4
porcie
25 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

trištvrte kg
1 dcl
posypať
stredne veľká




Postup

  1. 1

    Ošúpeme zemiaky,dáme variť.Keď sú uvarené,zlejeme ale nie všetku vodu.Necháme od spodu asi 3 cm vody,roztlačíme v hrnci,zaprášime múkou.Necháme na miernom ohni prejsť varom.

  2. 2

    Rozdelíme na 4 taniere,rozotrieme po tanieri.Cibuľku narežeme nadrobno,na oleji usmažíme do hneda.

  3. 3

    Naporcujeme na kašu,posolíme podľa chuti.Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

jozefj
Ale kusisko údeného by k tomu pasoval. Inak fajn.
frezia68
Vieš čo,Bambulka?To nám mamka v detstve často varila,s tou obmenou,že tú kašu nám naberala lyžicou,ktorú pred tým namočila do roztopeného masla,naložila kopčeky na tanier,poliala popraženou cibuľkou a volali sme to džatky.A keď ešte bolo domáce mlieko....príma!
sovka62
Odkedy ma svatka ponúkla kašou, do ktorej pridala aj majoránku, dávam ju aj ja. Ale s majoránkou, alebo bez nej, je vynikajúca. A mne k nej určite stačí tá cibuľa a možno ešte pohár sladkého, či kyslého mlieka......
58vlasta
Tiež sme ju mávali s opraženou cibuľkou a kyslým mliekom. Bolo to výborné jedlo. Mäso som vtedy nemusela.Teraz ju nemá kto uvariť...
1956
S tým kyslím mliekom to je bomba.
braxi
Aj u nás sa varila a ja v tom pokračujem asi 2x do roka, ale dávam hrubú, alebo krupičnú múku. Určite spravím na budúci týždeň.
hefi
U nás sa nevarila, ale manžel toto jedlo stále spomína, hádam sa zdujem a vyskúšam. Len neviem koľko tej múky, akú to má mať konzistenciu? Má to byť hustejšie, alebo redšie? či ako grísová kaša?
bambulka51
Hefi,predstav si napichané zemiaky s vodou,poprášiš ich múkou akurát.Pretože ich musíš zároveň miešať a nebojsa to hustnutie uvidíš,nemáš čo pokaziť.
bambulka51
Keď som ju robila na dovolenke,s troma deťmi,mala som prvá navarené.To sme boli s kolegiňami na Dubníku,všetky chceli recept.
brigita
A skúsili ste ju dať niekedy ako prílohu k masu,alebo volskemu oku alebo dať do omelety a posypať syrom a k tomu ako oblohu rajčiny , papriku alebo hociaký zeleninový šalát?
sracz
Srdečne pozdravujem bambuľku51 i všetkých koreferujúcich! Ja toto vynikajúce domáce jedlo - !!! SLOVENSKÉ !!! - poznám od svojich 3 rokov (ranného detstva), keď okolo roku 1950 nám ho varieval, a to "zásadne" náš dedko, Tatuš Ferko, vo vachtárni na Šariši pod názvom džadky; pre dospelých s domácou bravčovou masťou -najlepšia bola na dne džbera, lebo tam bola škvarková mrvenica a prepraženou cibuľkou (ak bola tak aj so zelenou), pre nás deti na sladko, s maslom a posypané mletým makom a práškovým cukrom. Strašne nerád robím múdreho, ale fučku poznám ako recept od môjho bývalého kolegu Dr. Dzureka, rodáka z Liptova. Hladké neollúpané umyté staré zemiaky (vysoké 10-12 cm) zrežeme zhora i zdola asi 1,5 cm "na čiapky" (hornú ponecháme na potom), pomocou ostrej lyžice vytvoríme v nich dutinu (kavernu), ktorú vyplníme bryndzou, zmiešanou s uvarenými zemiakovými "vydlabancami". Uložíme ako vojakov nastojato (s prikrytou napotom ponechanou hornou čiapkou) a zapečieme. Podávajú sa s mliekom, ja som mal najradšej kozie - sladké i kyslé, pre mäsožrútov je možné do plnky vmiešať škvarky (zámerne nepíšem akého druhu) alebo nadrobno pokrájanú domácu údenú klobásku. Dobrú chuť a bambuľke51, sa ospravedlňujem za vstup. Dozdziveňa a dobré šmaky všetkým praje Ferry_Srácz from Cassovia of Des Moines - Iowa.
P. S.: džadky i fučku sem tam navarím aj tu v Iowe (vynikajúce zemiaky sú zo štátu Idaho; bryndzu sa mi už trikrát sem podarilo prepašovať) a domáci majú pri jedení bubliny aj za ušami a "čamkajú" absolútne nespoločensky. Samozrejme na moju obrovskú radosť!
sracz
....... a ešte k liptovským fučkám; samozrejme do plnky je možné používat rôzne varianty: pažítku (či schnitlich), pierka z mladej cibuľky, zelený trojboj (vňať z petržlenu, zeleru a ligirčeka), soľ, MČK, ......., šalotku, mletú či drvenú rascu, ....... to už každý podľa vlastnej chuti a fantázie! Ak prídete na niečo nové, dajte prosím vedieť!
bambulka51
sracz,veľmi dobre sa to číta,je v tom veľa ľudskej vynaliezavosti.Je to sila čo dokázali vymyslieť naše staré matere.Je na nás,predať to umenie ďalej.Len toľko a ďakujem za príspevky,veľmi ma potešili.Ahojte.
milina
My sme takútu fučku varili za mojich detských čias a volali sme ju "kaša od kraja", lebo sme ju pomaly na tanieri odjedali od kraja.
evanaaa
Myslim,ze starsia generacia toto jednoduche a lacne jedlo vacsinou pozna,aj u nas sa to varievalo,v 50 tych rokoch nebolo tyolko moznosti a surovin ako teraz.Ja som prave nahodou dnes niecoi podobne robila ,volam to zahoracka kasa,zemiaky sa varia s bob kovym listom,cesnakom,potom sa zleju,voda sa odlozi,pomackaju sa ,ale nie na jemno (bob.list sa vyberie.)Potom sa to este zasmazi,povari a je to.Ja som to truchu vylepsila,zamiesala som do kase 3 vajcia a pomlete(na hrubo) udene maso.K tomu uhorka a baranie rohy.Da sa to jest.
evanaaa
To hlavne som zabudla napisat.Dala som to do zapekacej misy a do truby asi na hodinu zapiect.
dadabarcelona
Ahojte, :-))) ja sa zabijeeeeeeeem!!!! Ohromné jedlo! Milujem zemiaky na vsetky sposoby(prepácte,nemám mäkceñ ani "uokáñ" na klávesnici) a NIE JE NAD JEDNODUCHÉ SLOVENSKÉ JEDLÁ! Ja ich aj tu v Spanielsku propagujem o zivot :-))) a majú úspech! NECH ZIJE SLOVENSKÁ SLOVENSKÁ VARECHA !! :-)))))
dadabarcelona
Zdravím Ta,sracz;teraz som si precítala ten recept(plnit zemiaky bryndzou) a urcite ho vyskusam lebo bryndza je dalsia vec co milujem(vlastne milujem VSETKO jedlo,snád okrem 3 vecí,chichi),len si budem musiet pockat na moju dalsiu cestu na slovac lebo títo spanieli pri tolkých ovciach co chovajú a tolkom syre co produkujú nemajú ani chýru o bryndze,o zincici ani nehovorím.....a jeho toho neúrekom co nepoznajú,napr.burcák ..................... :-))))))
evanaaa
Ako som uz spominala,je to chutne a syte jedlo,ale ta cibulka sa nekraja na drobno,ale na pruzky,alebo kolecka,tie sa rozoberu a da sa to na mast,moze sa to posypat mukou,aby bola cibulka chrumkava.
jozka2
Aj ja si dovolim tu vstupit lebo vidim doplnky receptov oz sracz,no ty si naozaj pravy vychodniarsky srac,robila som kel podla tvojho receptu a je to spici na rici,ale len vtedy ak sa dodrzi postup kelu a besamelu musi sa robit v dvoch hrncocha s a s laskou k varenie,je to dobrota,nikdy som nepridavala zeler, ale nie je ho tam citit len ko na buduce zacnem varit aspon 3-4 min.pred kelom vdaka za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia