Frgále
šéfkuchár Hotela Bratislava v Bratislave a člen Gourmet klubu SK, 6. augusta 2013

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 750 g |
|
| 250 g |
|
| 6 ks |
|
| 2 ks |
|
| 3 PL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ks (alebo maslo) |
|
| 100 ml |
|
| Kvások: | |
| 500 ml |
|
| 100 g |
|
| 1 PL |
|
| Posýpka: | |
| 150 g |
|
| 150 g |
|
| 150 g |
|
| 300 g |
|
| Hruškový lekvár: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme kvások a zmiešame ho s ingredienciami na cesto. Cesto vypracujeme do hladka a necháme vykysnúť. Minimálne ešte raz ho premiesime a necháme znovu vykysnúť. Cesto rozdelíme na bochníky, ktoré necháme vykysnúť.
- 2
Bochníky preložíme na plech a rozvaľkáme od stredu až po okraje plechu natenko. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a na cesto rozotrieme plnku. Posypeme posýpkou a dáme opäť trochu kysnúť. Rúru rozohrejeme na 200 – 250 °C a frgále pečieme asi 6 minút, kým nie sú okraje zlatisté.
- 3
Po vybratí z rúry ešte potrieme okraje frgálov masťou. Po vychladnutí zalejeme rozpusteným maslom s rumom a vanilkovým cukrom.
- 4
Hruškový lekvár: hrušky namočíme, povaríme a nakoniec pomelieme. Zápražku s vývarom vmiešame do mletých hrušiek a vznikne pyré, ktoré premiešame so slivkovým lekvárom (v pomere 2/3:1/3). Nakoniec do zmesi pridáme podľa chuti badián, škoricu a klinčeky.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu