Gaštanovo-orechové koláčiky zo zemiakového cesta

monty469 - fotkamonty469, 8. októbra 2016
Gaštanovo-orechové koláčiky zo zemiakového cesta
Foto: monty469

Recept na cesto mám zo starej kuchárskej knihy a keďže sme dnes boli v lese na jedlé gaštany, tak preto tá plnka :-)

25 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
650 g
250 g (varené v šupke)
25 g
120 g
30 g
2 čl
160 ml
1/2 čl
2 ks
Plnka:
300 g
300 g (uvarené)
150 g
2 bal.
2 čl
4 PL
100 ml
Ďalej:
na potretie
na posypanie




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme plnku. Uvaríme si gaštany, ošúpeme, roztlačíme ešte teplé vidličkou, pridáme orechy a ostatné suroviny. Mlieko prilievame postupne. Všetko dôkladne premiešame , ochutnáme, ak treba tak si to môžte dosladiť podľa seba :-)

    Gaštanovo-orechové koláčiky zo zemiakového cesta - obrázok 1
  2. 2

    Teraz ideme na cesto :-) Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, postrúhame na jemnom strúhadle a necháme vychladnúť. Dáme do misy, pridáme múku, cukor, soľ, citr. kôru, maslo, vajcia. V strede urobíme jamku, pridáme rozdrobené droždie, zalejeme cca 50 ml vlažného mlieka. Po 5 min. pridávame postupne zbytok mlieka a zamiesime cesto.

    Gaštanovo-orechové koláčiky zo zemiakového cesta - obrázok 2
  3. 3

    Na pomúčenej doske ho hneď rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Vykrajujeme štvorce , do stredu dáme dosť plnky a preložíme cez seba 2 protiľahlé rohy.

    Gaštanovo-orechové koláčiky zo zemiakového cesta - obrázok 3
  4. 4

    Poukladáme na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie a necháme prikryté asi 1 hod. podkysnúť. Potom ich potrieme vajcom a pečieme pri teplote 200 °C cca 25 min. Ešte teplé obalíme v práškovom cukre.

    Gaštanovo-orechové koláčiky zo zemiakového cesta - obrázok 4
  5. 5

    A na záver ešte pohľad na gaštany, ktoré sme dnes nazbierali . Niekto chodí do hypermarketu a niekto do lesa :-))

    Gaštanovo-orechové koláčiky zo zemiakového cesta - obrázok 5

Diskusia k receptu

siisa
Milá @Monty , milujem gaštany, tak tento tvoj koláčik by som si veru dala :) a aj dupľu veru !
1x haji
afataga
ta to na vychodze rastu gastany? :-), ja ich moc nemusim, ale to cesto sa mi pozdava
2x haji a sracz
monty469
@Afataga (8.10.2016 18:44)

Ta vera, na vychodze rošňu gestini a keby ši znala keľo veľo :-D Ja ich tiez velmi nemusim,ale takto mi nevadia. Dcera a aj moj muz ich zboznuju;-) Cesto ma tiez milo prekvapilo,robila som ho prvy krat. A naplnit sa moze podla chuti. Vdaka;-)
2x haji a sracz
haji
Kaštanovo ořechová vůně se táhne až k nám a tahá mě ke sklu!! Už to vidím, krásná voňavá práce, milá @Monty469 moc se ti povedlo těsto a náplň nemá chybu! Díky za receptík!
monty469
@Haji (8.10.2016 19:04)

Moja mila @Haji dakujem ti velmi pekne. Dnes u nas vonia ako v pekarni ;-) Kolaciky, chlebik , zemle. Pravdupovediac dnes uz mam dost;-) Prajem ti krasnu nedelu
1x haji
izabella929
@monty469 ,tvoje koláčiky voňajú gaštanmi až po sem.-) Neďaleko, kde som pred tým žila je v Modrom Kameni gaštanica. Miujem všetky koláče zákusky a všetko s gaštanmi. Si moc šikovná..)
2x haji a sracz
jack
No teda.Teľo veľo gaštanoch som nevidzela aňi ňepametam.Ta to ši dze bula?U nas takych gaštanoch a ja o ňich ani neznam?Ta to aňi nepravda...Koniec vychodňarského okienka.,moja milá sestrička,ale fakt som toľko gaštanov ešte nevidela.Rožky máš krásne,ako vždy.Ja pečiem ten chlebík teraz,som vééľmi zvedavá čo s toho bude.Vieš,pre začiatočníkov.Peknú nedeľu.
2x haji a sracz
monty469
@Jack (8.10.2016 19:41)

No ta sluchaj moja zlata, pojdzeš do Kolbaš,potom jak kaňar do valalu a tam idze draha na Izru v ľeše a tam rošňu gestini a teho roku ich preveľo:-D Koniec vychodniarskeho okienka:-) Dakujem ti velmi pekne a drzim palce pri chlebiku. Ja mam dnes za sebou zemla a dalsi Siisin chlebik. Tesim sa z toho. Prajem ti peknu nedelu
2x haji a sracz
jack
@Monty469 (8.10.2016 20:05)

Jáááj.Ta už teraz znam.Ta ja tam už bula,aľe uš bars davno.Aňi nepravda,teľo roky uš temu.Koniec vychod.okienka.Pozdravujeme.
2x haji a sracz
denyany
Aj my sme na tom mieste v Brezine(pre neznalých-Kolbaš je oficiálne Brezina), kedysi pradávno zberali gaštany...
sracz
Blahoželám Ti @monty469 a v dobrom závidím. Ja, na rozdiel od iných, rád spomínam aj na roky "prednežnorevolučné"! Niekedy po 1980_tom sme okolo našich "monoblokov" na Furči v Košiciach vysadili asi 50 jedlých gaštanov. Podľa mojich informácií sú samoopeľovacie a majú sa sadiť aspoň po dvoch v blízkom (do 10 m) susedstve. Všetky sa ujali a krásne rástli. Polievali sme ich do roka každý deň. Pomáhali všetci, no najviac deti, Čvorgli, susedov zo všetkých 27 vchodov. Do troch rokov ich pokradli a na svoje chaty, či záhradky, poodnášali tí, ktorí "do socializmu aňi s lopatu ňeruceľi" a na naše aktivity sa s chechotom spoza záclon pozerali na nás "makajúcich"! Až na dva, ktoré pred svojim vchodom zachránila pani Ridarčíková, B.P. O dušu súperila s dôverníčkou susedného vchodu, pani Šmelkovou, B.P. ktorá z nich má svoj vchod a jeho okolie krajšie. Poznal som ju od detstva, kedy robila vodičku starých, ešte otvorených košických električiek, známych pod názvom "Bigľajzi"! Bola medzi prvými, ktorí sa preškolili aj na nové. Práve z týchto dvoch som jedol ručne čerstvo oberané gaštany a potom už iba na Morave pred Otrokovicami. Ale to už idem viac ako 40 rokov "na zadek". Aby som v tom návale spomienok, za ktoré Ti mimochodom veľmi pekne ďakujem, musím konštatovať, že: "zaš ši napekla bars fajni šutemeň, ta še difko mo ja ľubena ňečuduj, kebi še ci ozvala pani Marja z Jarkovej"! Koniec "vihodňarskeho" okienka!
zdenka1009
@Monty469 dnes som piekla tvoje rohlíčky s orechovou plnkou...cesto sa aj mne vydarilo, ľahučké, mäkké, nadýchané,... netreba dlho čakať pri kysnutí, som spokojná :-) ...do východniarského okienka - mám nevestu z Michaloviec.
nika72
milá @Monty469 tvoje koláčiky voňajú až do Trnavy už sa teším keď ich vyskúšam :) super uložené v KK
monty469
@Sracz (9.10.2016 17:15)

Ďakujem ti veľmi pekne milý @Srazc. Teším sa, keď vyvolám aj pekné spomienky cez recept. Veru u nás rastú v lese pár km od mojej obce. "A ked še ozve pani Marja z Jarkovej ta ju bars šumne privitam a aj s dačim ponuknem " Prajem ti pekný týždeň a aj celej tvojej rodinke :-)
monty469
@Zdenka1009 (9.10.2016 20:05)

Ďakujem ti veľmi pekne, teší ma,keď chutí a je spokojnosť s receptom. A potom tvoja nevesta " zna o čim sebe pišeme" v rámci východniarskeho okienka :-D
danda3
No paráda, takúto plnku som ešte neskúšala, musí byť úžasná, vlastne celé koláčiky sú super.
kucharka
Pred chvíľou dorobené a už aj pár zjedených, ešte takých horúcich - dieta je v pytli...
Ja som robila iba orechové, bez gaštanov. Výborné!


1x haji
monty469
@Kucharka (12.10.2016 21:43)

Juj tak to si ma potesila! Vyzeraju super;-) A co sa tyka diety,vsak ide zima a do leta to bude v pohode;-) Vdaka za vyskusanie receptu
cesminaz
Mila @Monty dnes som piekla tvoje kolačiky.Moj starsi syn ma zajtra v skole jednu skolsku akciu,podujatie na ktorom bude vela školakov a dospelych.Rodicia ktori radi peču (ako ja) dobrovolne napeču všeliake dobroty :-) Vybrala som si okrem ineho,tvoje kolačiky,no plnila som marhulovym lekvarom.Nechcela som davat orechy,lebo tie niesu u kazdeho take oblubene. Cesto bolo vyborne,dobre sa s nim pracovalo.Kolaciky krasne nakysli a aj upiekli.Cesto je lahucke a mäkke,no som velmi zvedava ake bude zajtra.Zajtra sa este ozvem,ked mi syn poda spravu,ze ako kolačiky dopadli ;-) Zatial dakujem za receptik!!! Pekny vecer ;-P


monty469
@Cesminaz (24.11.2016 18:05)

Dakujem ti za vyskusanie receptu. Verim, ze si bola spokojna. Kolaciky vyzeraju velmi pekne ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia