Granadir

maminka1 - fotkamaminka1, 9. októbra 2012
Granadir
Foto: maminka1

Tak tento recept mám od môjho mm a myslím si že je jednoduchší ako ten čo poznám ja

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 ks
2 čl




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky si pokrájame na kocky a dáme do osolenej vody variť do mäkka. Uvarené scedíme.

  2. 2

    Cestoviny si uvaríme v osolenej vode s trochou oleja a uvarené potom necháme odkvapkať. Odkapkané pridáme k uvareným zemiakom.

  3. 3

    Kým sa nám varia zemiaky a cestoviny tak si na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, oleja musí byť toľko aby cibuľa plávala...od toho závisí chuť granadiru...lebo keď je málo oleja tak je suchý ..ale zas neprehnať to stým olejom. Keď je cibuľa opražená tak ju odstavíme a pridáme červenú papriku a dobre premiešame. Potom ju pridáme k zemiakom a cestovine a dobre premiešame aby sa to všetko spojilo. Podľa chuti si to osolíme a okoreníme. Dobrú chuť

Diskusia k receptu

afataga
aj ja mam takyto najradsej, bez slaniny, sunky a pod., podla mna to tam nepatri, len ja cibulu prazim na masti, ma to lepsiu chut aj vonu, vyskusaj
marianne
...presne takyto lubim najviac,zemiaky,cestovina,cibulka,sol,cervena paprika a nic viac, ani menej.Ak- tak este s kyslou uhorkou alebo calamadou...mnam
maminka1
@afataga aj som rozmyslala ci dat lebo mam domacu mast, ale neviem preco som dala olej...aj sa snazim na masti varit....tak nabuduce ju teda dam ;-)
ailuj82
Aj ja som robievala takto, ale ušpiním 3 hrnce /cestoviny, zemiaky, cibuľa/. Teraz robím tak, že si na masti spením cibuľu, pridám červenú papriku a nakrájané zemiaky. Podlejem trochou vody a dusím do mäkka. A cestoviny klasicky uvarím. :)
používateľ nemá avatar
hag
hag
U nás sa robieva trošku inak. Cibuľka sa spení na masti, pridá údenina, koreniny, surové vajíčka, až vznikne z toho akási "praženica". Do nej sa potom pretlačia (alebo roztlačia) ošúpané zemiaky uvarené v šupke a nakoniec uvarené domáce fliačky.
vanilka111
tak aj ja pridám ako máme najradšej my: Zemiaky uvarené v šupke,očistím a pretlačím cez mriežkované koliesko do na masti upraženej cibule,pridám trošku mletej rasce a zmiešam s uvarenými fliačkami,alebo širokými rezancami. A keď je na druhý deň z chladničky,tak ho pripražím na panvici do červena. A s volským okom. mňáám
2010
Grenadiermarsch, najradsej tu povodnu rakusko -uhorsku verziu pre sluhov zo zvyskov co bolo v kuchyni, kus klobasy, slaniny,zemiaky , cestovina , cibula na velku panvicu a nechat este pripiect z jednej strany.:)
arasidka
Varíme ho klasicky, ako väčšina z vás. Dávno, v časoch môjho detstva ho varieval môj tatino.Skôr, než pridal zemiaky k cestovine, dobre ich opražil nakrájané na drobno na masti a nepoužíval vôbec červenú papriku. Ale môj Al Rašid miluje červenú papriku, tak predstava granatieru bez papriky je preňho nepredstaviteľná. Ockov granatier bol ale najlepší.
radulienka
Ja to robievam tiež na masti, ale na kačacej, tak to robievala moja prababička a tak to mne najviac chutí, ale každému podľa gusta, ja tiež nemusím papriku do toho, ale zemiačky musia byť dobre opečené. V každom prípade je to jednoduchá mňamka...
garanco
Stará dobrá klasika! Pre úsporu času, riadu a vody na umývanie, robím ako @ailuj82 , ale v kuchte, tiež s masťou, lepšie nám chutia.
dajanca
tiež najradšej s masťou a údenina mi tam vôbec nechýba... :-) ale uhorka či dobrá čalamáda k tomu by mi chýbali...
margaretka28
Ja varím zemiaky v šupke a ostatné presne tak isto, tiež som toho názoru, že ked sa prida napr. slaninka, tak to potom už nie je granadir.:-)
sovka62
Sestra bola na dlhodobejšom školení v Čechách. Po pár dňoch nemastnej-neslanej reštauračnej stravy začali vymýšľať čo by kto jedol. Sestra, samozrejme, granadír marš, jedno z najobľúbenejších jedál nášho detstva. Češi nepoznali, tak im popísala prípravu, okrem korenia presne ako hore. Češi podumali, pohmkali a položili otázku: "A co k tomu?" "Kyslú uhorku", odvetila sestra. "No jo, ale jaký maso?" Takže im by sme sa si nezavďačili, ja ho však mám veľmi rada doteraz.
boxik
Mňam jednoduché , naše a už viem čo bude navečeru.
mata3636
aj ja varím takýto granadír, len cibuľku pražím na masti a tiež najradšej k tomu cvikla. bude v sobotu na obed, len pre muža musím vymyslieť niečo iné, on granadir nemchce:)
maminka1
@Ailuj82 presne takto to robieva moja mamina...ked som to takto robila..parkrat sa mi stalo ze mi prichytilo zemiaky takze som bola nablizku sporaka aby som premiesavala....takze toto od manzela mi pride pre mna lahsie...ale taketo su vyborne ;-)
radulienka
V Česku existuje niečo podobné, hovoria tomu "Uhlířina", tiež jednoduché jedlo bez mäsa, ale môžu sa pridať rôzne údeniny, poznám to s cestovinou či knedlíkmi a zemiakmi.
havino
robievam, síce raz za uhorský rok, ale presne takto
evanaaa
Ako vidím, konečne niekto robieva granadír ako ja, ten je najlepší - robí ho tak @ailuj82 a @maminka1 , surové zemiaky sa dusia na cibuľke, ktorá sa praží na masti s mletou paprikou, kým nie sú mäkké a pootm ich vareškou trochu roztlačím, aby neboli veľké kusy. To je celá paráda, žiadne iné " prídavky", nanajvýš ml.č. korenie, štipka. Tak sa aj chute lepšie spoja, ako keď sa všetko robí zvlášť. A samozrejme, potom do toho ešte tie fliačky a dobre premiešať.
evanaaa
Veru,@arasidka , tá červená paprika tomu dáva tú pravú správnu chuť, také biele, bez nej by mi ani nechutili.
@maminka1 , ano, terba miešať, alebo v najhoršom si pomôž a prilej kvapku vody, nie veľa, aby z toho nebola kaša a daj na najmenší plameň. Už len tie zemiačky bez cestovín sú sami o sebe dobré.
pupavciatko
niet nad taký granadír marš, ako ho ty robíš, evanaaa. ja si iný ani neviem predstaviť a iný by mi ani nechutil: opražená cibuľka na masti, potom červená paprika, surové zemiaky, ktoré sa na tej cibuľke udusia len vo vlastnej šťave bez vody, popučené vareškou a nakoniec pridať uvarené fliačky - ale domáce!!! samozrejme nezabudnúť zemiačky osoliť !!! a na večeru alebo druhý deň upiecť granadír na panvici na chrumkavo... mňam
evanaaa
@pupavciatko , teší ma, že aspoň niekdo ho robí správne, lebo ak sa všetko robí zvlášť, tie chute sa tak neprepoja, ako keď sa to varím spolu. A aj moja mama to mala na druhý deň rada opečené a priškvarené na panvici. A už neuznávam rôzne "prídavky", to je už niečo iné, aj keď podobné granatíru.
maminka1
tak taketo zemiaky robime ked su nove zemiaky ;-) su plne vody takze sami pustia vodu a netreba podolievat...a ano ked sa robi vsetko spolu su vynikajuce mamina ich takto robieva..ja som len dala zlepsovak...napriklad pri tomto aj ked je o 2 hrnce viac na umytie mi to pride rychlejsie...
jozka2
no,holky to je recept na diskusiu,nasa stara lkasika a kazda kuchyna ma svoju chut.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia