Gaštanový zákusok
Gaštanové rezy
Autor receptu: slovakbaker
K jeseni neodmysliteľne patria gaštany, či už tie v parku alebo jedlé. Tie jedlé sa v podobe gaštanového pyré snúbia s jemným kakaovým korpusom a šľahačkou v týchto chutných rezoch.* Vyskúšajte ich aj Vy!
Postup
- Gaštanové pyré necháme dôkladne rozmraziť. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh (sneh sa najlepšie vyšľahá, pokiaľ sú bielky studené). Žĺtky spolu s práškovým cukrom šľaháme do peny. Postupne prilievame horúcu vodu a šľaháme ďalej. Múku, kakao a prášok do pečiva premiešame a preosejeme. Do žĺtkovej hmoty striedavo zamiešame bielkový sneh a múčnu zmes.
- Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech (35 x 25 cm). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 15-20 minút. Korpus necháme vychladnúť.
- Mascarpone vyšľaháme dohladka, postupne pridávame rozmrazené gaštanové pyré. Pokiaľ je pyré sladené, cukor už nepridávame. Na záver do krému prilejeme rum. Krém rovnomerne nanesieme na vychladnutý korpus a zahladíme stierkou.
- Smotanu na šľahanie spolu so stužovačom vyšľaháme dotuha. Šľahačku nanesieme na gaštanový krém a zahladíme. Zákusok dáme do chladničky.
- Zákusok horúcim nožom nakrájame na rezy alebo kocky, posypeme nastrúhanou čokoládou a môžeme podávať. Prajem dobrú chuť!