Gemistá trochu inak

Autor receptu: chariquet

Hovorí sa, že stredomorska kuchyňa je jednou z najzdravších. Použitie čerstvej zeleniny, rýb, morských plodov,... jednoducho raj pre labužníkov. Žijem v Grécku a nasledovné jedlo bude práve odtiaľ. No musíte mi trošku odpustiť, že to nebude 100% grécka záležitosť. Pred pár dňami som sa, totiž, dala na 90 dňovú delenú diétu, a tak moja "jemistá" (Γεμιστά) je trošilinku upravená na jej nôtu:)

5
porcií
10 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Postup

  1. Na panvici si necháme zohriať olivový olej, pridáme ryžu a opečieme dohnedasta. Potom pridáme kukuricu, šampiňóny (kto má rád, môže pridať i na drobno nakrájanú cibuľu či jarnú cibuľku). Trochu popečieme, pridáme paradajkovú šťavu, koreniny a necháme pracovať - občas premiešame. Popri príprave ryži si pripravíme papriky a paradajky. Pekáč alebo misu vhodnú na pečenie si vytrieme olivovým olejom. Vrch paprík odrežeme a vnútro vydlabeme. Podobne postupujeme aj pri paradajkách (používame nôž a KL).
  2. Keď sa nám ryža uvarí do polomäkka (nemá byť úplne mäkká a celková masa musí mať ešte dostatok tekutiny - v prípade potreby dolejeme vodu), masu odstavíme a začneme plniť skôr vydlabané papriky a paradajky, ktoré naukladáme na plech tesne vedľa seba a medzery vyplníme na krížalky pokrájanými zemiakmi. Všetko polejeme rozmixovanou a osolenou vydlabanou dužinou z paradajok. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia a pečieme najprv pod alobalom 1 hodinu, potom bez a necháme zapiecť cca. 30 minút.
  3. A keď sa na nás gemistá po príprave pozrie, mala by vyzerať asi takto:) Dobrú chuť!