Gaštanový zákusok

Gaštanové rezy

Autor receptu: slovakbaker

K jeseni neodmysliteľne patria gaštany, či už tie v parku alebo jedlé. Tie jedlé sa v podobe gaštanového pyré snúbia s jemným kakaovým korpusom a šľahačkou v týchto chutných rezoch.* Vyskúšajte ich aj Vy!

15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Gaštanové pyré necháme dôkladne rozmraziť. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh (sneh sa najlepšie vyšľahá, pokiaľ sú bielky studené). Žĺtky spolu s práškovým cukrom šľaháme do peny. Postupne prilievame horúcu vodu a šľaháme ďalej. Múku, kakao a prášok do pečiva premiešame a preosejeme. Do žĺtkovej hmoty striedavo zamiešame bielkový sneh a múčnu zmes.
  2. Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech (35 x 25 cm). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 15-20 minút. Korpus necháme vychladnúť.
  3. Mascarpone vyšľaháme dohladka, postupne pridávame rozmrazené gaštanové pyré. Pokiaľ je pyré sladené, cukor už nepridávame. Na záver do krému prilejeme rum. Krém rovnomerne nanesieme na vychladnutý korpus a zahladíme stierkou.
  4. Smotanu na šľahanie spolu so stužovačom vyšľaháme dotuha. Šľahačku nanesieme na gaštanový krém a zahladíme. Zákusok dáme do chladničky.
  5. Zákusok horúcim nožom nakrájame na rezy alebo kocky, posypeme nastrúhanou čokoládou a môžeme podávať. Prajem dobrú chuť!