Gemistá trochu inak

chariquet - fotkachariquet, 18. januára 2012
Gemistá trochu inak
Foto: chariquet

Hovorí sa, že stredomorska kuchyňa je jednou z najzdravších. Použitie čerstvej zeleniny, rýb, morských plodov,... jednoducho raj pre labužníkov. Žijem v Grécku a nasledovné Zobraziť celý popisHovorí sa, že stredomorska kuchyňa je jednou z najzdravších. Použitie čerstvej zeleniny, rýb, morských plodov,... jednoducho raj pre labužníkov. Žijem v Grécku a nasledovné jedlo bude práve odtiaľ. No musíte mi trošku odpustiť, že to nebude 100% grécka záležitosť. Pred pár dňami som sa, totiž, dala na 90 dňovú delenú diétu, a tak moja "jemistá" (Γεμιστά) je trošilinku upravená na jej nôtu:)

5
porcií
10 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

3 hrnčeky
2 PL
2 PL
6 hrnčekov
2 KL
4 KL
8 ks
3 ks
 , korenie
3 ks




Postup

  1. 1

    Na panvici si necháme zohriať olivový olej, pridáme ryžu a opečieme dohnedasta. Potom pridáme kukuricu, šampiňóny (kto má rád, môže pridať i na drobno nakrájanú cibuľu či jarnú cibuľku). Trochu popečieme, pridáme paradajkovú šťavu, koreniny a necháme pracovať - občas premiešame. Popri príprave ryži si pripravíme papriky a paradajky. Pekáč alebo misu vhodnú na pečenie si vytrieme olivovým olejom. Vrch paprík odrežeme a vnútro vydlabeme. Podobne postupujeme aj pri paradajkách (používame nôž a KL).

  2. 2

    Keď sa nám ryža uvarí do polomäkka (nemá byť úplne mäkká a celková masa musí mať ešte dostatok tekutiny - v prípade potreby dolejeme vodu), masu odstavíme a začneme plniť skôr vydlabané papriky a paradajky, ktoré naukladáme na plech tesne vedľa seba a medzery vyplníme na krížalky pokrájanými zemiakmi. Všetko polejeme rozmixovanou a osolenou vydlabanou dužinou z paradajok. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia a pečieme najprv pod alobalom 1 hodinu, potom bez a necháme zapiecť cca. 30 minút.

  3. 3

    A keď sa na nás gemistá po príprave pozrie, mala by vyzerať asi takto:) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

babulicka
mnam .. tak toto si hned ukladam do KK , z tych surovin to isto bude lahodka ..a hlavne zdrava
afataga
do povodneho rcp nepatri aj mlete maso? ale aj takto to vyzera vyborne
zdenkas
Výborne ,na 90 ku potrebujem nejakú tú inšpiráciu.Dík za rcp.
simka40
som rada dobrý recept použijem aj ja v 90 dňovej
chariquet
Čauky:) Som rada, že sa vám tento receptík pozdáva. Inak, som vás upozornila, že to je gemistá trochu inak. Do originálnej gemistá sa mleté mäso nedáva - robí sa čisto len s paradajkovou šťavou - táto obmena s mäsom (kimá) je pre fajnšmekrov. A ospravedlnujem sa, ja som silne zaťažená na podravku - dovážam si ju do Grécka na kilá z domoviny (hoci niečo podobné sa tu dá kúpiť, tá naša je naj).
janger
Ked sme boli v Grecku, tak manzelovi tam velmi chutila takto podobne plnena paprika a paradajky. Bolo to plnene aj masom a zaliate, myslim, ze besamelovou omackou a zapekane. Bolo to vyborne, ako sa to volalo, sa nepamatam....A o tej podravke....Ak ti chuti, tak sa tu nikomu nemusis ospravedlnovat ;-). To je tvoja vec predsa :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia