Fučka s opražnou slaninkou aj cibuľkou

fiby - fotkafiby, 14. novembra 2011

Fučku máme veľmi radi, líši sa od popísaných receptov akurát v cibuľke. Varíme si ju, keď príde naša dcéra na návštevu na dlhšie a Zobraziť celý popisFučku máme veľmi radi, líši sa od popísaných receptov akurát v cibuľke. Varíme si ju, keď príde naša dcéra na návštevu na dlhšie a vieme sa jej najesť tak, že potom fučíme ako fučka.

8
porcií
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
 podľa potreby
1 kávová lyžica
1-3 ks
5-7 lyžíc
2-3 hrste nakrájanej
na posypanie  zelená
1,5 l
1-1,5 dc




Postup

  1. 1

    Do posolenej vody si dáme variť olúpané zemiaky a varíme až do rozvarenia. Potom pridáme mlieko a po zovretí popučíme vo vode v ktorej sme ich varili. (možno ich miešať pomocou elektrickým ponorným miešačom).

  2. 2

    Pomaly a za stáleho miešania pridávame hladkú múku. Až je fučka v správnej konzistencii , necháme zovrieť a odstavíme, (nesmie byť riedka ale ani tuhá). Nadávkujeme na taniere.

  3. 3

    Slaninku nakrájame na kocky a upečieme na masti (oleji). Po upečení vyberieme a dáme na fučku, ktorú máme naporciovanú na tanieroch

  4. 4

    Do výpeku si prilejeme masť ak je málo a do tej horúcej masti vysypeme nakrájanú cibuľku, ktorú si pred tým poprášime hladkou múkou (obalíme ju v nej je chrumkavejšia). Cibuľka zružovie, odstavíme z ohňa (ona sa ešte dopečie v tej teplej masti) a nalejeme na pripravenú fučku. Posypeme zelenou, nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou (nemusí byť). Podávame s kyslím (sladkým, acidofilným) mliekom.

  5. 5

    Doporučujem si slaninku a cibuľku pripraviť včas ako fučku rozotrieme na taniere!!

Diskusia k receptu

evanaaa
Fučku nám deťom kedysi robievala mama a už som ju aj ja mnohokrát chcela spraviť, pripomenúť si tie časy, veď to bolo celkom dobré jedlo, ale nikdy nedávala mlieko, len vsypala hrubú múku ( alebo hladkú ?) do rozpučených zemiakov, ktoré miešala, kým kaša nezačala bublinkovať - fučať, odtiaľ ten názov. Potom mastnou lyžicou potľapkala vrch a dala tam tú do červena upraženú cibuľku ( bez slaniny), bolo to jednoduché a dobré jedlo.
betty21
Podobnú fučku ako ty, ale bez slaniny robievam ako prílohu k rôznym mäskám. Na takú bez mlieka si pamätám ešte ako dieťa u susedov, išli sme sa za ňou zblázniť. Nezaškodí si pripomenúť slovenskú klasiku. A ešte k tomu kyslé mliečko, jaaaj.....
sneica
toto ma veeeeľmy rád moj otec...ja som este nerobila fučku ale nechám sa inšprovať týmto receptom...ukladám a vyskúšam...z acidkom by to bolo podľa môjho gusta...:)
fiby
Mlieko sa dáva na zjemnenie a neprihorí pretože je tam voda. A slaninka dodá lepšiu chuť. Aj ja som ich donedávna robila bez škvariek ale je to lepšie s nimi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia