme tvrdý konček hlúbika a zbavíme ho vrchných suchých lístkov. Mala som presne 30 malých kelíkov.

    Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kel povaríme vo vriacej osolenej vode cca 3 minúty. Vyberieme sitkom a schladíme v studenej vode.

    Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa varí kel, pripravíme si zálievku zo syrov a sladkej smotany. Použila som ementál, grana padano (z každého "přiměřeně) a kúsok nivy.

    Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nastrúhame na hrubé slížiky, okoreníme, pridáme horčicu a bylinky, v mojom prípade pažítku. Už nesolíme, základ je slaný dostatočne.

    Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme smotanu a premiešame. Zdalo sa mi to husté, tak som ešte cvrkla trošku mlieka /v závere som zistila, že nebolo treba/.

    Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kel sa mi zdal trochu fádny, tak som ho ešte krátko opiekla na masle. Nabudúce určite nebudem predvárať, takýto malý stačí krátko opražiť na masle, získa tým peknú vôňu aj chuť a v rúre má dosť času sa dopiecť.

    Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vhodnú zapekaciu nádobu vymastíme maslom /ak sme kel opekali, nie je treba/, alebo jednoducho použijeme alobal alebo papier na pečenie, ja opäť ten môj pekný biely. Navrstvíme kel spolu s výpekom...

    Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zalejeme syrovo-smotanovou zmesou.

    Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zapečieme pri 180-200 °C cca 20-30 minút do zlatista. Píšem takéto rozpätie, lebo najskôr pri doporučovanej 180-tke to nič nerobilo, až keď som dala 200° a horný ohrev, sa to takto pekne zapieklo. Riaďte sa vrtochmi vašej rúry :)

    Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Treba počkať, kým to mierne vychladne a stuhne, inak nie je šanca to pekne pokrájať /my sme nevydržali/. Podávame s poriadnou porciou zeleniny. Je to výborné, a dá sa s tým vyhrať, mäsožravcom môžeme opražiť kúsok slaninky alebo volské oko, napríklad. Po tejto skúsenosti asi zvážim výraz "do kelu" :)))

    Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

margaretka28
No do kelu, kel to je moje, chutil by mi aj ten tvoj a ešte medvedí cesnak by som nasekala :-)
eviana
@mariamka , tak takéto ja fakt veeeeľmi môžem, milujem kel v každej forme a tento Tvoj spôsob sa mi naozaj veľmi popačuje, parádna papanica za sto bodov, čiže 5* jasných, mňaaam, isto iste vyskúšam :)
havino
jaj,ešte trochu moooresu môžeš, Ty na to máš, totok ja potrebujem tu pred spaním sa usmievať a vcítiť sa už do varenia, do pečenia s Tebou, že nebudem predvárať teda, že rúru si nainštanštalujem podľa seba, šak nejaký raz som už zapekala,aj ked kel nie, nezapekala, nie to jedla, ale chute sú, ja už nejdem slubovať, písať urobím, ale ma poznáš, raz chuť príde a toto je moja chuť určite
anina6
akurát včera som obzerala v jednom nemenovanom obchodnom reťazci ružičkový kel, reku čo by sa z neho dalo urobiť. a teraz už viem, @mariamka , vďaka za recept aj inšpiráciu. teraz v pôstnom období super nápad.
lusinkab
Ake jednoduche,rychle a urcite aj chutne pekne si sa vyhrala :-)
mariamka
@evianka @havino @anina6 dakujem dievcence :) tiez neviem, preco som dosial tie gulocky v obchode obchadzala :) hlavne to oprazenie na masle urobi vybornu chut, sice syry, smotana, nejaky ten joule, ale zas sa toho naraz vela nezje, priloha to isti! :))
afataga
totok by som si dala, ani ta slanina by tomu neuskodila :-) do kelu aj s kelom, lebo mne by to doma nejedli
izabella929
@-mariamka.ve ľmi pekný obed si navarila.-)..aká škoda, že tento rok nemám na záhrade ružičkový kel...minulý rok som rozdávala susedkám...máme ho veľmi radi a veru množstvo jedál som ochutila touto krásnou zeleninou..)
mariamka
@Afataga mne to zjedli, presnejsie zjedol to jeden hlados cele, tvoji su asik tymi fajnovými stejkami kapanek rozmaznani, treba to striedat :) @Izabelka dakujem, na to pestovanie som si este netrufla, ale u maminy je zeme az-az, dobre ze vravis, rada mam taketo novoty, snad estre nezmeskame sezonu
paploska
máš môj obdiv @mariamka , kel môžem, ale čistiť mi ho musí niekto iný :-) a s tými mini hlávkami....:-)
yuyulik
pekný recept, najbližšie keď kúpim kel, určite vyskúšam...a medvedí cesnak som akurát včera bola natrhať :-)
mariamka
yuyulik prezrad kde, ak to nie je tajne, minuly rok tu bola on doslova taka mala bitva :)
zuzkabluzka
teda, toto je parada, skoda len, ze ruzickovy kel je v tychto koncinach nedostatkovy tovar, ale ked nan zas natrafim, spravim podla teba :) 5*
mariamka
@zuzkabluzka to ma mrzi, ale ved zapiect sa da hocijaka zelenina, taka kuchticka ako nebude mat problem :) diky..
@yuyulik dik za spravu, vcera som trosku cestovala a snorila po okoli, Piestany sme minuli, nazbieraj a posli :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia