Grahamovo-celozrnné rohlíky so sezamom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Pečivo nekupujem, ale vyrábam si ho sama. Nemusím hovoriť, že je lepšie, ako to z obchodu. Ponúkam Vám svoj vlastný recept a môžete si ich pripraviť aj Vy. Ak ho spravím do zásoby, dávam ho hotové zmraziť do mrazničky a potom mám vždy čerstvé pečivo, kedy si len zmyslím. Ak zabalíme rohlíky do utierky, aj druhý deň zostávajú vláčne a sú ako čerstvé.
10 ks porcií |
120 minút príprava |
15-20 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy preosejeme múky a premiešame so soľou. V múke urobíme priehlbinku, do ktorej dáme cukor, olej, žltok, rozmrvené droždie, trochu vlažného mlieka a necháme vykysnúť. Zvyšným vlažným mliekom zarobíme vláčne, pružné nelepivé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.
- Na pomúčenej doske vykysnuté cesto znovu prepracujeme a vytvarujeme z neho rovnomerný valec.
- Valec pokrájame na 10 rovnakých dielov.
- Každý diel vyvaľkáme do pozdlžneho oválu. S cestom sa veľmi dobre pracuje.
- Oválky cesta zarolujeme , pričom špičku cesta rukou naťahujeme. Rohlíky na oboch koncoch trošku ohneme do vnútra.
- Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečiacim papierom alebo silikonovou podložkou, necháme ešte 15 minút podkysnúť.
- Rohlíky potrieme s vaječným bielkom, ktorý sme rozšľahali so soľou a posypeme so zezamom. Pečieme v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 15-20 minút, vyberieme a necháme ich vychladnúť.