Frgále

Zdeněk Michálek
šéfkuchár Hotela Bratislava v Bratislave a člen Gourmet klubu SK, 6. augusta 2013
Frgále
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
60 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
250 g
6 ks
2 ks
3 PL
1 ČL
1 ks (alebo maslo)
100 ml
Kvások:
500 ml
100 g
1 PL
Posýpka:
150 g
150 g
150 g
300 g
Hruškový lekvár:




Postup

  1. 1

    Pripravíme kvások a zmiešame ho s ingredienciami na cesto. Cesto vypracujeme do hladka a necháme vykysnúť. Minimálne ešte raz ho premiesime a necháme znovu vykysnúť. Cesto rozdelíme na bochníky, ktoré necháme vykysnúť.

  2. 2

    Bochníky preložíme na plech a rozvaľkáme od stredu až po okraje plechu natenko. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a na cesto rozotrieme plnku. Posypeme posýpkou a dáme opäť trochu kysnúť. Rúru rozohrejeme na 200 – 250 °C a frgále pečieme asi 6 minút, kým nie sú okraje zlatisté.

  3. 3

    Po vybratí z rúry ešte potrieme okraje frgálov masťou. Po vychladnutí zalejeme rozpusteným maslom s rumom a vanilkovým cukrom.

  4. 4

    Hruškový lekvár: hrušky namočíme, povaríme a nakoniec pomelieme. Zápražku s vývarom vmiešame do mletých hrušiek a vznikne pyré, ktoré premiešame so slivkovým lekvárom (v pomere 2/3:1/3). Nakoniec do zmesi pridáme podľa chuti badián, škoricu a klinčeky.

Diskusia k receptu

anajka
Práve tento milujem. Originál frgál je z Valašska a keď tadiaľ idem, vždy si aspoň jeden kúpim. Bývajú aj tvarohové a makové, ale pre mňa je hruškový - jednotkou. Vo Frenštáte pod Radhoštěm na vlakovej stanici ho mávajú vždy. Ďakujem za pridanie receptu. Už len, kde zohnať sušené hrušky.
venusa
Toto som mala vzdy rada. Aj som ich davnejsie robievala. Volali sme ich moravske kolace. Makove, tvarohove, lekvarove a niekedy vsetko dokopy. Boli aj v obchodoch, no na domace nedociahli. Hrusky v poslednej dobe rezonuju a v kolacoch su famozne. Nie davno som z hrusiek piekla kolac. V OD su rozne susene ovocie, no hrusky nevidno. To chce susicku ovocia :)
stacy77777
Tiež milujem frgále,recept mám tiež z Valašska,podobne ako @anajka , len z Rožnova pod Radhoštěm...:-), vopred sa ospravedlňujem, netrúfam si a ani nechcem kritizovať šéfkuchára, len počet vajec je v recepte troška zbytočne veľa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia