Gerheň fotorecept

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado v Nitre, 15. apríla 2016
Gerheň (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Náhrada chleba
Gerheň alebo maľ – v pekáči upečená kukuričná kaša, sa pokrájaná na kúsky jedla ako pečivo. Na južnom Slovensku to bolo bežné jedlo. Gerheňom sa nahrádzal nedostatok chleba. Často Zobraziť celý popis
Náhrada chleba
Gerheň alebo maľ – v pekáči upečená kukuričná kaša, sa pokrájaná na kúsky jedla ako pečivo. Na južnom Slovensku to bolo bežné jedlo. Gerheňom sa nahrádzal nedostatok chleba. Často sa jedla aj kukuričná kaša.

4
porcie
30 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

400 g
1 ks
80 ml
80 g
20 g
200 ml
1 čl




Postup

  1. 1

    V troche vlažného mlieka rozmiešame droždie s lyžičkou cukru a múky. Necháme vykysnúť.


  2. 2

    Do kvásku pridáme všetky ostatné suroviny a vymiesime cesto, ktoré necháme 20 minút podkysnúť.


  3. 3

    Cesto potom preložíme na vymastený pekáč a pečieme na 170 °C 35 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.


Diskusia k receptu

methi
Je to chlieb alebo kolac? Podla sprievodneho slova chlieb, ale naservirovane ako kolac. Nejde mi do hlavy hlavna fotka, to je slahacka a pocukrovany chlieb? Ochutnala by som, ale fakt neviem teraz kam to patri :)
kukulienka71
Pečivo:-) 80g cukru je dosť, takže skôr koláč, ale veď to je jedno. Babka rada varila kukuričnú kašu, ale takéto si nepamätám u nej. Jednoduché a sýte.
kukulienka71
@Methi (15.4.2016 09:40)

autor to napísal v úvode dosť jasne, ale možno ti niekto napíše, že to u nich jedli ku klobáske;-) Iste ti to pomôže...ešte nedávno si sa vyjadrovala, že ti je jedno, čo sa ako volá, len nech to chutí, tak tu máš tiež jedno, či to voláš chlieb alebo koláč, či?
methi
@Kukulienka71 (15.4.2016 09:46)

Neviem akym sposobom vnimas moj komentar. Ja sa normalne slusne pytam na nejake blizsie info, pretoze obrazok je pre mna trocha matuci. Nezalezi mi na tom ako sa to vola, zaujima ma nejaka ta omacka okolo toho. Uplne prasprosty zaujem, ktoru asi nechapes, takze nerozumiem, preco reagujes na moju otazku. Tvoje dovolenie dufam nepotrebujem na to, aby som sa o nieco zaujimala. Venuj sa niekomu inemu, nie mne. Vdaka.
kukulienka71
@Methi (15.4.2016 10:05)

Neviem ako si ty vnímala v minulosti niektoré moje komentáre týkajúce sa takisto môjho záujmu o jedlo, o pôvod, o názov, o omáčku okolo toho alebo iné pre mňa dôležité fakty, ale nie raz si reagovala pre mňa úplne prekvapivo, zahriakajúco. Tiež som ti teraz na otázku (ako jedna z davu) odpovedala slušne. Tak sa môžeš aj ty venovať iným a nemusíme tu tráviť veľa času, ja napríklad idem kosiť, maj sa pekne!
klukodvody
No já tyhle mistrovské kousky většinou nebo vlastně vůbec nekomentuji, ale když tak na to koukám tak je jiná fotka a jiný popis, ale myslím a je to jen můj názor protože to neznám, že pokud by se trochu pozměnily suroviny, mohlo by to být i na slano. snížit cukr, místo skořice třeba drcený kmín a buď nesypat ničím, a nebo třeba solí nebo celím kmínem a nebo sezamem. Ale to je jen moje mínění.
dvorka
Na recept som pozrela kvôli názvu ktorý ma zaujal. A vidím že sa aj diskusia rozvinula. Keď som si pozrela na internete čo vlastne gerheň je, našla som článok, z ktorého je vybratých pár viet do textu pod obrázkom receptu. Myslím si ale že ani recept, ani fotky nepatria k samotnému názvu. Z jedných novín som vybrala nasledujúci text: V okolí Trnavy sa v pôstnom období pripravoval „gerheň“. Recept: 1,5 litra jemnej kukuričnej múky zalejeme v mise litrom vriaceho osladeného mlieka a varechou vymiešame na hladkú kašu. V masti namáčanou lyžicou kladieme kôpky kaše na vymastený plech. Kôpky roztľapkáme na malé pagáčiky, povrch pomastíme a v horúcej rúre upečieme dočervena a nachrumkavo. Cesto možno vyliať na plech aj v celosti, omastiť a upiecť.
klukodvody
@Dvorka tak tomu rozumím a myslím, že to může být dobré. Kvůli Tvému komentáři to uložím a vyzkouším podle toho jak píšeš. Jinak to není nic moc ten původní. Díky za přidání.
renulienka
@Methi (15.4.2016 11:50)

Moja babička pochádza zo Soporne a tam bol podla nej gerhen sladký kukuričný koláč, nie chlieb. Má 89 rokov a takto si to pamatá z detstva ;-)
mariana1982
rcp je vylepseny na nase fajnove chutove pohariky, ale v originali je to pecena sladka kukuricna kasa, teda z muky, mlieka, cukru. robil sa ked bol nedostatok psenicnej muky na kolace.
afataga
@Dvorka (15.4.2016 14:23)

tak to je ine kafe, to uz dava zmysel, len tam asi zabudli napisat tu slahacku a skoricu :-)
tiginko
Miška nič si z toho nerob, veď vieš ako to tu chodí. Už bol dlho kľud




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia