Gibanica fotorecept

pn - fotkapn, 7. februára 2013
Gibanica (fotorecept)
Foto: pn

tento kolačik je z jedneho kraja v Chorvatsku ktory sa vola Medžimurie,je chutny,štavnaty..budem rada ked sa vam bude pačit..

45 minút
na 170 °C

Suroviny

1/2 kg
zmes na potieranie listov:
3 ks
3 dcl
2 dcl
2 dcl
3 PL
1 ks
Plnka 1:
200 g pomleté
100 g
1 dcl
Plnka 2:
500 g
2 PL
1 ks
2 ks
Plnka 3:
5 ks strúhané (stredné)
2 PL
Plnka 4:
300 g
3 dcl
3 PL
trošku

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    spravime si zmes na potieranie listov(tahavych na štrudlu-nie listkove):vyšlahame si vajička s cukrom na penu,pridame olej,jogurt dobre vymiešame,potom pridame krupicu a prasok do peciva. niekto cesto natiera len roztopenym maslom ale mne sa pači takto,je to štavnatejšie!

    Gibanica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pripravime si plech(ja som dala menši aby mi bol kolač vyšši) a natreme si ho maslom.zacneme davat cesto,ja som mala vacsie listy u nas maju toto cesto balene po 1/2kg a je 10 listov(kupila som ho v Lidli)

    Gibanica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    davala som ich na plech tak,ze som kazdy list natrela so zmesou a prepolovila(vy mozete davat aj na vacši plech velkosti listov,začneme skladat: dva lista si dame naspodok,každy list natierame!!!!davala som jednu menšiu naberačku..

    Gibanica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na druhy natrety list si dame orechovu plnku a pekne rozotrieme

    Gibanica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zase si dame list a natrieme,opet druhy list-natrieme a na ten si dame tvarohovu plnku

    Gibanica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    opet dame list,ktory natrieme,druhy list-natrieme a na ten dame postruhane jablka(ak su sladke nemusite ich sladit!!!)na jablka som dala škoricu

    Gibanica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na jablka som dala trosku zmesi a natrela aby sa mi zalepilo cesto,ktore som zase natrela,dala druhe cesto-natrela a dala makovu plnku

    Gibanica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na plnku som dala zase cesto natrela zmesou,dala druhy list a natrela zmesou čo mi zostala..popichala vidličkou a dala piect

    Gibanica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tu je este obrazok ako som si prelozila list cesta(dufam,ze sa to dobte vidi)

    Gibanica (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a tu je uz upecena gibanica,ked sa upiekla tak som ju pokryla alobalom a utierkou

    Gibanica (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    tu je balenie,cesta z Lidla(verim,ze je aj na Slovensku take)

    Gibanica (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Koláče, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

budim
ach jaj, a ze nech sa odnaucim jest sladke!!!
elekra
Je to niečo podobné ako náš štedrák, len ten sa robí z kysnutého cesta a s takými plnkami ako si robila Ty. Len namiesto jablkovej sa dáva lekvár. A tento je zo štrúdľového tenkého. Vyzerá veľmi chutne.
srnkas
sto bodov!!! Dakujeme, krasny receptik, ten kolac musi byt super chutny!
sovka62
Sladkú som ešte nejedla, ale veru by som si dala. Vždy ma zlákala slaná, bola plnená nejakým syrom a chutila mi tak, že som pokojne vynechala obed a dala si radšej gibanicu.
Ktovie, či by tie plátky cesta boli v Lidli aj na Slovensku, ak by som ich našla, vyskúšam.
modrykamen
Takúto gibanico som jedol v Chorvátsku takto na sladko, aj na slano so syrom. Tá sladká mi chutila viac. Je to niečo ako štrúdľa, ale so štyrmi plnkami naraz. Štedrák je vynikajúci, ale toto je ešte nad tým. A stačí zjesť jeden kúsok a človek má sladké v ústach ešte týždeň. Vďaka za recept. Dúfam, že kúpim hotové cesto.Na plnky mám suroviny.
hahaias
zaujímavý recept - podľa mňa sa dá použiť aj doma urobené štrúdlové cesto - alebo nie ? Ukladám a vyskúšam
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@hahaias ,ano mozes spravit cesto aj doma......@sovka62 ,to cesto ma znacku Castelo(aspon u nas v Lidli,ja si myslim,ze by mohlo byt aj na Slovensku)
Dakujem vsetkym za pekne komentare
ankha
jedla som len s kajmakom :) vyskusame aj sladku
izabella929
s touto gibanicou sme si vymenili už pohľady, ale priznám sa, nemala som odvahu sa sňou popasovať...hoci recept už mám dávno pripravený.-))) prekrásne a chváááálim moc.-)))
olusa
Joooj, moj manzel len na slano,ale iny zvysok rodiny sa ide za sladkou pretrhnut :)
mojack
Tuto sladku dobrotu poznam zo Slovinska , kde su až 4 vrstvy plnky. Jablkova, makova, orechova a tvarohova .Poleva je smotanova .
tatranka
Tak tomuto koláčiku treba vykať!!! To je pán koláčik.Chutné a šťavnaté plnky.Pripomína mi štedrák,hoci je iný.Uložila som si ho Dagmarka do KK a určite ho upečiem.Si veľmi šikovná.Tvoje koláčiky sú veľmi pekné.Popis na jednotku.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@tatranka ,a ostatny varechaci Dakujem všetkym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dorisa
koláčik vyzerá skvelo..ukladám si recept...ďakujem
starkamajka
Dagmarka ,perfektný koláč.Už len zohnať to lístkové cesto z Lídla,musím ho pohľadať.Ďakujem za rp,ktorý je uložený v kk.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
cesto je znacka CASTELLO je to znacka ktora sa predava len v lidli(u nas,ale asi aj na slovensku)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@papiernik ,pridala som fotku k receptu na ktorom je cesto este v obale....
papiernik

Pn prepáč neviem odosielať spravi,podarilo sa mi niečo pohopit. Ja som sa pital na značku Talianskeho stavčeka na rezance.Kde mam kliknut komu pišem,a kto píše,ďakujem za informaciu.papiernik –rezance.
papiernik
pn našiel som fotorecept, na cesto. heslo--papiernik.čakam na značku strojčeka,dakujem pn
liduska13
na tuto specialitku si uz dlhsi a brusim zuby, ci varechy?? ;) ale najpv by som ho chcela vyskusat v reale vdaka za pripomenutie
mesiar50
Že by som sa preorientoval na chorvátsku kuchyňu?Tvoj recept je
naozaj jedinečný.Môžem k nemu iba gratulovať a vďaka za nové poznania.
coldbery
Tak tentoto vyzerá úžasne...jak Martuška hovorí pán koláčik...mňam...:)
vlasatka
Videl niekto toto cesto u nás? Obávam sa, že v našich Lidloch ho nedostať. Inak tiež myslím že musî byť famózny :-:-*
havino
koláčik mojej chuti, nádherný, v čo najbližšej dobe upečiem, cesto dostať v kauflande, určite
vlasatka
Práve sme v Chorvátsku a tvoj recept mám dávno uložený s tým, že cesto si tu kúpim a donesiem domov. Včera sme s našou domácou robili baklavu (je to báječný koláčik) a tak som prvý krát videla "jufku" = cesto na baklavu, ktoré sa používa aj na tento koláč. Teším sa, ako ho vyskúšam. Rada pripravujem recepty z rôznych krajín.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@vlasatka ,som rada,ze aj baklava sa paci,aj tu robievam doma......peknu dovolenku prajem!!!!!!!!!!!!!!!!
vlasatka
ďakujeme, zajtra sa bohužiaľ končí. Tak sa teším, určite pripravíme baklavu aj gibanicu
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@vlasatka ,ja robievam este z toho cesta aj štrudlu tak ze tu zmes na potieranie si vymiešam a pridam do nej 1 šalku detskej krupice,potieram listy(dam si na utierku a potieram jeden list,dam druhy zase potriem a dam treti aj ten potriem a neho dam plnku ale len na zaciatok lista(višne,jablka)zatocim a dam na plech)a tak kym neminiem cesto,zo zvyšnou zmesou vsetko v plechu polejem,natriem a dam piect---je to velmi chutna štrudla(mam to recept od jednej kamartky z Chorvatska)
nicopopa
@pn - dakujem za uzasny recept a fantasticky kolacik. Vyskusala som ho, nemam slov tu pisat aky je dobry. Prajem vsetko dobre vsetkym, Nico



hrka
Práve sme sa vrátili z Chorvátska, kde sme ho spolu s manželom objavili a ako píše prispievateľka tohto receptu práve sme ho našli v meste Poreč na tržnici. Poznáme tento koláčik z Poreče niekoľko rokov. Zaujímavé a tomto recepte je, že original Gibanicu sme vždy kúpili len v Poreči. Chodime niekoľko rokov po celom Chorvátsku , ale len v Poreči ho majú originál. Kdekade sme ho po Chorvátsku pýtali , boli to len odvodeniny. Nebol to originál nikde. Dnes sa chystám na prvé zhotovenie doma. Veľmi som zvedavá ako to dopadne...
vlasatka
hľadám recept, čo by som pripravila z tohoto cesta (mám ho v mrazničke odložené čo som si priniesla z Chorvátska) a vyskúšam asi štrúdľu