Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. marca 2015
Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept)
Foto: pusta

Tieto výborné grahamové rohlíky sú síce náročné na čas, nie však na prácu, tá vynaložená námaha spolu sa vám bohate odmení.

8 kusov
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
1 PL zarovnaná
1 ČL
2 PL
100 ml
2 PL
Kvások:
20 g
100 g
100 ml
Na potretie cesta:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Asi na obed o 12,00 hodine som pripravila kvások, do misky som nadrobila droždie, zaliala som ho 100 ml vlažnej vody, pridala som 100 gramov hladkej múky, rozmiešala na hladkú kašičku, prikryla čistou utierkou ....

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...a nechala odložené na teple 6 hodín, aby dobre vykysol kvások.

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked kvások vykysol, asi o 18,00 hodine večer, do misy som dala preosiatu grahamovú múku, soľ, rascu, ľanové semienka, premiešala som všetko spolu, pridala som vykysnutý kvások,...

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...100 ml vlažnej vody, 2 PL zohriateho cmaru na izbovú teplotu, rukami som dôkladne vymiesila hladké lesklé pružné polotuhé cesto, ktoré som ihned rozvaľkala do tvaru kruhu o hrúbke asi 1 - 2 mm bez dalšieho kysnuia, netreba podsypávať žiadnou múkou, s cestom sa veľmi dobre pracuje

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...kruh som ostrým nožom rozdelila na 8 približne rovnakých trojuholníkov,...

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...každý trojuholník som ešte rozvaľkala trocha do šírky i do dĺžky,...

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...od dlhšej spodnej strany som trojuholník cesta začala stáčať na tesno nahor smerom ku špičke trojuholníka, pričom som ľavou rukou ešte jemne naťahovala špičku cesta,...

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...až vznikol rohlík.

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...rohlíky som pokládla na plech vystlaný teflónovou fóliou, prikryla čistou utierkou, odložila na 12 hodín na noc odpočívať do chladničky.

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ráno som rohlíky vybrala z chladničky, nechala som ich odpočívať na stole, aby sa zohriali na izbovú teplotu - asi 1 hodinu, potom som ich potrela som rozšľahaným vaječným bielkom, ...

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vložila som rohlíky piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev a piekla som ich pekne do ružova asi 25 minút.

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Rohlíky som podávala už po 15 minútach, boli príjemne teplé, nie horúce, ako sme kupovali kedysi čerstvé pečivo, po 15 minútach sa už môžu bez obáv konzumovať ešte teplé, kto chce, tak vlažné alebo kto chce, počká si na úplne vychladnuté.

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na priereze vidno, ako sú vo vnútri pekne vrstvené, takto pripravené grahamové rohlíky sú vláčne, ľahké, nadýchané, mäkkučké vo vnútri, na povrchu chrumkavé, sú veľmi chutné a najmä zdravé, vhodné pre diabetikov, chorých s tráviacimi poruchami, ale aj zdravých.

    Grahamové rohlíky s ľanovými semienkami a rascou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
Hneď som vedela,že je to Tvoje dielo,dobré to vyzerá na tom podklade,pečivko vydarené,chcem sa opýtať,to bol zámer,alebo si nestihala,ked bolo v chladničke?
@janea , rada ti odpoviem, grahamová múka sa počíta medzi celozrnné múky, pečivo z nej je ťažšie a hutnejšie, dosť zle sa spracováva grahamová múka samotná, preto sa kombinuje s inými múkami, droždie v nej pomerne ťažko pracuje, preto som spravila kvások nie obvyklým spôsobom, ako sa používa obyčajne doma pri bežnom pečení iného pečiva, teda spôsobom starých pekárov. všimni si, že som nepridala cukor na nabudenie činnosti kvasiniek., droždie som zaliala len vlažnou vodou a premiešala s pridanou bielou pšeničnou múkou, čím vznikne kašička, presnejšie redšie cestíčko, múka je vlastne zo zložitých cukrov, ktoré sa štiepia na jednoduchšie cukry, prebudila sa činnosť kvasiniek a kvások, ktorý vznikol pracuje pomalšie a kyprí toto riedke cesto z bielej múky, ľahšie sa nakyprené cesto z bielej múky spojí s grahamovou múkou v jednoliate cesto, kysnutie potom pomaly a rovnomerne pokračuje v celom ceste, teda nečakala som, hned som spravila rohlíky bez predchádzajúceho kysnutia, nechala som ich pomaly kysnúť cez noc v chladničke, tým som rešpektovala pomalý proces kysnutia v grahamovej múke, grahamové rohlíky sú potom ľahučké, nadýchané, mäkkučké ako iné biele, aj ked vychladnú, zostávajú dlhšie vláčne.
toto je stará overená osvedčená technologia našich babičiek, starých pekárov a súkromných pekární , kde sa používa aj dnes pri grahamovom pečive, aj inom ako grahamovom, pečivo pripravené týmto spôsobom je oveľa chutnejšie, nestáva sa takým "gumovým" ako tie z obchodov kupované.
@ubka , ten podklad som vybrala práve pre tieto rohlíky :-)
som rada, že sa ti páči.
postup receptu nebol pre nedostatok času, ale bol to jasný zámer :-) vysvetlila som v odpovedi pre @janea :-)
naopak, všetko som stíhala v naprostej pohode.
dakujem za tvoju milú pochvalu.
@denyany , áno, tá dlhá čakacia doba s kysnutím sa veľmi oplatí, inak na prácu je to veľmi nenáročné, kvások som založila na obed, večer spracovala, to je veľmi rýchle, v noci odpočívali rohlíky v chladničke a pomaly kysli, potom som už len upiekla :-)
dakujem za krásnu pochvalu
Milý@tassiedevil , áno, oveľa zdravšia verzia rožkov :-)
presne ako vravíš, nemajú žiadnu chybu.
a "tí, ktorí pečú, vedia aká to je práca..." :-)))
dakujem za ocenenie receptu, mojej práce a za 5*.
veľmi si to vážim od teba.
Super vysvetlene, s radosťou som si prečítala, prečo taký postup. Vyskúšam, práve som kúpila grahamovú múku. Ale asi spravím hneď s dvoch dávok.
@amilka2 , som rada, že vysvetlenie je zrozumiteľné :-)
veľmi sa teším, že vyskúšaš aj ty :-)
dvojnásobná dávka sa ti určite oplatí, lebo sú vynikajúce tieto rohlíky :)
dakujem za zhodnotenie a pochvalu.

@pusta , keby som nechala cesto v chladničke kysnúť v celku a robila rožky až ráno, ovplyvnilo by to veľmi ich kvalitu? Nemám toľko miesta v chladničke. Ďakujem za radu.
@rela , áno, ovplyvnilo by to kvalitu, celé cesto nevykysne tak dobre, ako jednotlivé rohlíky.
ak smiem poradiť, tiež nemám v chladničke toľko miesta, aby sa mi vošiel celý veľký plech z rúry, ktorá je širšia, vynašla som sa tak, že som pripravené rohlíky dala na teflonovú fóliu /pečiaci papier a tak odpočívali v chladničke, ráno som ich aj s foliou preniesla na plech.
ak by si robila rohlíky z vykysnutého cesta až ráno, rohlíky by ti tak kvalitne nevykysli.
ev. môžeš dať rohlíky na tácku s pečiacim papierom, bude sa ti všetko ľahšie prenášať na plech a ked ich vyberieš ráno z chladničky,nezabudni ich potom ešte dať na stôl, aby sa zohriali na izbovú teplotu - asi 1 hodinu.
uvidíš, že budeš veľmi spokojná :-)
dúfam, že som poradila.
dakujem za otázku a záujem.
@dusan95843 , máš tie rohlíky krásne, povedala by som, že ešte krajšie ako sú tie moje, z čoho mám len veľkú radosť :-)))))
teší ma, že sa ti vydarili a najmä, že chutili :-)
to je skvelé, že dnes ich pečieš znovu :-)))
to ja dakujem tebe za vyskúšanie, krásne hodnotenie, nádherné foto a za úžasnú správu.
pridávam sa k všetkým -perfektný foto-postup a určite to stojí za vyskúšanie tiež som dala 5*,mam ešte otázku, môžem použiť aj inú múku ako napr.špaldovu alebo pohankovu

Pridaj komentár k receptu: