Frkanec - odľahčená verzia žĺtkových rezov fotorecept
Foto: eruska25
Žĺtkové rezy sú starý poctivý recept. Raz mi však sesternica dala tento recept a od vtedy pečiem už len takto. 250 g Zobraziť celý popisŽĺtkové rezy sú starý poctivý recept. Raz mi však sesternica dala tento recept a od vtedy pečiem už len takto. 250 g masla je nahradené 100 ml oleja a 200 ml minerálky. Cesto je ľahšie, vzdušnejšie. Žĺtková poleva je pofŕkaná čokoládou - odtiaľ názov.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Suroviny.
-
2
Bielky vyšľaháme, pridáme kryštálový cukor a za stáleho miešania ďalej postupne pridávame múku, prášok do pečiva, orechy, minerálku a olej. Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný väčší plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 20 minút.
-
3
Počas pečenia vymiešame žĺtky s práškovým cukrom do penista a rozotrieme na horúci koláč. Netreba sa báť surových žĺtkov, pretože sa poleva natiera na horúci korpus.
-
4
Po vychladnutí pofrkáme čokoládou.
-
5
Rezy sú veľmi dobré.
Odmerala som, má rozmary 33x31 cm.
Nuž, hlavne u domácich vajec by som bola veľmi opatrná. Predpokladám, že tvoje sliepky asi často veterinára nevidia. A skutočne sú nebezpečnejšie ako mäso. Snáď nikto neje polosurové kuracie mäso. Síce, počula som o svadbe, ktorá skončila na infekčnom, ale to bolo preto, že upečené kurence porcovali na tej istej doske, na ktorej pripravovali mäso na pečenie.
Salmonela sa vo vajciach nenachádza, či sú domáce alebo kupované, môže sa nachádzať na povrchu škrupiny, preto stačí dodržať pár jednoduchých hygienických pravidiel a nieje problém konzumovať aj surové vajce.
Tak to sa mýliš. Pokiaľ je sliepka nakazená, je to aj vo vajci. Nie len na povrchu. Skús si nájsť informácie.