Gratinovaný ružičkový kel (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Kúpila som ružičkový kel, chvíľu čakal na svojich 5 minút slávy, čo prišlo dnes. Veľmi rýchla, chutná úprava, síce bez mäsa, ale s poctivou dávkou syra.

2-3
porcie
20-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ružičkový kel umyjeme, odzrežeme tvrdý konček hlúbika a zbavíme ho vrchných suchých lístkov. Mala som presne 30 malých kelíkov.
  2. Kel povaríme vo vriacej osolenej vode cca 3 minúty. Vyberieme sitkom a schladíme v studenej vode.
  3. Kým sa varí kel, pripravíme si zálievku zo syrov a sladkej smotany. Použila som ementál, grana padano (z každého "přiměřeně) a kúsok nivy.
  4. Nastrúhame na hrubé slížiky, okoreníme, pridáme horčicu a bylinky, v mojom prípade pažítku. Už nesolíme, základ je slaný dostatočne.
  5. Pridáme smotanu a premiešame. Zdalo sa mi to husté, tak som ešte cvrkla trošku mlieka /v závere som zistila, že nebolo treba/.
  6. Kel sa mi zdal trochu fádny, tak som ho ešte krátko opiekla na masle. Nabudúce určite nebudem predvárať, takýto malý stačí krátko opražiť na masle, získa tým peknú vôňu aj chuť a v rúre má dosť času sa dopiecť.
  7. Vhodnú zapekaciu nádobu vymastíme maslom /ak sme kel opekali, nie je treba/, alebo jednoducho použijeme alobal alebo papier na pečenie, ja opäť ten môj pekný biely. Navrstvíme kel spolu s výpekom...
  8. Zalejeme syrovo-smotanovou zmesou.
  9. Zapečieme pri 180-200 °C cca 20-30 minút do zlatista. Píšem takéto rozpätie, lebo najskôr pri doporučovanej 180-tke to nič nerobilo, až keď som dala 200° a horný ohrev, sa to takto pekne zapieklo. Riaďte sa vrtochmi vašej rúry :)
  10. Treba počkať, kým to mierne vychladne a stuhne, inak nie je šanca to pekne pokrájať /my sme nevydržali/. Podávame s poriadnou porciou zeleniny. Je to výborné, a dá sa s tým vyhrať, mäsožravcom môžeme opražiť kúsok slaninky alebo volské oko, napríklad. Po tejto skúsenosti asi zvážim výraz "do kelu" :)))