Gomasio – „makrobiotická soľnička“
Foto: erikapasinska
Postup
-
1
Sezam namočíme do vody na 30 minút. Vodu zlejeme. Rozohrejeme panvicu a dáme na ňu sezam vysušiť, stále miešame, nesmie sa prepáliť. Ešte teplý sezam presypeme do mažiara a rozdrvíme. Na tú istú panvicu pridáme morskú soľ, pomaly sušíme, miešame tak dlho, kým cítime pach soli. Ešte teplú ju pridáme k sezamu do mažiara a drvíme ďalej. Cieľom je, aby sa soľ naviazala na olej zo sezamových semienok. Sezamové semienka musia byť rozdrvené asi na 60 %. Skladujeme v nádobe s pevným uzáverom na tmavom, chladnom mieste. Používame na dochucovanie už uvarených jedál alebo ako posýpku. Spotrebujeme do 2 týždňov.
Diskusia k receptu